Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Piacon a világ első 3 terabájtos SATA diszkje

Bizó Dániel, 2010. október 20. 16:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Western Digital már szállít 3 terabájtos kapacitású belső SATA merevlemezeket, elsőként a világon. Az új diszkek már 4 kilobájtos szektorokat használnak, részben így érik el ezt a kapacitást, egyúttal 48 bites LBA címzéssel rendelkeznek, hogy a számítógépek lássák a teljes kapacitást.

hirdetés

A Western Digital az energiahatékony, ezért viszonylag alacsony teljesítményű Caviar Green sorozatában jelenteti meg a 3 terabájtos diszket, valamint 2,5 terabájtos kisebb testvérét. A SATA 3 Gbps Caviar Green meghajtók fordulatszáma percenként 5400 és 7200 között változik, a vezérlőelektronika által érzékelt terhelés függvényében, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a fogyasztást.

A Caviar Green sorozatban jelent meg tavaly év elején a világ első 2 terabájtos belső SATA merevlemeze is. A Seagate azonban ezúttal elrontotta riválisa játékát, ugyanis nyáron megjelent 3 terabájtos külső merevlemezzel. A Seagate a külső merevlemez óta nem jelentett be belső 3 terabájtos diszket, ígérete szerint még év vége előtt megkezdi azok szállításait a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Constellation ES termékvonalban, SAS 6 Gbps felülettel. A késlekedés hátterében a gyorsabb működés és magasabb megbízhatósági követelmények állhatnak.

A 3 terabájtos diszkek négy darab, egyenként 750 gigabájtos, 3,5 hüvelykes tányérokon tárolják az adatokat. Ehhez a gyártóknak nagyjából 11,6 gigabájt adatot kell egy négyzetcentiméteres felületre sűríteni. A mágneses jelek rögzítésének nagyobb sűrűsége mellett segíti a kapacitás fokozását, hogy immár nem 512 bájos, hanem 4 kilobájtos szektorokkal dolgoznak ezek a diszkek. A nagyobb, úgynevezett Advanced Format szektorméret eredményeként javul a hasznos, adathordozó terület aránya a vezérlő bitekre fordított területtel szemben, mint amilyen például a címzési és hibajavító kódok.

A Western Digital szerint így 7-11 százaléknyi kapacitás nyerhető, ami több mint 200 gigabájtot jelent egy 3 terabájtos HDD esetében. A kompatibilitás érdekében azonban a WD és más gyártók úgy döntöttek, hogy a kontroller továbbra is 512 bájtos szektorokat mutat a számítógép felé, így lényegében 8 logikai szektorból épül fel egy fizikai Advanced Format szektor. A teljes kapacitás megcímezhetősége érdekében a számítógépnek támogatnia kell a 48 bites LBA címzést is, amihez megfelelő BIOS/firmware és operációs rendszer párossal kell rendelkezni - ehhez Windows oldalon XP SP1 kell legalább.

A WD 3 terabájtos diszkje, amely valójában 2,7 terabájtot tud tárolni binárisan, 64 MB pufferrel rendelkezik, tipikusan 60-120 MB/s közötti szekvenciális sebességet produkál az adatok elhelyezkedésétől függően. Néhány európai üzletben már rendelhető 210-230 eurónak megfelelő áron, vagyis bruttó 60-65 ezer forint körüli összegért.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.