Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 4. 16:21

Két új androidos okostelefon az LG-től

Novemberben jelenik meg a magyar piacon az LG két új okostelefonja, az Optimus One, amely Android operációs rendszert futtat, mégpedig a ma elérhető legújabb verziót, a Froyo néven is emlegetett 2.2-est. A másik újdonság az Optimus Chic, amely többet tud, de itthon nem lesz elérhető.

A HTC Desire-család, a Samsung Galaxy S és a Motorola Droidok által uralt csúcskategória helyett a középkategóriára lő két új okostelefonjával az LG. Az Optimus One és az Optimus Chic kapacitív érintőkijelzője 3,2 hüvelykes, felbontása 480x320 pixel, a processoruk órajele pedig 600 MHz, vagyis a készülék láthatóan inkább a széles tömegeket akarják meghódítani,nem pedig a legújabb technológiákra vágyó geekeket. A két készülék hardvere között a specifikációs listák alapján nincs sok eltérés, a design azonban nagyon más, a Chic formaterve inkább a vékonyságot hangsúlyozza, az Optimus One pedig gömbölydedebb.

Közös jellemző a 802.11 b/g szabványú Wi-Fi, a beépített GPS, a microSD memóriakártya-foglalat. A mobilok közül képességek terén a Chic áll előrébb, ugyanis 7,2 Mbps sebességű letöltésre és 2 Mbps feltöltésre képes HSPA-vezérlőt kapott, valamint képes Wi-Fi kapcsolaton keresztül a rajta tárolt taralmakat DLNA-szabvánnyal kompatibilis szórakoztatóelektronikai berendezésekre továbbítani.A multimédiás szolgáltatások terén érdemes megemlíteni az 5 megapixeles kamerát (amely HD-videót sajnos nem rögzít), illetve a beépített FM-rádiót is. Az Optimus One-ból a DLNA-támogatás és a 2 Mbps sebességű HSUPA feltöltés is kimaradt, kamerája pedig mindössze 3,2 megapixeles.

LG Optimus One

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az új Optimusokon a Google szoftverei (Maps, Gmail, Voice, stb.) kaptak helyet természetesen, emellett megtalálható a szoftverkínálatban az LG App Advisor, amely kéthetente 10-10 új alkalmazást ajánl az Android Market kínálatából, ezzel ösztönözve a felhasználókat arra, hogy próbáljanak ki új programokat is. Egy másik saját fejlesztésű szoftver az LG Air Sync, amely vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szinkronizálja a névjegyzéket, fotókat és más adatokat a PC-vel.

Az LG-nek égetően szüksége lenne egy-két nagy durranásra az okostelefonok szegmensében, ahol már év eleje óta folyamatos lejtmenetben van. A harmadik negyedévben 10 százalékkal kevesebb készüléket tudott csak eladni az LG a tavalyi harmadik negyedévhez képest, miközben a piac egésze 14 százalékos növekedést mutatott. A 28,4 millió mobil még a második negyedévesnél is 7 százalékkal kevesebb. A cég továbbra is jól teljesít olcsó készülékeivel a fejlődő piacokon, de az okostelefonok szegmensében alig van jelen.

Közben szivárognak a hírek a koreai vállalat jövőre várható tabletjéről is. Az LG a Samsunggal ellentétben nem sieti el egy androidos táblagép piacra dobását, a vállalat szerint ugyanis a Google mobilos operációs rendszere jelenleg nem alkalmas arra, hogy tableteken használják. Ezért az LG meg fogja várni az Android "Honeycomb" verzióját, amely 2011-ben várható. Az LG Pad  specifikációiról egyelőre nem sokat tudni, a kiszivárgott információk szerint 9 hüvelykes lesz a kijelző, a processzor pedig az NVIDIA kétmagos Tegra 2 lapkája

a címlapról