Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 6. 11:58

IDC: idén van a csúcson az Android

Meglepő előrejelzést hozott nyilvánosságra az IDC: a vállalat szerint az Android piaci részesedése idén eléri a csúcsot, a következő évek alatt már csökkenni fog. Igaz, a Google platformja még 2016-ban is az eladások felét fogja uralni.

Frissítette mobilpiaci előrejelzését az IDC. A piackutató vállalat szerint 2012-ben csupán 4 százalékkal nő a mobiltelefonok piaca, ahogy az okostelefonok egyre inkább kiszorítják, leváltják a "butákat". 2012-ben majdnem 10 százalékkal fog visszaesni a feature phone-ok volumene, de a teljes, 1,8 milliárd darabra becsült forgalomnak továbbra is több mint 60 százalékát teszik ki ezek a készülékek. Az okostelefonok szegmense idén is több mint 38 százalékkal növekedik ugyanakkor, az eladások pedig meg fogják haladni a 680 millió darabot - vélik az IDC-nél.

A mobil szélessávú szolgáltatások terjedése érdekében az operátorok komoly reklámkampánnyal és kedvezménnyekkel pörgetik az okostelefon-eladásokat, így mára a legtöbb vásárló számára csupán szándék kérdése egy ilyen készülék beszerzése. "A mobiltelefon-felhasználók átállása okostelefonra lassan de biztosan zajlik. Az okostelefon-piac növekedését azonban három platform hajtja majd, az Android, az iOS és a Windows Phone 7" - vélekedett Kevi Restivo vezető elemző.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Továbbra is az Androidot látja a platformverseny első helyén az elemzőcég, de a piaci részesedése 2012-t követően enyhén csökkenni fog, az idénre várt 61 százalékról 52 százalékra esik vissza 2016-ra. Az IDC megjegyzi, az Android népszerűségét elsősorban a Samsungnak köszönheti, amely az évek során a legnagyobb okostelefon-gyártóvá nőtte ki magát a Google platformjának hátára kapaszkodva.

Az iOS főleg az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Kínában ért el piaci sikert. Az elemzőcég szerint azonban az iPhone-eladások jelentős részét korábbi iPhone-vásárlók szívják fel ezeken a piacokon, akik régebbi modelljüket cserélik le - a vállalat számára kulcsfontosságú lenne kitörni és a fejlődő piacokon teret nyerni. Az iOS készülékek eladásai 2016-ig évi átlagban 10 százalék felett nőnek majd, azonban ez nem lesz elég a jelenlegi részesedés megtartásához, négy év múlva az Apple platformjának részesedése 20 százalékról 19 százalékra apad.

A Windows Phone lassan már két éve van a piacon és több mint fél éve a Nokia teljes támogatását is élvezi, a piacon már több Lumia modell is elérhető. Ennek ellenére a platformversenyben nem áll jól a Microsoft, az első negyedévben még a Bada is megelőzte a népszerűségi listán. Az IDC továbbra is kitart amellett, hogy a Windows Phone meghatározó szereplővé válik az okostelefonok szegmensében, sőt, 2016-ra a második legelterjedtebb platform lesz, hajszállal megelőzve az iOS-t. Ezt a népszerűséget pedig a Nokia fogja biztosítani a Windows Phone számára a fejlődő piacokon, derül ki az előrejelzésből.

A Research In Motion feltámadására azonban egy lyukas garast sem tesz az IDC. A BlackBerryk pár év alatt teljesen elvesztették meghatározó szerepüket a piacon, ahogy a korosodó platform mellett gyorsvonatként elrobogott az összes versenytárs. A kanadai cég nagyon fogadkozik és gőzerővel készíti a QNX-alapú új platformot, a BlackBerry 10-et, azonban ez csupán arra lesz elég, hogy 6 százalék körüli piaci részesedését stabilizálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról