Szerző: Koi Tamás

2010. október 20. 11:28

Késésben a magyar digitális átállás

Minden érintett szereplőre komoly munka vár még, mire Magyarországon is le lehet majd kapcsolni az analóg földfelszíni sugárzású tévéadókat. A digitális átállási folyamat a nyár közepén kissé megtorpant, de a felek így is bíznak benne, hogy tartani tudják a határidőket - hangzott el egy mai konferencián.

A földi sugárzású televízióadás digitális átállításának megfelelő szintű koordinálása Magyarország és az Európai Unió számára egyaránt stratégiai fontosságú folyamat, melynek eredményeként a felszabaduló frekvenciákat új, a vidék felzárkóztatására használható szolgáltatásokra (például szélessávvú mobilinternet) lehet átcsoportosítani. A folyamat néhány európai országban már végbe ment, több EU-s tagállam - így Magyarország is - pedig 2012-re tervezi az átállítást.

A földi sugárzású digitális műsorszórás hazánkban idestova kétéves múltra tekint vissza: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogelődje, a Nemzeti Hírközlési Hatóság a kormányzat megbízásából, a digitális átállásról hozott törvény alapján a sikeres pályáztatást követően 2008 szeptemberében kötött hatósági szerződést a földi sugárzású analóg hálózatokat is üzemeltető Antenna Hungáriával. A szolgáltatás eleinte nehézkesen indult, a tesztidőszak a kelleténél hosszabbra nyúlt, végül azonban tavaly év végére rendeződtek a viszonyok, az Antenna Hungária pedig a tartalomszolgáltatókkal együttműködve csaknem minden vállalását teljesíteni tudta.

A szakhatóság korábban világossá tette, hogy fokozatos, szigetszerű analóg lekapcsolást képzelt el, vagyis az ország különböző régióiban - a tévénézők felkészítésétől és a műszaki feltételek teljesülésétől függően - más-más időpontban, de legkésőbb 2011. december 31-én megtörténik az analóg csatornák lekapcsolása. Fontos törekvése a kormányzatnak, hogy a lekapcsolást követően senki ne maradjon tévénézési lehetőség nélkül, ez többek közt olyan támogatási konstrukciók megjelenését teheti szükségessé, melyek hozzásegítik az anyagilag rászoruló rétegeket ahhoz, hogy a vételhez szükséges berendezéseket beszerezzék.

"Kicsit el vagyunk késve"

Egyelőre ezen a két ponton komoly hiányosságok tapasztalhatók, ezt mind Vasváriné dr. Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkára, mind Mátrai Gábor, az NMHH hírközlésért felelős elnökhelyettese elismerte mai előadásában a Corvinus Egyetemen. "Azt gondolom, kicsit el vagyunk késve, nyugodtabb lennék, ha kicsit előbbre tartanánk" - fogalmazott nyitóelőadásában a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a támogatási rendszer alapjait jogszabályokkal kell megteremteni, ennek részleteiről azonban kevés konkrétum hangzott el.

Vasváriné a tájékoztatás és a kommunikáció összehangoltságát és fontosságát is hangsúlyozta. Mint elmondta, az Antenna Hungária ugyan eddig a vállalásain felül fordított erőforrásokat a platform népszerűsítésére, a fogyasztók tájékozottsága még mindig rendkívül hiányos. "A vízcsapból is ennek kéne folynia" - emelte ki beszédében a minisztérium illetékese, ehhez pedig a felek részéről akarat, pénz és összehangoltság lenne szükséges.

Ezt az összehangoltságot teremtheti meg a Digitális Átállást Koordináló Bizottság, melynek létrehozásával biztosítható a megfelelő koordináció az érintett felek (kormányzat, szolgáltatók, fogyasztók) közt. A bizottság létrehozásának szándékát Mátrai Gábor, a hírközlési hatóság elnökhelyettese jelentette be, a munkatervről és a működési keretről azonban egyelőre nem hangzott el konkrét részlet. Mátrai a HWSW kérdésére elmondta, hogy a hatóság szándékai szerint a bizottság még idén ősszel megalakulhat.

Már 125 ezer háztartásban

Az elnökhelyettes előadásában kiemelte, itthon a DVB-T ellátottság kiépítése megfelelő ütemben halad, ami jó alapot ad az analóg lekapcsolás előkészítéséhez. Az Antenna Hungária jelenleg 88 százalékos lakossági lefedettséget biztosít, az év végéig azonban négy fő, és több kisebb adóállomás üzembe állításával, összesen húsz adóval több mint 95 százalékos lefedettséget ígér. Mindez azt jelenti, hogy az analóg lekapcsolás tervezett időpontja a fentebb említett elmaradások ellenére sincs veszélyben - utalt rá Mátrai.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Antenna Hungária jelenleg 7 szabadon fogható, és 10 fizetős tévécsatornát kínál előfizetőinek, melyet a vételi viszonyoktól függően hagyományos tető- vagy szobaantennával lehet fogni, beltéri egység, vagy digitális vevővel ellátott tévékészülék segítségével. A műsorszóró tájékoztatása szerint ma nagyjából 125 ezer háztartásban néznek DVB-T technológiával továbbított adást, a vételre alkalmas berendezésekkel rendelkező háztartások száma pedig eléri a 380 ezret.

A műsorszóró eltökélt, hogy a tartalomkínálatot is bővítse - mondta el a konferencián Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója. Ennek legfőbb akadálya, hogy a jelenlegi programkínálat teljes mértékben kimeríti a rendelkezésre álló két multiplex kapacitását, a mobiltévés szolgáltatásra (DVB-H) fenntartott multiplex felszabadítása kapcsán pedig egyelőre a hatóságnál a labda. Az NMHH elnökhelyettese a HWSW-nek leszögezte, az Antenna Hungária csak akkor szabadulhat fel az ez irányú kötelezettségei alól, ha cserébe újabb vállalásokat tesz (például új promóciókban, támogatási konstrukciókban vesz részt). A támogatási lehetőségek és a kommunikáció terén a műsorszóró éppen ezért igyekszik új konstrukciókat bevezetni, így az aktuális promóció keretén belül aki egy évre előfizet a MinDig TV Extra szolgáltatásra, féláron juthat set-top boxhoz.

Aki kimarad, lemarad

A digitális átállás ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az analóg földfelszíni sugárzású technológiával tévéző, jelenlegi becslések szerint közel 750-800 ezer háztartás kizárólag DVB-T technológiára állhat át. A kábeltévés és IPTV-s rendszereket, valamint a műholdas platformokat üzemeltető társaságoknak kitűnő lehetőség a lekapcsolásig hátralévő nagyjából 14 hónap arra, hogy új ügyfeleket szerezzenek, egyben hosszú ideig ez lesz az utolsó esély arra, hogy új szereplő csatlakozzon a hazai műsorszóró piachoz. Ilyen szolgáltató lehet a Csehországban és Szlovákiában több mint egymillió ügyféllel rendelkező, műholdas adást kínáló Skylink, mely ráadásul az Antenna Hungária MinDig TV-jére rendkívül hasonlító konstrukciót nyújt, vagyis ingyenes csomag és prémium, fizetős csatornakínálat is szerepel a kínálatában.

A Skylink lapunk tudomása szerint még mindig nem határozta el, hogy belépjen-e a magyar piacra, jóllehet a cég hazai megjelenése elől már tavasszal elhárult minden akadály, miután a szolgáltató zöld lámpát kapott a helyi szabályozótól. A műholdas platform egyértelmű előnye a DVB-T szolgáltatásokkal szemben, hogy a platformok közül egyedüliként 99,99 százalékos lakossági lefedettséget kínál, gyakorlatilag minden földrajzi régióban. Az egyszeri beruházási költségek azonban a műholdas szolgáltatásoknál magasabbak lehetnek, hiszen az ügyfélnek a set-top box mellett be kell szereznie a vételhez szükséges antennarendszert is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról