Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 25. 14:38

A Microsoft is beszáll az OpenStackbe

A Microsoft pénteken közölte, ellátja a szükséges információkkal a Cloud.comot, hogy a Windows Server 2008 R2 Hyper-V virtualizációs köztesréteget is be lehessen vonni a nyílt forrású komponenseken alapuló OpenStack cloudokba.

A Microsoft technikai részleteket ad át és segítséget nyújt a Cloud.comnak, amely segítségével elkészülhet a Windows Server 2008 R2 Hyper-V réteget támogató OpenStack-kód - hogy ez mikor történik meg, arról nem szól a bejelentés, de a www.openstack.org kódkönyvtárában (repository) elérhető lesz. A redmondi vállalat szerint a vegyes környezetet, azaz Windows mellett más operációs rendszereket is használó ügyfelek ezáltal könnyebben építhetnek cloudokat a meglevő infrastruktúrájuk és ismereteik felhasználásával, újrahasznosításával. "Ahogy nő az iparbanban az igény a cloud megoldások iránt, egyre több ügyfél szeretné a meglevő technológiáit is bevonni, például a Windows Server 2008 R2 Hyper-V-t" - mondta a bejelentés kapcsán Sheng Liang, a Cloud.com elnök-vezérigazgatója.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A nyílt forrású OpenStack platform a Rackspace és a NASA vezetésével létrejött, a felhőszerű IT-infrastruktúrák terjedését támogatandó projekt. A cél a felhők közötti interoperabilitás megteremtése, és a szolgáltatóhoz lántcoltság minimalizálása, ennek érdekében a cloudszolgáltatásokat maga is kínáló Rackspace, valamint a saját HPC clouddal rendelkező NASA egyaránt jelentős mennyiségű kódot bocsátott a projekt rendelkezésére.

Mivel nyílt forrású, ezért az általa alkalmazott protokollok és interfészek is szabadon hozzáférhetőek, ezért az OpenStack cloudok nem fenyegetnek a bezártsággal, egymás közt technikailag biztosan átjárhatóak, így a virtuális gépeket nem lehet probléma migrálni. Az OpenStack jelenleg virtualizációs köztesrétegek egész sorát támogatja, beleértve a Xent, KVM-et  és a QEMU-t is. A projektet több mint 30 informatikai vállalat támogatja, köztük az Intel, az AMD, a Dell, Zenoss és a Citrix. Az OpenStack kezdeményezés jelenleg két projekttel rendelkezik, az egyik a számítási felhőkkel, vagyis a virtuális gépek és rendszerképek létrehozásával, az erőforrások allokálásával és ezek menedzsmentjével foglalkozik, míg a másik objektum-alapú tárolással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról