Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 3. 14:20

Olcsó androidos tabletekkel támadja az iPadet a Creative

Két tabletet mutatott be a korábban hangkártyáival nevet szerző, ma elsősorban multimédiában utazó Creative Technology. A 7 és 10 hüvelykes kivitelben kapható ZiiO tabletek kedvező áron lesznek kaphatók.

Decemberben kerül az üzletekbe a Creative két új tabletje, amelyek a hangzatos ZiiO Pure Wireless Entertainment Tablet márkanéven lesznek elérhetők. Az Android 2.1 operációs rendszert futtató készülékek kapcsán a gyártó elsősorban a kiváló hangminőséget emelte ki közleményében, illetve az egyszerű Bluetooth párosítást. A készülékeket is leginkább médiafogyasztásra, azaz zenehallgatásra és filmnézésre ajánlja a Creative, ennek jegyében HDMI-csatlakozó is helyet kapott rajtuk, amelyek segítségével az 1080p tartalmak LCD- vagy plazmatévén is megtekinthetők.

A ZiiO összesen négy változatban lesz hozzáférhető. A 7 hüvelykes változatnak 800x480 pixeles felbontású kijelzője lesz, háttértára 8 vagy 16 gigabájt flash memória. Szintén 8 és 16 gigabájtos memóriával kapható a 10 hüvelykes modell, amely 1024x600 pixeles felbontást kínál. A kisebbik tablet csupán 400 grammot nyom, de a nagyobbik is megállítja a mérleg mutatóját 650 grammnál, vagyis könnyebb az Appe iPadnél. Hogy ez a felhasznált anyagok miatt van, vagy mert jóval kisebb méretű akkumulátor került a ZiiO-ba, egyelőre nem tudni, mivel a Creative nem adott meg üzemidőre vonatkozó adatokat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tableteket a Crative saját ZM-08 processzora hajtja, amely ARM architektúrán alapul és 1 GHz órajelű. Az összes készülékbe 512 megabájt RAM kerül, az előlapon is lesz kamera, a Bluetooth-vezérlő 2.1+EDR szabványú, a Wi-Fi pedig 802.11b/g szabványokkal kompatibilis. A tabletekben beépített mikrofon és hangszóró, valamint gyorsulásmérő található, GPS-t nem említ a közlemény. A hardvert a Google Android operációs rendszer 2.1-es változata hajtja, ami azt jelenti, hogy kezdetben biztos nem fut rajtuk az Adobe Flash, ugyanis ahhoz legalább Android 2.2 szükséges. A tabletekre a Creative saját ZiiStore alkalmazás-piacteréről lehet majd utólag szoftvereket telepíteni.

A készülékek kedvezőnek tűnő áron lesznek kaphatók, a legolcsóbb, 7 hüvelykes, 8 gigabájtos ZiiO 199 fontba fog kerülni, de még a legdrágább, 10 hüvelykes, 16 gigabájtos verzió is megáll 270 fontnál, ami mai árfolyamon 85 ezer forintot jelent.

a címlapról