Szerző: Koi Tamás

2010. november 3. 09:33

Nem viccelt az ASUS: jön a Lamborghini Eee PC

Több mint egy éve nem jelentkezett új, közös termékkel a Lamborghini és az ASUS, a hosszú múltra visszatekintő együttműködés azonban nem ért véget - itt VX6, mely az első Lamborghini-notesz az Eee PC családban.

Az ASUS-Lamborghini Eee PC VX6-ot (és nagyobb testvérét, a VX7-et) még nyáron, a Computex idején leplezte le a tajvani gyártó, a kisebbik modell forgalmazása azonban csak most kezdődött meg. A VX6 több szempontból is eltér az eddigi koncepciótól, ez ugyanis az eddigi legkisebb ASUS-Lamborghini notebook, illetve nem is notebook, hanem netbook - ennek megfelelően bár a kategória átlagához képest továbbra is borsos az ára, nagyobb tömegek is megengedhetik maguknak.

Az állítólag a Lamborghini Murcielago LP640 Roadster által inspirált VX6 netbook mivoltát jelzi, hogy az ASUS az eddig alkalmazott Intel Core processzorcsalád helyett Atom processzort épített a gépbe, konkrétan a kétmagos, 1,8 GHz-es órajelen ketyegő D525-ös típust. Bár ez a ma elérhető leggyorsabb Atom CPU, a gép nyers feldolgozási teljesítménye ezzel bőven alulmarad a Core 2 Duóhoz vagy a Core i3/i5 családhoz képest. A gép grafikus motorját az NVIDIA szállítja, az ION 2 a gyártó szerint akár 60 százalékkal gyorsabb megjelenítésre képes mint közvetlen elődje, ezzel a játékok futtatása sincs kizárva a VX6-nál, de az ION 2 elsősorban a nagyfelbontású videók lejátszásánál jeleskedik.

A gép a netbook-mezőnyhöz mérten nagy, 12,1 hüvelykes, fényes felületű kijelzőt kapott, amelynek  felbontása 1366x768 pixel. Az ASUS a Lamborghini noteszek világába is bevezette a Bang & Olufsen hangtechnikáját, a dán gyártóval kötött licencmegállapodás értelmében a cég készíti a VX6 aprócska hangszóróit, melyek állítólag sokkal jobban szólnak, mint ami egy ekkora méretű zajkeltőtől elvárható lenne (az ASUS Icepowernek nevezi a hangrendszert).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lamborghini Eee PC VX6 emellett két olyan további érdekességet is tartogat, mely egyelőre nincs általánosan jelen a netbookok mezőnyében: a gép USB 3.0 interfésszel rendelkezik és Bluetooth 3.0-kompatibilis adatkommunikációra is képes. A netbook akkumulátora a gyártó szerint akár hatórányi használatot is biztosíthat.

Az újdonság az eddigi Lamborghini-szériás noteszekhez mérten sokkal olcsóbb lesz, de még így is jóval többe kerül majd, mint egy ebbe a méretkategóriába tartozó átlagos netbook: a VX6 javasolt fogyasztói ára 500 angol font Nagy-Britanniában, vagyis napi árfolyam alapján legalább 160-170 ezer forintos hazai árakra kell számítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról