Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 28. 12:35

A SIM-kártyát is beépítené az iPhone-ba az Apple

A GigaOM üzleti-technológiai médiavállalat szakmai blogjában megjelent írás szerint több európai mobilszolgáltató megerősítette, hogy az Apple egy beépített SIM-kártyán dolgozik, amivel kizárhatná a cég a mobilszolgáltatókat az értékesítésből.

Az Apple az információ szerint a Gemalto nevű gyártóval dolgozik egy olyan egyedi SIM-kártya megoldáson, ami a mostaniakkal ellentétben nem lenne örökre egy szolgáltatóhoz kötve, hanem a felhasználó akár weben keresztül is felülírhatná annak tartalmát. Így az Apple önmaga értékesíthetné a készüléket az üzleteiben és a weben Apple, s a mobil előfizetést is árulhatná hozzá, amit a szerződéskötést követően gyakorlatilag le lehetne tölteni az App Store-ból. Ha a hírek igazak, akkor az Apple és a Gemalto már el is készítette a SIM terveit, ami nem egy különálló chipkártya, mint amilyeneket jelenleg használunk, hanem a mobilba integrált újraírható memória. Az Apple elképzelései szerint ahelyett, hogy egy műanyag lapot cserélgetnénk a mobilban, a szolgáltatóváltás egy egyszerű szoftveres művelet lenne.

Ez leginkább az európai piacon lehet jelentős változás, ahol a sok kis méretű ország miatt a roaming egy kritikus kérdés. A virtuális SIM-kártyával a felhasználó több országban is fenntarthatna előfizetéseket, s átérve a határon, nem kell fizikailag kártyát cserélnie, hanem a mobilban eltárolt szolgáltatói adatokat egyszerűen szoftverrel átírja. Az első letöltés történhetne egy PC-n keresztül, vagy éppen Wi-Fi-n, de az is elképzelhető, hogy egy újabb virtuális SIM mindössze egy sms elküldésébe kerülne az iPhone-felhasználóknak.

Pluralizmus

A mobil megvásárlásakor még nem lenne eldöntött, hogy az éppen melyik szolgáltatóhoz tartozik, s  a felhasználó választhatná ki a számára szimpatikus csomagot. Egy másik út, hogy a boltból a telefont hazavive, az App Store-on keresztül otthon vásárol előfizetést valaki. A módszer ugyan kényelmesnek is tűnik, de az Apple nem hazudtolná meg magát, ha meglépné, ugyanis több egyértelmű korlátozás lehetősége is benne van a pakliban. Mivel ez a rendszer nem kompatibilis a mobilszolgáltatók mai megoldásával, ezért az Apple újra maga diktálhatna, s immár tényleg kiválaszthatná, hogy melyik cégnél lehessen a mobilját használni és azt is, hogy milyen díjcsomaggal. Nem lenne többé szürkeimport a nem támogatott országokban, hiába tudnánk elutazni egy országba, ahol lehet kapni az okostelefont, nem érünk vele semmit, ha hazahozzuk.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az európai felhasználók életét viszont segíthetné egy ilyen modell, hisz a szolgáltatók közti átjárás jelentősen leegyszerűsödne. Sőt, a nagyobb, sok országban működő operátorok, mint a T-Mobile vagy a Vodafone, olyan csomagokat is kínálhatnának, amivel minden országban helyi felhasználóként viselkedhetnénk. Ez nyilván csökkentené a roaming bevételeket, viszont csábító lenne a sokat utazó felhasználók számára. Bár az Apple újabb trükkje egyébként is szinte biztos, hogy bevételkiesést jelent az operátoroknak, akik eddig nagy tételben megvásárolták az iPhone készülékeket, majd haszonnal túladtak rajta. A cél az lehet, hogy az Apple a kiskereskedelmi profitot is megtartsa magának, s amelyik szolgáltató elég jó ajánlatot tesz, az kereshet a felhasználók által kifizetett havidíjon. Az Apple-nek sikerülhet megcsinálni azt, amit a Google nem tudott a Nexus One-nal, vagyis hogy a szolgáltatókat kikerülve árulja a készülékeit.

Mindent egy kézbe

A Gemalto SIM-megoldás egyébként a források szerint egy beágyazott chip, ami egy újraírható flash-memóriával párosul, illetve az egész kiegészül egy nem írható ROM-területtel is. A ROM tartalmazna minden olyan információt, ami a készülékkel, az azonosítóval, biztonsággal kapcsolatos, kivéve azokat, amik szolgáltatóspecifikusak. A flash memóriába a íródnak majd ezek az adatok egy bármilyen hálózati kapcsolaton keresztül letöltve.

Az operátoroknak ugyan engedélyezni kell külön az iPhone csatlakozását a hálózatukra, de melyik szolgáltató ne szeretne általában jól fizető, nagy adatforgalmat bonyolító használó ügyfelet? Az Apple feloldotta az exkluzivitást a legtöbb országban az iPhone kapcsán, így érthető, hogy más utakat keres a kontroll megszerzésére. Ez a felhasználóknak egyébként általánosságban előnyös lesz, a szolgáltatóknak viszont egy igazi rémálom.

a címlapról