Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 5. 14:50

Tűzijátékkal készül év végére az Activision Blizzard

A saját várakozásai felett teljesített a harmadik negyedévben az Activision Blizzard játékkiadó - beindult a StarCraft II, a World of Warcraft előfizetői létszáma új rekordot döntött, az év végén pedig hatalmas dobások várhatók a cégtől.

A vártnál is jobb eredményekről számolt be az Activision Blizzard, amely az EA-t megelőzve mára a világ első számú független játékfejlesztője lett. A forgalom a 600 millió dolláros saját előrejelzést messze felülmúlva 745 millió dollárt tett ki az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számolva. A termékértékesítésből származó bevétel ugyan némileg csökkent, de ezt bőven ellensúlyozni tudta az előfizetésekből, licencekből és egyéb területekről befolyó forgalom duzzadása.

A negyedév elsősorban nem az Activision, hanem a Blizzard sikerétől volt hangos, bár az új Spider-Man játék sem vett rossz rajtot - csalódást okozott azonban a Guitar Hero: Warriors of Rock, amely sem a kritikusokat, sem a vásárlókat nem győzte meg egyelőre. Július végén azonban végre megjelent a PC-s játékosok által régóta várt StarCraft 2, amelyből 48 óra alatt 1,5 millió példány fogyott, azóta pedig már 3 millió felett járnak az eladások, ami nagyszerű teljesítmény egy PC-s stratégiai címtől. A másik jó eredményt a World of Warcraft hozta: Kínában végre megjelent a Wrath of the Lich King kiegészítő, amely újabb előfizetőket vonzott a játékhoz. A WoW-előfizetők száma már meghaladta a 12 milliót, ami új rekord.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A WoW idei nagy durranása azonban még hátra van, december 7-én a sorozat következő folytatása, a Cataclysm, amely körül minden bizonnyal legalább akkora hisztéria lesz majd az üzletekben mint a korábbi kiegészítők körül. Erre felkészülve az Activision Blizzard a WoW-sorozatban most először online értékesítést is indít, vagyis a játékosoknak nem szükséges feltétlenül az üzletben megvásárolniuk a Cataclysm korongot, hanem közvetlenül le is tölthetik annak tartalmát.

Az új WoW-rész indulása azonban valószínűleg eltörpül a Call of Duty: Black Ops jövő heti rajtjához képest. Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezetője az elemzők számára rendezett negyedéves konferencián elmondta, a szórakoztatóipar történetének legnagyobb premierje várható. vagyis a konzolokon és PC-n egyaránt elérhető játék a cég várakozásai szerint még az egy hét alatt 6 milliós eladást és 500 millió dolláros bevételt produkáló GTA IV-et is lerajtolja. A Call of Duty az egyik legnépszerűbb online multiplayer játék, Kotick szerint a játékosok által online töltött idő lassan a legnépszerűbb tévécsatornák nézettségével vetekszik.

A Cataclysm és a CoD: Black Ops átütő sikerére, illetve a DJ Hero 2, a Tony Hawk Shred, a Golden Eye 007 és a Blood Stone 007 jó szereplésére számítva az Activision Blizzard megemelte egész éves pénzügyi kilátásait is. A cég közel 4,5 milliárd dolláros forgalmat vár idén, ami új rekord lenne, eddigi legjobb évében az Activision Blizzard 4,28 milliárd dollárt kasszírozott. A vállalat hosszabb távon a StarCraft 2 folytatásaitól, a Call of Duty további részeitől, a Diablo 3-tól, illetve a Blizzard által nagy titoktartás közepette fejlesztett új online multiplayer játékoktól vár jó eredményt.

a címlapról