Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 21. 16:55

Valóban nyitott az Android?

A Google és az Apple már-már komikus háborút folytat egymás ellen a mobil operációs rendszereik kapcsán. Az iOS és az Android kommunikációs csatájában hetente már több ütközetet is láthatunk, van, hogy számokkal dobálóznak az érintettek, de a legizgalmasabb, mikor a filozófiai ellentétek dominálnak.

A legújabb téma az operációs rendszer nyitottsága. A Google szinte minden területen azzal dicsekszik, hogy támogatja a nyílt szabványokat, s minden platformját igyekszik ilyenekre felépíteni. Eközben az Apple-t azzal fricskázza, hogy az iOS egy gonosz, zárt rendszer, egy igazi fekete doboz, ami az önkényesség tökéletes megtestesítője. A probléma mindössze annyi, hogy az Android ugyan valóban nyílt szabványokra épül, de a valóságban ugyanannyira nem szabad, mint az iOS. A különbség csupán annyi, hogy a megjelenés után betekintése van a fejlesztőknek az Androidba.

Amíg ezeket a reakciókat Steve Jobs dobta vissza a Google-re, addig leginkább érzelmes kontratámadásnak hatott, de most egy függetlennek mondható és megbecsült, Szilícium-völgyben dolgozó fejlesztő fenomén, Joe Hewitt is ugyanezt mondta. Hewitt az egyik karizmatikus webes figurája az elmúlt éveknek, aki többek közt a Firefox fejlesztésében is részt vett, ő készítette el a FireBug fejlesztői eszközt, illetve a Facebook Touch és a Facebook for iPhone kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Sőt, úgy hírlik, hogy ez utóbbit teljesen egyedül hozta össze. A még most is a Facebooknál dolgozó Hewitt hírneve tehát elegendő ahhoz, hogy megengedhesse magának ezt a fajta kritikát, illetve a tapasztalata miatt általában hallgatnak is rá.

Joe Hewitt

Tegnap este Hewitt egy hosszú, egy órán keresztül tartó tweet-folyamban kritizálta a Google "nyitott" definícióját, amit az Android esetén alkalmaz. Az egész botrány akkor robbant ki, amikor Steve Jobs az Apple negyedéves eredményei kapcsán egy elemzői konferenciahíváson kifejtette aggályait az Android nyitottságával kapcsolatban, Andy Rubin, az Android vezető tervezője pedig egy parancssorral válaszolt neki, amivel bárki letöltheti az aktuális Android forráskódját.

A webfenomén lezárta a vitát

Ekkor szállt be a vitába Joe Hewitt, akit feldühített az arrogancia, s részletesen kifejtette, hogy miért nem számít szerinte nyitottnak az Android. Az Android forráskódjába a fejlesztők nem láthatnak bele egészen addig, amíg az nem élesedik és a szolgáltatók és a gyártók nem kezdik azt teríteni pár héttel később. A nyílt projektek esetében a "nyílt" általában azt jelenti, hogy a fejlesztők folyamatosan átlátják a kódot, már akkor is hozzáférhetnek, amikor készül, illetve maguk is tesztelhetik és akár hozzá is járulhatnak.

Hewitt definíciója szerint az Android csupán betekintést enged a kész kódba, azaz megosztás helyett megmutatásról, elmesélésről lehet inkább beszélni, s innentől kezdve ez pont annyira zárt, mint az iOS. A Firefox, a Linux disztribúciók és annyi más szoftver esetében a közösség aktívan részt vehet a fejlesztésben, s sok esetben magát az irányt is befolyásolják, nyomást gyakorolhatnak arra, hogy mik legyenek a következő verziók kulcspontjai. Az iOS és az Android egyaránt híján van ennek a lehetőségnek, s a fejlesztőknek egyáltalán nem adnak semmilyen irányítási lehetőséget. Innentől kezdve pedig csupán elvi kérdés, amit a Google kommunikál az Apple-lel szemben.

Kettős mérce

Más esetekben egyébként a Google megfelel a nyitottság kritériumának, például a Chrome OS kapcsán, hiszen ott a Linux és a Firefox modellhez hasonlóan járnak el. Hewitt szerint a legjobb az lenne, ha az Android valóban átcsúszna az igazi nyitott kategóriába, s lehetőség nyílna arra, hogy egyes fejlesztők képesek legyenek forkolni és telepíteni azt bármilyen eszközre. Ekkor már jogos lenne az iOS-től való megkülönböztetés, addig viszont mindössze PR-fogás az egész.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Techcrunch Hewitt kirohanásával kapcsolatban egyébként megjegyzi, hogy a fejlesztő jelenleg valószínűleg fontos szerepet játszik az Android egy egyedi változatának létrehozásában, amit a Facebook készít. Ez egyben megmagyarázná azt is, hogy miért érintő őt annyira érzékenyen az, hogy nem lát bele a jövőbeni verziók forráskódjába, s nem tud azonnal ezzel dolgozni. A Techcrunch meggyőződése volt pár héttel ezelőtt az is, hogy a Facebook egy saját okostelefon-platformon dolgozik.

Ugyan a Facebook azt cáfolta, hogy saját mobilt készítene, de ez érthető úgy is, hogy hardvert nem gyárt majd, azt megveszi valakitől, de esély van arra, hogy a Facebook a saját webes szolgáltatásai köré épít egy mobilos felületet is, mint ahogyan a Google is tette. A saját névjegyzék-kezelő, a saját kép- és videómegosztó, a saját üzenetküldő és alkalmazások rendelkezésre állnak, sőt a Skype-pal való együttműködés is ebbe az irányba mutat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról