Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 2. 14:19

Megérkezett az Android 2.1 a Sony Ericsson Xperia X10-re

A HTC- és a Motorola-tulajdonosok lassan már az Android Froyóról a Gingerbreadre való frissítésre készülhetnek, miközben a svéd-japán gyártó androidos okostelefonjait választó vásárlók beragadtak az 1.6-os verzióba. Hosszú várakozás után most az egész X10-sorozat átállhat.

A Sony Ericsson elkezdte teríteni az Android 2.1 (Eclair) verziót az Xperia X10 sorozat modelljeire, az X10, X10 Mini és X10 Mini Pro verziókra. Az átállás nem azonnali, a több mint egy éves szoftververzió lecserélése fokozatosan történik majd minden eszközön. Az első értesítéseket tegnap kapták meg a szerencsés felhasználók, de a legutolsóknak egészen november végéig kell majd várni a 2.1-es firmware-re. Ez az ütemterv elsősorban a márkaüzletben vásárolt szolgáltatófüggetlen darabokra érvényes, hiszen a szolgáltatók a saját egyedi tartalmaikat még rá kell tegyék a gyártó Android verziójára, csak ezt követően kapják meg a felhasználók a frissítést.

Szól a mobil, ha eljött az idő

Az esetek többségében a felhasználók a HTC-, vagy Motorola-felhasználókhoz hasonlóan egy push értesítést kapnak majd a mobiljukra, ami közli velük, hogy szoftverfrissítés elérhető a telefonjukhoz. Amennyiben elfogadják azt, a rendszer megkérdezi, hogy csak Wi-Fi-n vagy 3G hálózaton keresztül is nekiálljon-e a letöltésnek, majd ennek végeztével egy pár perces telepítés kezdődik. A frissítéshez bizonyos mennyiségű szabad helyre van szükség a mobil belső memóriájában, illetve a telepítés után a mobil újraindul. A felhasználói információk, tárolt adatok, jelszavak, telepített programok megmaradnak, a frissítés után a mobil ugyanúgy használható tovább.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A laikusok számára a legérdekesebb hír talán a HD videofelvétel megjelenése lesz, de ennél sokkal fontosabb funkciókat is hoz az Android 2.1. Egyrészt javul a mobil hardverteljesítménye az optimalizációnak köszönhetően, szebb böngészőt és jobb HTML5- támogatást kap, elérhető lesz a Live Wallpaper, és, ami az üzleti felhasználóknak a legfontosabb, teljes Exchange-támogatást élvez a telefonjuk. Az Android 2.1 2010. január 12-én jelent meg, ami azt jelenti, hogy a Sony Ericssonnak annak ellenére tíz és fél hónap kellett a frissítéshez, hogy mindhárom érintett modellje az Eclair megjelenése után került piacra.

Az ismert Android képességek mellett a Sony Ericsson remélhetőleg az egyedi felületet is fejlesztette, hisz az egyébként kiváló hardverként megismert X10 imázsát erősen rontotta a nem túl jól sikerült szoftver, amit a Sony Ericsson mellékelt a mobilhoz. Az X10 Mini és Mini Pro modelleknél jelentős előrelépés lesz a Blutooth 2.1 elérhetősége, illetve a javított szövegbeviteli funkciók, továbbá fejlettebb backup és szinkronizálási eszközökkel is gazdagodik az Xperia felülete.

Az X8 még nem kap

Érdekesség, hogy nemrégiben a Sony Ericsson piacra dobott egy köztes készüléket, az Xperia X8-at, ami megjelenésre az X10-et idézi, de méretben sokkal kisebb lett annál. Ez a modell a múlt hónapban debütált, de még ez is az 1.6-os Androidot kapta meg, sőt, az első frissítési hullámból úgy tűnik kimarad, s csak valamikor év végén érkezik meg rá az Eclair. Arról pedig a Sony Ericsson továbbra sem mond semmi biztatót, hogy a jelentős teljesítménynövekedést és további extra funkciókat kínáló 2.2-es Froyo, vagy esetleg a hamarosan bemutatkozó 2.3-as Gingerbread frissítésre újabb egy évet kell-e várni. Ez azért fontos, mert az Adobe Flash és az Adobe AIR támogatás kizárólag az Android 2.2 Froyo vagy annál újabb verziók alatt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról