Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 2. 10:36

Letölthető a MeeGo 1.1

Ígéretéhez híven a MeeGo fejlesztői közösség elérhetővé tette a mobil eszközökre szánt Linux-alapú operációs rendszer 1.1-es verzióját. A MeeGóból hathavonta érkezik új verzió, az 1.0 idén májusban jelent meg, az 1.2-es változatot áprilisra ígérik.

A Nokia és az Intel támogatásával fejlesztett mobil operációs rendszert a Moblin és a Maemo házasításából született, utóbbit le is váltja. A Nokia korábban már bejelentette, csúcskategóriás multimédiás mobiljait MeeGo operációs rendszerrel értékesíti, de a vállalat eddig egyetlen meegós készüléket sem dobott piacra. Pletykák szerint a november 15-én kezdődő MeeGo fejlesztői konferencia alkalmával a vállalat elő fog rukkolni az N900 meegós verziójával.

A MeeGo alapja a Moblin, amely többféle processzorarchitektúrát támogat, így a MeeGo akár x86-os (Intel Atom) vagy ARM-alapú készülékeken is futtatható. A platform ugyanakkor megtartja a Maemo-féle felhasználói interfész (UI) keretrendszert, illetve a Qt-támogatást. Ennek köszönhetően egy olyan rendszer jön létre, amelyre továbbra is lehet Qt segítségével alkalmazásokat fejleszteni, vagyis a fejlesztőknek nem kell az alapokról kezdeni az ismerkedést a platformmal. A Maemóra és Moblinra megírt alkalmazások is futnak majd a MeeGo-n.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az operációs rendszer 1.1-es verziója a2.6.35-ös Linux kernelre, az 1.9.0-s X.org szerverre, a Qt 4.7-re és a Qt Mobility 1.0.2-re épül, utóbbi gondoskodik az olyan mobilos funkciók elérhetőségéről mint a névjegyzék, az üzenetkezelő, a multimédiás képességek és a különféle szenzorok (pl. GPS). Az operációs rendszerbe emellett bekerült az oFono telefonszoftver, a ConnMan kapcsolatkezelő, illetve a Telepathy nevű azonnali üzenetkezelő keretrendszer is.

MeeGo 1.1 Netbook UX

A MeeGo 1.1 háromféle felhasználói interfésszel érhető el jelenleg. A legkiforrottabb talán a Netbook UX, amely a netbookon népszerű alkalmazások mindegyikét tartalmazza, beleértve a webböngészőt, üzenetküldőt, közösségi szolgáltatásokat, naptárat, e-mail klienst és egyebeket. A MeeGo 1.1 Netbook UX bármilyen Intel Atom processzoros gépre telepíthető. A Handset UX a mobiltelefonokra szánt rendszer, ebben olyan szoftverek érhetők el, amelyek egy mobiltlefonon létfontosságúak, azaz hanghívás, SMS, zene- és videolejátszás, Firefox-alapú böngésző, fotónézegető és kapcsolatkezelő. A Handset UX verziót Nokia N900-on, illetve az Aava Mobile nevű vállalat Atom-alapú mobil eszközén lehet futtatni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A MeeGo 1.1-ben újdonság az IVI névre keresztelt felület, amely az In Vehicle Infotainment rövidítése, ez gyakorlatilag a MeeGo járműfedélzeti használatát tesz lehetővé, de egyelőre csak egy főképernyőt és tálcát, illetve beszédfelismerést kínál. Érdekesség, hogy továbbra sincs a MeeGóban tabletekre szánt felület, pedig a Nokia szinte biztosan készül egy MeeGo-alapú tablettel, az Ovi Store-on keresztül már a készülék neve vagy legalábbis fejlesztési kódneve is kiszivárgott: Z500. Az Acer pedig várhatóan november végén mutatja be tableteit, amelyek között meegós modellek is lesznek.

MeeGo 1.1 Handset UX

Noha bárki letöltheti, a MeeGo 1.1-et továbbra is elsősorban készülékgyártóknak és szoftverfejlesztőknek ajánlják, otthoni használatra egyedül talán a netbook-verzió alkalmas. Az áprilisra várható 1.2-es verzió fejlesztése már zajlik, de hogy pontosan milyen újdonságok kerülnek bele, egyelőre nem tudni. A MeeGo-közösség több száz javaslatot tett új képességekre, de hogy a fejlesztők ezek közül mit valósítanak meg, azt csak később hozzák nyilvánosságra.

a címlapról