Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 2. 14:30

Felhasználói szövetség alakult a szállítófüggőség ellen

Megalakult az Open Data Center Alliance, amelynek tagjai között a világ legnagyobb vállalatai is képviseltetik magukat. Az ODCA célja, hogy egységes IT-felhasználási irányelveket alakítson ki, amelyhez a tagok később tartják magukat. A jelszó: nyitottság, interoperabilitás és persze nyílt szabványok.

HIRDETÉS

Hetven nagyvállalatot tömörítő szervezet alakult Open Data Center Alliance néven, a tagok között van a Shell, a JPMorgan Chase, a Deutsche Bank, a UBS, a China Life, a China Unicom, az AT&T, a Verizon, a Marriott International, a Motorola, a Nokia, a BMW és még sokan mások. A tagvállalatok évente összesen mintegy 50 milliárd dollárt költenek informatikai eszközökre és szolgáltatásokra, azaz a piacon együtt fellépve már komoly erőnek számítanak, az igényeiket egy IT-szállító sem hagyhatja figyelmen kívül. A szövetségben természetesen technológiai vállalatok is közreműködnek, mint például az Intel, mint a világ vezető processzorgyártója, amely tanácsadóként szerepel a sztenderdek kidolgozásában.

A szervezet létrejöttét az magyarázza, hogy a tagok azonos vagy legalábbis nagyon hasonló informatikai problémákkal szembesülnek. Az ODCA egy gyártófüggetlen felhasználói csoport, amely nem szabványok vagy specifikációk kidolgozására jött létre, a munkájának eredményei az IT vállalati használatát és az üzlet informatikai igényeit tárgyaló roadmapek lesznek a nyitottság, interoperabilitás és a nyílt szabványok jegyében. Az ún. Usage Model Roadmapek felhasználási modelleket és referencia-architektúrákat írnak le, amelyek mentén az ODCA tagjai megoldják a vállalatuk legfontosabb IT problémáit. Ezzel gyakorlatilag egy 50 milliárd dolláros vásárlói csoport jelenik meg az IT-piacon.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az IT-vásárlókat egyre inkább fenyegeti, hogy a piaci szereplők száma néhány "szuperszállítóra" korlátozódik, akik a maguk képére formálják a megrendelők rendszereit, ahelyett hogy a különféle  igényekhez igazítanák a kínálatukat. Az egyre inkább integrált megoldások pedig megnehezítik a felhasználók számára, hogy szállítót váltsanak.

A szövetség azt szeretné elérni, ha a tagvállalatoknak mindig lenne választási lehetősége a technológiai színtéren és hogy képesek legyenek úgy működtetni az informatikai részlegeiket ahogy ők szeretnék, nem pedig mások utasításai, elvárásai alapján, fejtette ki Andrew Teig, a UBS Technology Advisory Group vezetője. "A konszolidáció üteme felgyorsult. A start-upokat nagyon korán felvásárolják és így sosincs esélyük arra, hogy versenyre keljenek a nagyokkal."

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 20:21

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.