Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A magyar PC-k fertőzöttebbek az átlagnál

Bizó Dániel, 2010. október 15. 13:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az informatikai világ fertőzöttségi szintje csökkenőben volt az elmúlt hónapokban, mutat rá a Microsoft biztonsági jelentése. Átlagosan nagyjából minden századik online számítógépen talált fertőzést a vállalat, de az országok közt sokszoros eltérések vannak.

hirdetés

A Microsoft mintegy 600 millió számítógépről gyűjtött adatokat a legfrissebb biztonsági jelentéséhez. A Security Intelligence Report szerint az év elején megnövekedett fertőzöttségi szint a második negyedévre mérséklődött. Míg az év első három hónapjában ezer számítógépből majdnem 11-en talált fertőzést a Microsoft, addig a második negyedévre 9,6-re szorult vissza, ami éves összevetésben is hasonló fejlődést mutat.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából a számítógépek 1 százalékán találtak fertőzést a cég szoftverei - kérdéses persze, hogy ehhez hogyan arányulnak a még fel nem fedezett kódok. A globális átlag azonban nagy szórással rendelkezik. Magyarország a Microsoft adatbázisa alapján átlagon felüli módon fertőzött, bár a tendencia itt is kedvező az elmúlt hónapokban, a gépek több mint másfél százalékán talált a vállalat vírust, férget vagy más rosszindulatú programot, ami több tízezer számítógépet jelenthet itthon.

Összehasonlításképpen a szomszédban, Ausztriában ennek ötöde a fertőzöttségi szint, de még Csehországban, Szlovákiában és Romániában is sokkal jobb a helyzet, fele-harmada. A legfertőzöttebb országok közé tartozik Spanyolország, Tajvan és Törökország, ahol 3,3-3,7 százalék körüli a fertőzöttség már, míg lengyel barátaink is azok közé tartoznak, akik kevésbé ügyelnek gépeik tisztaságára, 2,2 százalékos az arány.

A legtöbb fertőzött számítógéppel rendelkező ország toronymagas az Egyesült Államok, a Microsoft itt 9,6 millió számítógépről töröltek kártevőket a cég biztonsági szoftverei, mint a havi frissítéssel érkező eltávolító eszköz. A második Brazília lett, megelőzve Kínát, de nem sokkal maradt le Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság sem. A legelterjedtebb kártevők személyes adatokat igyekeznek ellopni, tipikusan bejelentkezési adatokat, vagy további utasításra várva botnetbe szervezik a fertőzött PC-t. A fertőzési gócpontok más földrajzi eloszlást mutatnak az áldozatokhoz képest, felülreprezentált Kanada, Hollandia és Izrael is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.