Szerző: Koi Tamás

2010. október 28. 11:06

Ismét vérfrissítést kapott a BlackBerry Bold

Új modellel gazdagodott, így immár négy típusból áll a Research in Motion BlackBerry Bold termékcsaládja. Az új QWERTY-s okostelefon, a Bold 9780 külsőre egyáltalán nem különbözik közvetlen elődjétől, a burkolat alatt azonban néhány dolog megváltozott.

A 9780-as típusjelzéssel ellátott BlackBerry Bold szakasztott mása az éppen egy évvel ezelőtt leleplezett 9700-as típusnak, vagyis a telefonon teljes QWERTY-gombsor található, emellett változatlan maradt a kurzormozgatásra és scrollozásra használható, érintésvezérelt trackpad is. Az új Bold kijelzője sem változott, vagyis a 2,44 hüvelykes panel felbontása maradt 480x360 pixel - az érintőkijelző továbbra is csak a Torch és Storm modellek sajátja.

A telefon burkolata alatt ezzel együtt számos ponton felfedezhető apróbb változtatás: Az első, és legfontosabb újdonság, hogy a Bold 9780 már gyárilag a BlackBerry okostelefonok új, BlackBerry OS 6 névre keresztelt operációs rendszerével érkezni, azaz a vásárlók nem csak a megújult felülete, a jobb üzenetkezelési rendszer, hanem többek közt a WebKit-alapú böngésző előnyeit is élvezhetik. A 9700-as Bold modellek tavaly még az operációs rendszer korábbi változatával kerültek piacra, frissítés azóta sem érkezett a régebbi termékcsaládhoz, jóllehet a RIM ígéretet tett rá, hogy a felhasználók később továbbfejleszthetik telefonjuk szoftverét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Bold 9700 frissítésének egyik akadálya lehet, hogy a telefon csak 256 megabájtnyi rendszermemóriával rendelkezik - ezt a mennyiséget emelte a duplájára a gyártó a Bold 9780 esetében, így a nagyobb helyen elterpeszkedő rendszerkörnyezet mellett több hely maradhat az alkalmazásoknak a telefon memóriájában. Arról nem szól a fáma, hogy a RIM a memória mellett más komponenseket is lecserélt volna, így a processzor vélhetően is ugyanaz a 624 MHz-es Marvell Tavor IC maradt, erre utal legalábbis, hogy a telefon készenléti és beszélgetési ideje sem változott.

Az új BlackBerry Bold a telefonjukat fotózásra és videózásra is használó felhasználók számára is kedveskedik egy újítással: a készülék megörökölte a Torch kameramodulját, vagyis a képérzékelő felbontása 3,2 megapixelről 5 megapixelre nőtt.

A BlackBerry Bold 9780 novemberben kerülhet a szolgáltatók kínálatába világszerte. Európa számára jó hír, hogy a gyártó ezúttal nem kizárólag az észak-amerikai piacra koncentrált a termékbevezetéskor. Azt egyelőre nem tudni, hogy itthon mikor jelenhet meg az újdonság, a Bold 9700-as mindenesetre a nagyjából három hónappal a premier után érkezett meg a T-Mobile-hoz, aki hazánkban elsőként kezdte forgalmazni a modellt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról