Szerző: Bodnár Ádám

2010. October 22. 14:56:00

A világ egyik legerősebb szupergépe épül Franciaországban

Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét kezdtél el építeni Franciaországban. A Curie nevű gépet a Bull szervergyártó telepíti, a munkálatok egy év múlva fejeződnek be.

A franciaországi Bruyères-le-Châtel városában elkezdődött a Curie fantázianévre keresztelt szuperszámítógép építése. Az országos szuperszámítógépes központ, a GENCI (Grand Equipement National de Calcul Intensif) által megrendelt gépet elsősorban klímakutatásra használják majd, de Európa tudósai saját feladataik elvégzésére is köthetnek majd le gépidőt. Nem meglepő módon a Curie-t a francia Bull SA szállítja, a rendszer alapját Intel Xeon (Nehalem EX) processzoros blade szerverek adják. Összesen 5040 szervert fog össze egy fürtté a Curie, így több mint 90 ezer processzormagon zajlanak a számítási feladatok, a rendelkezésre álló háttértár több mint 10 petabájt lesz, a belső sávszélesség pedig másodpercenként 250 gigabájt.

A Curie építésének első fázisa a napokban kezdődött és az év végéig tart, az éles indulás pedig 2011 októberében, vagyis hozzávetőleg egy év múlva esedékes. A gép elméleti maximális teljesítménye 1,6 petaflops, amivel a Top500 listán mindenképp az első ötben lehet jelenleg, de ne felejtsük el, hogy csak egy év múlva áll üzembe, a szuperszámítógépes világ fejlődése miatt addigra akár a Top 10-ből is kieshet a Curie.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

A Bull egyébként idén májusban adott át egy szuperszámítógépet Franciaországban. Az 1,25 petaflops elméleti csúcsteljesítményű, Tera 100 nevű rendszer mintegy 4300 darab bullx S-sorozatú szerverből áll, amelyek érdekessége, hogy L-alakúak és 1,5 RU magasak, két gép egymásra fordítva ad ki 3 szabványos rack unitot. A Tera 100 összesen 17500 darab nyolcmagos Intel Xeon 7500 processzort, 300 terabájt memóriát és 20 petabájtnyi háttértárat mozgósít. A fürtözött rendszer csomópontjait InfiniBand QDR hálózat kapcsolja össze. A Curie az elérhető információk alapján hasonló felépítésű lehet.

Európa legerősebb gépe a JUGENE, amelyet a német Forschungszentrum Jülich (FZJ) üzemeltet. Az IBM Blue Gene/P architektúrára épülő gép közel 300 ezer processzormagból épül fel, a Top500 által benchmarkként használt Linpack tesztben 825 teraflops teljesítményt nyújt, elméleti maximális teljesítménye 1 petaflops feletti.

a címlapról