Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 20. 12:24

Megjelent a Google Chrome 7

A Google nemrégiben bejelentette, hogy ha esik, ha fúj, minden hatodik héten kiad egy új stabil verziót a Chrome-ból. Ezek minden esetben tartalmazzák majd az időközben született hibajavításokat, némi fejlesztést, csiszolást, illetve új funkciókat is.

Mindez azért, hogy a felhasználók érezzék, hogy a Chrome hosszú távon is szélsebes fejlődési ütemet képes tartani. Az ígéretet pedig be is tartotta a Google, tegnap megjelent a Chrome 7 végleges, stabil változata. Ahogy a korábbi előrejelzésből is kiderül, komoly hangsúly van a hibajavításon, s ez esetben is több száz bug lett korrigálva. Emellett leginkább a fejlesztőket érintő változások kerültek az új verzióba, az automata frissítésnek köszönhetően a felhasználók valószínűleg észre sem veszik a váltást. Ha valaki kételkedik benne, hogy megkapta-e már az új verziót, akkor a beállítás menüben az "About Google Chrome" pontba kattintva győződhet meg a verziószámról.

A fejlesztői réteget érintő újdonságok között lényeges, hogy végre teljes AppleScript-támogatást kapott a Chrome Mac OS X platformon. Ezzel a kezelőfelület automatizálása és a HTML5 elemző algoritmusok implementációja javulhat jelentősen, illetve a File API és a könyvtárfeltöltés (input type="file" webkitdirectory) is elérhető.

Nem látszik, nem veszed észre

A felhasználó szempontjából az egyetlen észrevehető változás, hogy a cookie-kezelő felület kissé megváltozott, s a blokkolt oldalak és cookiek listáját egy külön csoportosításban tudjuk kezelni. Ezen felül viszont nem történt semmi érdekes vagy figyelemre méltó. A hibajavítások bizonyára fontosak voltak, de emiatt kissé érthetetlen, hogy miért kellett kiadni egy újabb főverziót, a hat hetes periódus okozta sürgetésen kívül más magyarázat nincs rá. Eddig is elég gyorsan érkeztek az új Chrome-verziók, de ez a tempó még a korábbinál is nagyobb sebességet jelent, eddig ugyanis körülbelül 3 havonta kaptunk új Chrome-ot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A sietség és a precíz periódusok oka a Google Chrome hivatalos blog egy korábbi bejegyzése szerint, hogy így sokkal kiszámíthatóbbá válik a Chrome fejlődése, illetve a felhasználóknak nem kell várnia arra, hogy egy-egy új funkcióhoz hozzájussanak pusztán azért, mert a fejlesztők hosszú időn keresztül gyűjtögetik őket egy nagy terítéshez. Másrészt kisebb lesz a nyomás a rövidebb ciklusokban a mérnökökön is, ugyanis kevésbé koncentrált lesz a munkájuk, sokkal jobb erőforrás elosztást valósíthatnak meg.

Kevesebb nyomás a fejlesztőkön

Cél volt az is, hogy ne legyenek rákényszerítve arra, hogy egy cikluson belül mindenképp fejezzék be az adott munkát. Eddig a határidő közeledtével egy befejezetlen funkció esetén vagy túlóráztak és siettek a mérnökök, hogy a kiadási dátumig befejezzék a munkát, vagy elhalasztották az egész frissítést a többi újdonsággal együtt, amik már egyébként kész lettek volna - vagy egyszerűen kihagyták a fejlesztést a frissítésből, ami legalább 3 hónapra tolta el a megjelenését. Ezek közül egyik sem volt kívánatos, a mostani 6 hetes ciklus viszont elég kis léptékű ahhoz, hogy jobban be lehessen osztani ezeket, így a Google szerint kevesebb a stressz a dolgozókon és a felhasználók is boldogabbak, mert úgy érzik, mindig kapnak valamit.

Ennek megfelelően a Google Chrome verziószáma a jövőben az eddiginél is gyorsabban fog nőni, de a cég szerint ez nem jelent semmit. A számozás nem jelenti ugyanazt a nagyságrendet, mint a Firefox esetében vagy, mint mondjuk egy Windows életében. Egy év múlva a Chrome ezt a ritmust figyelembe véve a 15-ös verziószámot viseli majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról