Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megérkezett az Android 2.1 a Sony Ericsson Xperia X10-re

Dojcsák Dániel, 2010. november 02. 14:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A HTC- és a Motorola-tulajdonosok lassan már az Android Froyóról a Gingerbreadre való frissítésre készülhetnek, miközben a svéd-japán gyártó androidos okostelefonjait választó vásárlók beragadtak az 1.6-os verzióba. Hosszú várakozás után most az egész X10-sorozat átállhat.

A Sony Ericsson elkezdte teríteni az Android 2.1 (Eclair) verziót az Xperia X10 sorozat modelljeire, az X10, X10 Mini és X10 Mini Pro verziókra. Az átállás nem azonnali, a több mint egy éves szoftververzió lecserélése fokozatosan történik majd minden eszközön. Az első értesítéseket tegnap kapták meg a szerencsés felhasználók, de a legutolsóknak egészen november végéig kell majd várni a 2.1-es firmware-re. Ez az ütemterv elsősorban a márkaüzletben vásárolt szolgáltatófüggetlen darabokra érvényes, hiszen a szolgáltatók a saját egyedi tartalmaikat még rá kell tegyék a gyártó Android verziójára, csak ezt követően kapják meg a felhasználók a frissítést.

Szól a mobil, ha eljött az idő

Az esetek többségében a felhasználók a HTC-, vagy Motorola-felhasználókhoz hasonlóan egy push értesítést kapnak majd a mobiljukra, ami közli velük, hogy szoftverfrissítés elérhető a telefonjukhoz. Amennyiben elfogadják azt, a rendszer megkérdezi, hogy csak Wi-Fi-n vagy 3G hálózaton keresztül is nekiálljon-e a letöltésnek, majd ennek végeztével egy pár perces telepítés kezdődik. A frissítéshez bizonyos mennyiségű szabad helyre van szükség a mobil belső memóriájában, illetve a telepítés után a mobil újraindul. A felhasználói információk, tárolt adatok, jelszavak, telepített programok megmaradnak, a frissítés után a mobil ugyanúgy használható tovább.

A laikusok számára a legérdekesebb hír talán a HD videofelvétel megjelenése lesz, de ennél sokkal fontosabb funkciókat is hoz az Android 2.1. Egyrészt javul a mobil hardverteljesítménye az optimalizációnak köszönhetően, szebb böngészőt és jobb HTML5- támogatást kap, elérhető lesz a Live Wallpaper, és, ami az üzleti felhasználóknak a legfontosabb, teljes Exchange-támogatást élvez a telefonjuk. Az Android 2.1 2010. január 12-én jelent meg, ami azt jelenti, hogy a Sony Ericssonnak annak ellenére tíz és fél hónap kellett a frissítéshez, hogy mindhárom érintett modellje az Eclair megjelenése után került piacra.

Az ismert Android képességek mellett a Sony Ericsson remélhetőleg az egyedi felületet is fejlesztette, hisz az egyébként kiváló hardverként megismert X10 imázsát erősen rontotta a nem túl jól sikerült szoftver, amit a Sony Ericsson mellékelt a mobilhoz. Az X10 Mini és Mini Pro modelleknél jelentős előrelépés lesz a Blutooth 2.1 elérhetősége, illetve a javított szövegbeviteli funkciók, továbbá fejlettebb backup és szinkronizálási eszközökkel is gazdagodik az Xperia felülete.

Az X8 még nem kap

Érdekesség, hogy nemrégiben a Sony Ericsson piacra dobott egy köztes készüléket, az Xperia X8-at, ami megjelenésre az X10-et idézi, de méretben sokkal kisebb lett annál. Ez a modell a múlt hónapban debütált, de még ez is az 1.6-os Androidot kapta meg, sőt, az első frissítési hullámból úgy tűnik kimarad, s csak valamikor év végén érkezik meg rá az Eclair. Arról pedig a Sony Ericsson továbbra sem mond semmi biztatót, hogy a jelentős teljesítménynövekedést és további extra funkciókat kínáló 2.2-es Froyo, vagy esetleg a hamarosan bemutatkozó 2.3-as Gingerbread frissítésre újabb egy évet kell-e várni. Ez azért fontos, mert az Adobe Flash és az Adobe AIR támogatás kizárólag az Android 2.2 Froyo vagy annál újabb verziók alatt érhető el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.