:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 20. 17:15

Microsoft: a 3D egyelőre jópofa tudományos kísérlet csupán

Egyelőre ne álmodjanak kifejezetten térhatású megjelenítőkre optimalizált játékokról az Xbox 360-tulajok, legalábbis ezt lehet kiolvasni a Microsoft játékfejlesztő részlegét vezető alelnök szavaiból.

Phil Spencer, a Microsoft Game Studios első embere egy a CNN-nek adott nyilatkozatában a teljes, térhatású élményt nyújtó játékok megjelenését egyértelműen korainak ítélte, jópofa tudományos kísérletnek titulálva az elérhető címeket. A szakember szerint a 3D-s megjelenítők gyér forgalma és az alkalmazott technológia a legfőbb gátja annak, hogy a fejlesztők komolyan számoljanak a térhatású élményt nyújtó tartalmakkal.

Tény, hogy bár a játékkonzolok eladási mutatói az idén eddig eltelt időszakban jelentős pluszba értek, mindezt nem követi a térhatású megjelenítésre alkalmas tévékészülékek forgalmának a növekedése. A DisplaySearch legutóbbi statisztikái szerint idén év végére a vártnál kevesebb 3D-s televízió fogy majd. A kutatócég október közepén közzétett kimutatása azt prognosztizálja, hogy idén mindössze 3,2 millió 3D-s tévékészüléket szállítanak a gyártók, ami minden bizonnyal rossz hír lehet a technológia iránt erősen elkötelezett vállalatoknak, így elsősorban a Sonynak.

A Sony egyszerre bír hangsúlyos jelenléttel a tévépiacon, valamint a konzolpiacon, a vállalat számára éppen ezért stratégiai fontosságú, hogy a meglévő PlayStation 3 ügyfélbázisra építve löketet adjon a térhatású technológiának. A japán gyártó konzolgépe a nyáron kapott olyan szoftverfrissítést, mely a megfelelő megjelenítők és az erre felkészített játékok segítségével 3D-s élményt kínál, szeptemberben pedig megjelent az a firmware-frissítés is a konzolhoz, ami a 3D-s Blu-ray lejátszást támogatja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Xbox 360 esetében a Microsoft az eltérő termékportfólió ugyanakkor nem kényszerül rá arra, hogy idő előtt rálépjen a 3D-s korszak felé vezető ösvényre: "Mi nem akarunk tévéket eladni a vevőinknek, ez nem része az üzletünknek" - fogalmazott Spencer, utalva a Sony félig-meddig kényszerhelyzetére. A cégvezető ezzel együtt hozzátette, hogy a jelenlegi tévék, illetve az alkalmazott technológia amúgy sem megfelelő arra, hogy egyszerre több ember számára szórakozást nyújtson.

A vállalat ettől függetlenül keresi a módját annak, hogy a videojátékokat hogyan lehetne úgy megjeleníteni a térben, hogy az nagyobb tömegek számára is elérhetővé és vonzóvá váljon. A cég vélhetően megvárja az első olyan megjelenítőket, melyekhez nem kell majd külön szemüveget viselni, ezzel együtt jelenleg is szerepel az Xbox 360 kínálatában olyan játék (Batman: Arkham Asylum), mely - bizonyos korlátokkal - bármilyen tévén 3D-s élményt nyújt a mellékelt szemüveg segítségével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.