Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 20. 08:23

Visszatámad a Google Appsre a Microsoft, itt az Office 365

Elrajtolt a Microsoft Office 365 zárt bétája, a kereskedelmi szolgáltatás 2011-ben indul. A redmondi cég az irodai munkát segítő szervertermékek után a felhőbe viszi magát az Office-t is.

A Google Apps ellen

Útjára indította az Office 365-öt a Microsoft, amely a népszerű irodai szoftvert és a hozzá kapcsolódó csoportmunka-megoldásokat és üzleti kommunikációs szolgáltatásokat biztosítja egy cloudból elérhető, havidíjas csomagban. Az Office hegemóniáját az utóbbi időben nem csak a nyílt forrású OpenOffice.org kezdte ki, hanem a Google Apps is, amely az e-mail fiók és naptár mellett szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt tartalmaz. A Microsoft most a Google saját pályáján támad vissza, az Office 365 az Apps szolgáltatásait nyújtja, meg még többet - igaz, drágább is annál.

Az Office 365 szolgáltatáscsomag tartalmaz mobil eszközökről és böngészőből is elérhető 25 gigabájtos e-mail postafiókot, naptárat és névjegyzéket (Exchange Online), csoportmunka-támogatást (SharePoint Online), valamint üzleti kommunikációs szolgáltatásokat, azaz azonnali üzenetküldést, jelenlétérzékelést és virtuális hang- és videokonferenciát (Lync Online). A Business Productivity Online Suite (BPOS) utódaként is felfogható Office 365, nagy különbség azonban, hogy a BPOS csak csoportmunka-támogató eszközöket tartalmazott, az Office 365-ben benne van az Office is.

Benne van az Office is

A legolcsóbb csomagban csak az Office Web Apps, azaz az Office böngészőben futó, korlátozott funkcionalitású, webes verziója használható, de elérhető olyan konstrukció is, amelyben benne van az Office Professional Plus 2010 asztali szoftver használatának joga egészen addig, amíg az "előfizetés" él. A Professional Plus a legátfogóbb verziója az Office-nak, minden létező elemet tartalmaz, a Wordön, Excelen, Outlookon, OneNote-on, PowerPointon, Accessen, Publisheren kívül az InfoPath-t, a Communicatort, illetve a SharePoint Workspace-t (korábban Groove) is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Office 365 alapváltozata 6 dollárba kerül felhasználónként havonta, ami évi 72 dollárt jelent, összehasonlításképp a Google Apps ára egy felhasználóra 50 dollár évente és elérhető reklámokat megjelenítő ingyenes szolgáltatásként is. Az Office Professional Plus 2010-et is tartalmazó csomag havidíja 24 dollár felhasználónként, de a Microsoft tájékoztatása szerint akár a legolcsóbb csomaghoz is kérhető az asztali Office szoftver, havi 12 dolláros felárért cserébe.

"Az Office 365 egyetlen felhőalapú szolgáltatás-csomagban egyesíti mindazon tudásunkat, amely a hatékony irodai munkavégzéshez kapcsolódik mondta Kurt DelBene, a Microsoft Office üzletágának nemrég kinevezett elnöke. "Az Office 365-tel végre a sarki pékség is hozzáfér a nagyvállalati színvonalú programokhoz és szolgáltatásokhoz, egy multinacionális gyógyszeripari cég pedig könnyedén csökkentheti költségeit és lépést tarthat a legújabb innovációkkal. Mindezek eredményeként a vállalkozók és üzletemberek az üzletmenetre összpontosíthatnak, amíg mi és partnereink a megfelelő technológiai háttérről gondoskodunk."

2011-ben Magyarországon is

A szolgáltatásra 99,9 százalékos rendelkezésre állást vállal a Microsoft, ami évente legfeljebb 8 óra nem tervezett leállást jelent. Az Enterprise csomagban 24 órás telefonos és online terméktámogatás is benne foglaltatik, illetve lehetőség van meglevő Active Directoryval történő integrációra is, amely elsősorban azoknak a szervezeteknek lehet jó hír, amelyek már kiépített vállalati infrastruktúrájukat szeretnék költséghatékonyan modernizálni és egyben a felhőbe költöztetni - a Microsoft számításai szerint vállalatmérettől függően 10-50 százalékos megtakarítás érhető el a migrációval, ami a hardverköltségek, üzemeltetési kiadások és a szoftverlicencek csökkenéséből adódik össze.

A mai bejelentéssel a Business Productivity Online Suite is felveszi az Office 365 nevet. A felhasználók számára jó hír, hogy a frissítéssel együtt megkapják azokat a technológiai fejlesztéseket, amelyek a szerveroldali komponensekbe bekerültek. Amint az ismert a BPOS még az Exchange, a SharePoint és a Office  Communications 2007-es verziójára épült, az Office 365 pedig már a 2010-es verziókat.tartalmazza.

A Microsoft Office 365 tesztváltozata jelenleg 13 nagy országban érhető el korlátozott bétaként, összesen 2000 cég jelentkezhet egyelőre, de 2011-ben további országokkal, köztük Magyarországgal bővül a lista. Az oktatási szektor számára kifejlesztett Microsoft Office 365 is a jövő év folyamán debütál. A későbbiekben az Office 365 kibővül a Microsoft Dynamics CRM Online szolgáltatással is, jelentette be a Microsoft.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról