:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 27. 11:59

Beleszürkül a tabletek mezőnyébe a Barnes&Noble színes e-bookja

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb független könyvkiadójaként számon tartott Barnes & Noble tegnap leleplezte első színes kijelzős e-könyvolvasóját, a NOOKcolort. A koncepció ezúttal azonban kissé eltér az eddigitől, a cég a jelek szerint inkább a Galaxy Tab, semmint a Kindle piacát támadja az újdonsággal.

Az új e-könyvolvasó, a NOOKcolor nem más, mint egy a számtalan androidos táblagép közül, leginkább a Samsung Galaxy Tabhoz hasonló paraméterekkel. A kiadó saját kezelőfelületet tervezett a géphez, emellett a NOOK-hoz kialakított elektronikus könyváruház teljes választéka is elérhető az eszközhöz - ez jelenleg nagyjából kétmillió kiadványból álló repertoárt jelent, a könyvek nagy része 9,99 dollárba kerül.

A NOOKcolor legfontosabb újdonsága a korábbi modellhez képest, hogy az eszköz immár színes kijelzővel rendelkezik. Az alkalmazott technológia értelemszerűen nem a monokróm könyvolvasóknál ismert, energiatakarékos e-Ink, a NOOKcolor hagyományos, IPS TFT érintőpanelt használ, melynek felbontása 1024x600 pixel. Az eszköz áramfogyasztása ennek megfelelően jóval nagyobb a monokróm megoldásoknál: a NOOKcolor a gyártó szerint a beépített WLAN-modul kikapcsolásával legjobb esetben nyolc órát üzemel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az alig 1,2 centiméter vastag, és mindössze 436 gramm tömegű NOOKcolor 8 gigabájtnyi háttértárral rendelkezik. A készülék nem tud csatlakozni a 3G-s hálózatokhoz, az internetkapcsolat felépítéséhez csak WLAN-elérés használható. Azt, hogy a NOOKcolor lényegében egy hagyományos tablet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eszköz a Google Android platformjára épül, egyedi kezelőfelülettel ellátva. A gyártó egyelőre korlátozza az alkalmazások használatát az eszközzel, a megjelenést követően ugyanis csak saját fejlesztésű programok futnak majd a tableten. A cég az eszköz bejelentésével egy időben elindította a Nook Developer programot, melynek célja, hogy a fejlesztők a NOOKcolorra optimalizált alkalmazásokat készítsenek.

A NOOKcolor novemberben kerül a boltokba az Egyesült Államokban, 249 dolláros fogyasztói áron. Ez egyébként pont száz dollárral nagyobb összeg, mint ami az első, e-Ink kijelzővel ellátott NOOK árcéduláján szerepel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.