:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 4. 16:21

Két új androidos okostelefon az LG-től

Novemberben jelenik meg a magyar piacon az LG két új okostelefonja, az Optimus One, amely Android operációs rendszert futtat, mégpedig a ma elérhető legújabb verziót, a Froyo néven is emlegetett 2.2-est. A másik újdonság az Optimus Chic, amely többet tud, de itthon nem lesz elérhető.

A HTC Desire-család, a Samsung Galaxy S és a Motorola Droidok által uralt csúcskategória helyett a középkategóriára lő két új okostelefonjával az LG. Az Optimus One és az Optimus Chic kapacitív érintőkijelzője 3,2 hüvelykes, felbontása 480x320 pixel, a processoruk órajele pedig 600 MHz, vagyis a készülék láthatóan inkább a széles tömegeket akarják meghódítani,nem pedig a legújabb technológiákra vágyó geekeket. A két készülék hardvere között a specifikációs listák alapján nincs sok eltérés, a design azonban nagyon más, a Chic formaterve inkább a vékonyságot hangsúlyozza, az Optimus One pedig gömbölydedebb.

Közös jellemző a 802.11 b/g szabványú Wi-Fi, a beépített GPS, a microSD memóriakártya-foglalat. A mobilok közül képességek terén a Chic áll előrébb, ugyanis 7,2 Mbps sebességű letöltésre és 2 Mbps feltöltésre képes HSPA-vezérlőt kapott, valamint képes Wi-Fi kapcsolaton keresztül a rajta tárolt taralmakat DLNA-szabvánnyal kompatibilis szórakoztatóelektronikai berendezésekre továbbítani.A multimédiás szolgáltatások terén érdemes megemlíteni az 5 megapixeles kamerát (amely HD-videót sajnos nem rögzít), illetve a beépített FM-rádiót is. Az Optimus One-ból a DLNA-támogatás és a 2 Mbps sebességű HSUPA feltöltés is kimaradt, kamerája pedig mindössze 3,2 megapixeles.

LG Optimus One

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új Optimusokon a Google szoftverei (Maps, Gmail, Voice, stb.) kaptak helyet természetesen, emellett megtalálható a szoftverkínálatban az LG App Advisor, amely kéthetente 10-10 új alkalmazást ajánl az Android Market kínálatából, ezzel ösztönözve a felhasználókat arra, hogy próbáljanak ki új programokat is. Egy másik saját fejlesztésű szoftver az LG Air Sync, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szinkronizálja a névjegyzéket, fotókat és más adatokat a PC-vel.

Az LG-nek égetően szüksége lenne egy-két nagy durranásra az okostelefonok szegmensében, ahol már év eleje óta folyamatos lejtmenetben van. A harmadik negyedévben 10 százalékkal kevesebb készüléket tudott csak eladni az LG a tavalyi harmadik negyedévhez képest, miközben a piac egésze 14 százalékos növekedést mutatott. A 28,4 millió mobil még a második negyedévesnél is 7 százalékkal kevesebb. A cég továbbra is jól teljesít olcsó készülékeivel a fejlődő piacokon, de az okostelefonok szegmensében alig van jelen.

Közben szivárognak a hírek a koreai vállalat jövőre várható tabletjéről is. Az LG a Samsunggal ellentétben nem sieti el egy androidos táblagép piacra dobását, a vállalat szerint ugyanis a Google mobilos operációs rendszere jelenleg nem alkalmas arra, hogy tableteken használják. Ezért az LG meg fogja várni az Android "Honeycomb" verzióját, amely 2011-ben várható. Az LG Pad  specifikációiról egyelőre nem sokat tudni, a kiszivárgott információk szerint 9 hüvelykes lesz a kijelző, a processzor pedig az NVIDIA kétmagos Tegra 2 lapkája

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.