Szerző: Koi Tamás

2010. november 2. 08:39

Súlyos pénzeket kap hallgatásáért a belga modemgyártó

Nem egészen fél év alatt megbékélt az Európában egyedüliként talpon maradt mobilnetes modemgyártó cég, az Option legnagyobb kínai konkurensével, a Huawei-jel.

A mobilnetes terminálokban utazó belga Option idén júliusban nyújtotta be panaszát az Európai Unió illetékes szervének, melyben azt kifogásolta, hogy a piac vezető kínai gyártói árazási politikájukkal ellehetetlenítik az európai cégek működését. A cég most ejtette a vádakat, miután előnyös megegyezést kötött első számú konkurensével, a Huawei-jel.

Az egyezség konkrét részletei egyelőre nem ismertek, de kiszivárgott információk szerint egyfajta kibővített keresztlicenc-megállapodásról lehet szó, amivel végeredményben mindkét cég előnyhöz juthat. Az Option így a megállapodás értelmében megkapja a Huawei bizonyos fejlesztéseit és technológiáit, a kínai cég cserébe - tetemes licencdíj ellenében - felhasználhatja az Option mobilkapcsolatok kezelésére fejlesztett szoftverét termékeinél. A kínaiak egy évre 27 millió euróért vették meg ezt a licencjogot, és opciós lehetőségként felvetődött, hogy további 18 hónapra kiterjesztik a megállapodást, legfeljebb 33 millió euró összértékig.

A megállapodással a belga és a kínai gyártó mellett az Európai Unió is fellélegezhet, hiszen a hosszadalmas, és diplomáciai okokból rendkívül kényes eljárás helyett sikerült rövid úton pontot tenni az ügy végére. Más kérdés, hogy beadványában az Option nem csak a Huawei, hanem másik kínai konkurense, a ZTE gyakorlatát is kifogásolta, arról ugyanakkor nincs hír, hogy a belgák hasonló tartalmú megállapodást kötöttek volna a második számú kínai gyártóval.

Az Option beadványa - melynek hatására az EU szeptemberben indított vizsgálatot - ezzel együtt továbbra is létező problémát feszeget, illetve feszegetett. A belga cég többek közt azt kifogásolta, hogy a kínai cégek - tekintve, hogy közvetve, vagy közvetlenül a kínai állam kezében vannak - jelentős adókedvezményeket, kutatási támogatást, valamint óriási összegű bankkölcsönöket kapnak a szintén állami tulajdonban lévő kínai bankoktól, ez pedig olyan előnyökhöz juttatja az ázsiai szereplőket, mely a hagyományos nyugati piacgazdasági környezetben elképzelhetetlen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Huawei így például 2009 szeptemberében rendkívül kedvező feltételekkel kötött kölcsönszerződést a Kínai Fejlesztési Bankkal: a cég 30 milliárd dollárhoz jutott hozzá úgy, hogy tavaly "csupán" 22 milliárd dollár bevételt termelt. A ZTE-nek ugyanebben az évben 15 milliárd dollárnyi kölcsönt folyósítottak, 8,4 milliárd dolláros bevétel mellett. A beadvány szerint a hatalmas összegű kölcsönöket ráadásul komoly kedvezményekkel - így például hároméves türelmi idővel - vették igénybe a gyártók.

Az anyaország hátszelével a két gyártócég olyan árakon tudja adni termékeit - beleértve a terminálokat, valamint a köztes hálózati infrastruktúra elemeit -, melyekkel az európai gyártók képtelenek versenyezni. A beadvány szerint egy mobilszolgáltató átlagosan 20 eurót fizet a ZTE-nek és a Huawei-nek egy mobilnetes modemért cserébe, nem csoda, hogy ma már gyakorlatilag csak ennek a két cégnek a termékei találhatók meg a szolgáltatók választékában. A folyamat eredményeként az Option piaci részesedése Európában a 2006-os 70 százalékról három év alatt 5 százalékra csökkent, ezért a cég kénytelen volt megválni munkavállalóinak jelentős részétől.

a címlapról