Szerző: Bizó Dániel

2010. október 12. 14:32

Terabájtig turbózta fel a Blu-ray kapacitását a TDK

Akár egy terabájt adat tárolására alkalmas korongot prezentált a TDK. A vállalat szerint a kereskedelmi bevezetés elsősorban a koronggyártók hajlandóságán múlik, a technológia nagyban a Blu-ray által bevezetett technikákra alapoz, így viszonylag olcsón és gyorsan lehetne piacra vinni azt.

A japán TDK a Tokióban múlt héten lezajlott csúcstechnológiai kiállításon, a CEATEC-en (Combined Exhibition of Advanced Technologies) mutatta be 1 TB kapacitású optikai lemezét. Mindez a vállalat nem kevesebb mint 16 adathordozó réteg kialakításával érte el a korong egy-egy oldalán, vagyis a diszk kétoldalú, összesen 32 réteggel. A legújabb, BDXL specifkációjú Blu-ray lemezek esetében egy oldalon maximum négy réteg helyezhető egymással fedésben, és így oldalanként 128 GB tárolható el legfeljebb. A TDK azzal érte el az áttörést, hogy a korábbi összetevőknél jóval magasabb fényáteresztő képességű anyagot sikerült felhasználnia, egy-egy adathordozó réteg a fény 95 százalékát engedi át, de 16 rétegnél is 73 százalékot ért el a vállalat.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Az elektronikai és vegyi nagyvállalat szerint a felhasznált anyag megtalálható a Blu-ray lemezek egyes részeiben is már, vagyis semmi egzotikusról nincs szó, egy kipróbált megoldást fejlesztettek tovább. Az új koronghoz nem szükséges új lézerdióda vagy optikai megoldások alkalmazása sem, a Blu-ray 405 nanométeres ultraibolya lézer diódái, és 0,85-ös numerikus apertúrájú (rekesz) optikái használhatóak. A terabájtos korong egy-egy rétegének bitsűrűsége megegyezik a BDXL szabványéval, vagyis rétegenként 32 gigabájtot tárol.

A TDK szerint a technológia teljesen alkalmas a kereskedelmi bevezetésre, az adatok kiírása és visszaolvasása megfelelően megbízható, a hibaráta kevesebb mint 1:10 ezer, és a hozzáférési sebesség is megegyezik a Blu-ray lemezekével. Az egyetlen probléma a jelenlegi fejegységek számára a korong vastagsága, ugyanis az adathordozó rétegek két és félszer vastagabbak, mint amit a Blu-ray specifikáció megenged, így a 16 réteg esetében már jelentős vastagodásról beszélünk. A TDK szerint ezt a problémát lekezelve a korong gyors népszerűségre tehet szert a videorögzítőkben és archiváló rendszerekben.

a címlapról