Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 4. 15:07

A britek megbocsátottak a Google-nek

Az Egyesült Királyságban megszüntették az eljárást a Google ellen, ami azért indult, mert a Street View szolgáltatáshoz szükséges fotózás közben a Google-autók a környéken lévő Wi-Fi hálózatokról is adatokat gyűjtöttek.

Amikor kipattant a Wi-Fi adatgyűjtéses ügy, az Egyesült Királyság, Kanada és az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága is jogi útra terelte azt. A Google azonnal bevallotta, hogy hibát követettt el, s nem tagadta, hogy a helymeghatározás pontosítása érdekében összesen 600 gigabájt adatot gyűjtött össze nyilvános és titkosított Wi-Fi hálózatokról. Az adatok tartalmazhattak akár e-maileket, jelszavakat és webcímeket is, de ezen túl bármilyen éppen az adott pillanatban forgalmazott adatot elmenthettek.

Az Egyesült Királyság adatvédelmi biztosa, Christopher Graham szerint a Street View kocsik "jelentős visszaélést" követtek el, megsértve az ország adatvédelmi szabályait. Ennek ellenére a vizsgálatot és a vádakat ejtik az amerikai cég ellen, sőt, meg sem bírságolják a Google-t - adták hírül brit lapok.

Fenyítés

A Guardian beszámolójában megjegyzi, hogy a Google kénytelen volt aláírni egy nyilatkozatot, melyben vállalja, hogy a jövőben biztosan nem fog újra megtörténni ilyen vagy ehhez hasonló eset. Ha mégis megszegné a szabályt, akkor az aláírt papírok értelmében azonnali komoly szankciókra számíthat. Más szóval a Google-t elengedték egy egyszerű figyelmeztetéssel, ami mellé kapottegy emlékeztetőt, hogy mi történik akkor, ha ez még egyszer előfordul. Pontosan ugyanúgy jártak el a hatóságok tehát, mint amikor a rendőr megállítja a gyorshajtót, majd egy kis dorgálás után elengedi.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Pontosan ugyanez történt az Egyesült Államokban és Kanadában is, tehát a Google úgy tűnik megúszta ezt az ügyet anélkül, hogy bármilyen árat fizetett volna a hibáért. Kanadában például kikényszerítették a Google-től, hogy szigorítsa a személyes adatok védelmére hozott szabályait, illetve azokat értelemszerűen tartsa is be a jövőben is. Az esetet követően a Google "visszaadta" az országoknak az adatokat, amiket begyűjtött a köztereken autózva, illetve a britek kérésének megfelelően az országban gyűjtött információkat megsemmisítette.

Nem csak fotóztak a Google autói

A mérnökök voltak túl hosszú pórázon

A Google munkatársainak is tréningeket tartott, ahol a fókusz természetesen a felelős adatgyűjtésen volt. Nem titok, hogy a Google-nél ez az egész csupán egy fiaskó volt, s a Street View -t fejlesztő mérnökök nem a személyes dolgokra vadászva gyűjtötték az adatokat, hanem egy egészen más funkció megoldásánál egyszerűnek tűnt így. A tréningek tananyagának betartását pedig a jövőben egy személyes adatok védelméért felelős igazgató fogja a Google-ön belül ellenőrizni. Erre a posztra szükség is volt, hisz az elmúlt 1-2 évben egyre több alkalommal kerül hasonló helyzetbe a cég, többnyire a mérnökök jónak tűnő, de balul elsülő ötletei miatt.

Ezen túl minden egyes mérnöki projekt vezetője kénytelen lesz egy "privacy design" dokumentumot vezetni, amiben tételesen szerepelnie kell minden olyan eseménynek és megoldásnak, ami személyes adatokat érint. A fent sorolt lépések minden bizonnyal hozzájárultak ahhoz, hogy az érintett országok hajlandóak voltak eltekinteni a büntetéstől, s adtak még egy esélyt a Google-nek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról