Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 11. 14:28

Androidra is megérkezett az Adobe AIR

Az Adobe a napokban teljesítette a mobilos Flash-sel kapcsolatos ígéreteinek második részét is, bemutatta a AIR androidos verzióját. Az AIR segítségével a Flash programok úgy viselkednek majd, mint a natív kódot futtató alkalmazások.

Az AIR, azaz Adobe Integrated Runtime internetkapcsolat nélkül képes webalkalmazások futtatására. Windows, Linux és Mac OS X környezetben elérhető már jó ideje, s bárki találkozhat a megoldással például a magyar fejlesztésű Prezi offline szerkesztőjében. Az AIR világszerte PC-k százmillióin található meg, leginkább azért, mert egy ideje a cég PDF-olvasójával, az Adobe Readerrel együtt települ, kérdés nélkül.

Az Adobe AIR komoly lökést adhat az Android platformon az alkalmazásfejlesztésnek, hiszen épp azzal a céllal jött létre, azért támogatta a Google, mert az AIR segítségével könnyedén átköltöztethetőek ide azok a programok is, amik Flashben a webre készültek. A legnagyobb lehetőség természetesen a játékokban van, hiszen a weben már most is ezrével találni Flash-játékokat, de számos más alkalmazás is létezik, amelyet sokan szívesen használnának a telefonjukon akkor is, amikor nincs élő internetkapcsolat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AIR-t használó programok ugyanúgy fellelhetőek lesznek az Android Marketben, letölteni és telepíteni is ugyanúgy kell őket mint bármilyen más alkalmazást, csak éppen Flashben, Flexben készülnek, ezen kívül HTML, XLM és PDF elemeket is tartalmazhatnak.

Az Androidon futó Adobe AIR technikai szükségleteivel kapcsolatban nincs meglepetés, az augusztusi ígéreteknek megfelelően Android 2.2 operációs rendszert futtató, ARM v7 kategóriájú processzorra épülő készülék kell hozzá, amelyre telepítve van az Adobe Flash 10.1. Ez jelenleg a Google Nexus One, Acer Liquid, HTC Droid Incredible illetve a HTC Desire sorozat és a Motorola Droid sorozat modelljeit használókra szűkíti a kört. Az Adobe AIR elérhető az Android Marketen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról