Szerző: Bizó Dániel

2010. október 20. 16:31

Piacon a világ első 3 terabájtos SATA diszkje

A Western Digital már szállít 3 terabájtos kapacitású belső SATA merevlemezeket, elsőként a világon. Az új diszkek már 4 kilobájtos szektorokat használnak, részben így érik el ezt a kapacitást, egyúttal 48 bites LBA címzéssel rendelkeznek, hogy a számítógépek lássák a teljes kapacitást.

A Western Digital az energiahatékony, ezért viszonylag alacsony teljesítményű Caviar Green sorozatában jelenteti meg a 3 terabájtos diszket, valamint 2,5 terabájtos kisebb testvérét. A SATA 3 Gbps Caviar Green meghajtók fordulatszáma percenként 5400 és 7200 között változik, a vezérlőelektronika által érzékelt terhelés függvényében, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a fogyasztást.

A Caviar Green sorozatban jelent meg tavaly év elején a világ első 2 terabájtos belső SATA merevlemeze is. A Seagate azonban ezúttal elrontotta riválisa játékát, ugyanis nyáron megjelent 3 terabájtos külső merevlemezzel. A Seagate a külső merevlemez óta nem jelentett be belső 3 terabájtos diszket, ígérete szerint még év vége előtt megkezdi azok szállításait a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Constellation ES termékvonalban, SAS 6 Gbps felülettel. A késlekedés hátterében a gyorsabb működés és magasabb megbízhatósági követelmények állhatnak.

A 3 terabájtos diszkek négy darab, egyenként 750 gigabájtos, 3,5 hüvelykes tányérokon tárolják az adatokat. Ehhez a gyártóknak nagyjából 11,6 gigabájt adatot kell egy négyzetcentiméteres felületre sűríteni. A mágneses jelek rögzítésének nagyobb sűrűsége mellett segíti a kapacitás fokozását, hogy immár nem 512 bájos, hanem 4 kilobájtos szektorokkal dolgoznak ezek a diszkek. A nagyobb, úgynevezett Advanced Format szektorméret eredményeként javul a hasznos, adathordozó terület aránya a vezérlő bitekre fordított területtel szemben, mint amilyen például a címzési és hibajavító kódok.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Western Digital szerint így 7-11 százaléknyi kapacitás nyerhető, ami több mint 200 gigabájtot jelent egy 3 terabájtos HDD esetében. A kompatibilitás érdekében azonban a WD és más gyártók úgy döntöttek, hogy a kontroller továbbra is 512 bájtos szektorokat mutat a számítógép felé, így lényegében 8 logikai szektorból épül fel egy fizikai Advanced Format szektor. A teljes kapacitás megcímezhetősége érdekében a számítógépnek támogatnia kell a 48 bites LBA címzést is, amihez megfelelő BIOS/firmware és operációs rendszer párossal kell rendelkezni - ehhez Windows oldalon XP SP1 kell legalább.

A WD 3 terabájtos diszkje, amely valójában 2,7 terabájtot tud tárolni binárisan, 64 MB pufferrel rendelkezik, tipikusan 60-120 MB/s közötti szekvenciális sebességet produkál az adatok elhelyezkedésétől függően. Néhány európai üzletben már rendelhető 210-230 eurónak megfelelő áron, vagyis bruttó 60-65 ezer forint körüli összegért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról