:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 3. 09:30

Megérkezett a Fedora 14

Néhány héttel az Ubuntu 10.10 után megérkezett egy másik népszerű közösségi Linux-disztribúció, a Fedora frissítése is. A Red Hat Enterprise Linux előszobájának is tekinthető operációs rendszer nem csak letölthető, hanem az Amazon EC2 felhőben is azonnal elérhető.

Újdonságok az asztalon

Megszületett a Fedora közösségi Linux 14-es verziója, amely a Laughlin kódnevet viseli. Az Ubuntuval ellentétben a Fedora fejlesztői láthatóan nem arra törekedtek, hogy a legjobb otthoni Linuxot hozzák létre, az újdonságok elsősorban a virtualizációt és a fejlesztői eszközöket érintik. A 2.6.35-ös Linux kernelre épülő Fedora 14 legfontosabb újdonságait felsoroló wiki csak két desktop-fejlesztésről tesz említést, az egyik a JPEG állományok feldolgozását felgyorsító libjpegturbo megjelenése, a másik pedig a SPICE desktop-virtualizációs protokoll támogatása.

A SPICE távkapcsolati technikával a távoli virtuális desktop képét egy megfelelően gyors Ethernet,  Wi-Fi vagy akár 3G kapcsolaton keresztül akár másodpercenként 30 képkockás frissítéssel lehet átvinni, lehetséges a kétirányú video- és audio kommunikáció. A Red Hat szerint a SPICE megfelelő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a médiaintenzív alkalmazások mint a videolejátszás, grafika, VoIP vagy akár videokonferencia is ugyanúgy használhatók legyenek hosztolt virtualizált környezetben mintha fizikailag a kliensen futnának. A technológia a Qumranet felvásárlásával került a Red Hathez még 2008 őszén.

A Fedora 14 alapértelmezett asztali környezete a GNOME, de a KDE-t választók kipróbálhatják a 4.5-ös verzió újdonságait. Ami a KDE-t illeti, az asztali környezet több komponense frissült, a Konqueror böngésző például a WebKit motort is képes használni, a Phonon hangszerver közvetlenül kapcsolódhat a PulseAudióhoz és fejlődött a KDE Plasma asztal is. Említésre érdemes még, hogy a Fedora 14-be bekerült a chatzilla IRC-kliens, az Amazon MP3-boltjához kapcsolódni képes clamz, valamint az eurephia, amely egy autentikációs plugin az OpenVPN-hez.

Rendszergazdák, fejlesztők, figyelem!

A rendszergazdák számára talán az SCAP (Security Content Automation Protocol) támogatás megjelenése a legérdekesebb újdonság, amelyet az OpenSCAP valósít meg. A SCAP a NIST (National Institute of Standards and Technology) által gondozott szabvány, amely a számítógépek biztonsági ellenőrzésének módját írja le, hogy fel lehessen deríteni a potencálisan veszélyes gépeket, amelyek például nem frissített szoftvereket futtatnak vagy a biztonsági beállításaik nem megfelelőek. A Fedora 14-ben több eszköz is megtalálható, amelyek SCAP alapján biztonsági ellenőrzést végeznek és javaslatot tesznek az esetlegesen talált hibák kijavítására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szerverek távoli felügyeletét könnyíti meg az ipmiutil, amely az IPMI (Intelligent Platform Management Interface) támogatásán keresztül teszi lehetővé a távoli hardvermenedzsmentet, bizonyos esetekben még a gép kikapcsolt állapotában is. A rendszerindítást és újraindítást gyorsítja a Systemd, amely a Upstart és a SystemV init helyett gondoskodik a szolgáltatások akár párhuzamos indításáról. A Systemd alapértelmezésként nincs bekapcsolva a Fedora 14-ben.

Korábban már a HWSW is beszámolt róla, hogy a Red Hat a Xen helyett a KVM-et tekinti stratégiai virtualizációs hypervisorjának és a fejlesztések is erre koncentrálódnak. A Fedora 14-ben megjelent a virt-v2v parancssoros eszköz, amely Xen vendégeket migrál KVM-re. Szintén a virtualizációt érintő fejlesztés a Virtualization Preview Repository megjelenése az operációs rendszerben. Ahogy a neve is mutatja, innen a legújabb, virtualizációval kapcsolatos szoftverek tölthetők le nagyon korai állapotban, tesztelési és továbbfejlesztési célból, azaz éles környezetben semmiképp sem ajánlott a használatuk.

Szoftverfejlesztők többek között a D programozási nyelv megjelenésének örülhetnek a Fedora 14-ben, amihez fordítót és keresztplatformos szoftverkönyvtárat is kapnak. A régről ismert nyelvek is frissültek, a Python például 2.7-es verziójához érkezett, a Perlből az 5.2-es verzió került be a Fedora 14-be, illetve elérhető a Perl 6 "Rakudo" implementációja is, amely a Parrot virtuális gépre épül. A GCC-ből már a 4.5-ös változatot tartalmazza az új Fedora, a Java-fejlesztők a NetBeans 6.9-nek örülhetnek, az Eclipse-ből pedig már a "Helios" verzió került a disztribúcióba.

A Fedora 14 futtatásához 32 vagy 64 bites x86 processzorra épülő gép szükséges, a disztribúció elérhető telepítőkészlet vagy Live image formájában is, utóbbi pendrive-ról vagy optikai lemezről futtatva lehetővé teszi a kipróbálást telepítés előtt. A Fedora 14 letölthető a Fedora projekt oldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.