Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 26. 11:25:00

Minden okostelefonra megérkezik az Adobe Flash

Az Adobe bejelentette az AIR 2.5 megjelenését, valamint közölte, hamarosan szinte minden okostelefon tulajdonos élvezheti majd mobilon is a Flash tartalmakat. Kivéve persze az iPhone-t használók.

Pár hónap múlva csak az iPhone-felhasználók lesznek kénytelenek nélkülözni okostelefonjukon a Flash tartalmakat, minden más elterjedt platformra megérkezik az Adobe multimédiás keretrendszere.  Eddig a Google Android volt az egyetlen mobilos platform, amelyen elérhető volt az Adobe Flash 10.1, hamarosan viszont a BlackBerry, a Windows Phone 7, a webOS 2.0, a LiMo, a MeeGo és a Symbian is csatlakozik ehhez a klubhoz. Ha minden igaz, akkor a Flash-támogatás a webböngészőkön kívül kiterjed az alkalmazások világára is, azaz Adobe AIR-t szintén telepíthetnek a felsorolt platformok használói.

Az Apple és az Adobe viszonya ahelyett hogy enyhülne, egyre inkább elmérgesedni látszik. Steve Jobs vallási kérdést csinál a Flash-ből, s azon túl, hogy a mobil platformjára nem engedi be az Adobe platformját, folyamatosan hangsúlyozza, hogy a Mac gépek lefagyásainak leggyakoribb oka az Adobe Flash hibás működése. Erre vonatkozóan ugyan számok, arányok, pontos statisztikák nem állnak rendelkezésre, el kell hinni a cégvezető állítását.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A közeljövőben így nem lehet arra számítani, hogy az iOS-használók hozzáférhetnének a Flash-hez, sőt az Apple az új Macbook Air modelljét úgy dobta piacra, hogy kivette belőle az előretelepített Flash plug-int, azaz minden felhasználónak manuálisan kell azt telepítenie. Ez egy újabb fricska, amivel a Flash használatát megakadályozni nem lehet mivel gyakorlatilag az első weboldal betöltésekor jelzi majd a böngésző, hogy szükség van a Flash plug-inre. Igaz ez a Windows környezetben mindig is így volt, nem túl komoly fáradság pótolni.

A legnagyobbat az egész helyzettel a Research in Motion nyerheti, ugyanis a hamarosan megjelenő BlackBerry tablet, a PlayBook már gyárilag Flash- és AIR-támogatással érkezik. Az Egyesült Államokban a BlackBerry továbbra is a legkeresettebb mobil márka, a Flash révén pedig jelentős megkülönböztető tényezőt tud felmutatni a piacot meghatározó iPaddal szemben.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról