Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

HP: maradnak a csúcskategóriás Hitachi tömbök

Bizó Dániel, 2010. október 07. 14:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Belátható időn belül nem fogja érinteni a 3Par felvásárlása a Hitachi és a HP együttműködését. A japán cég által gyártott csúcskategóriás tárolórendszereknek küldetése van, állítják vezetők a HP-nál.

A tárolókra specializálódott Hitachi Data Solutions (HDS) a Japánon kívüli piacokon hagyományosan amerikai IT-óriásokra támaszkodva igyekszik kereskedelmi sikereket elérni fejlesztéseivel. Ez különösen igaz a cég csúcskategóriás, a legmagasabb igényeket kielégítő tárolórendszerire, amelyeket a HP, és az Oracle gépezetébe történő beolvadásig a Sun Microsystems is forgalmazott saját termékként.

A HDS és a HP közti immár évtizedes együttműködés során jelentős ügyfélbázis épült ki a piac hagyományosan az EMC és az IBM marketingje által uralt felső szegmensében. A StorageWorks XP sorozatként vásárolt Hitachi tárolókra a felhasználók tipikusan olyan feladatokat bíznak, mint a kritikus mainframe és UNIX rendszereik adatainak tárolása, valamint a tárolókonszolidációs projektek alapjául választották, mondta el a HWSW-nek egy beszélgetés során Karen Van Warmerdam, a HP termékmenedzsere.

Amikor a HP a Dell-lel folytatott licitháború megnyerését követően bejelentette a 3PAR felvásárlását, érthető módon kétségessé vált a Hitachival ápolt kapcsolat. A fejlett, virtualizált tárolómegoldásokra szakosodott 3PAR ugyanis többek közt a Hitachi felső kategóriás diszktömbjeivel is rivalizál, a cég által publikált teljesítménybeli összevetésben például a japánok Universal Storage Platform V tárolója is szerepel, amelyet a HP is forgalmaz a StorageWorks XP sorozatban.

Egy ilyen lépést még valószínűbb színben tüntette fel az is, hogy az Oracle a Sun felvásárlását követően röviddel közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a HDS-sel kötött megállapodását, és befejezi a StorageTek 9990V és 9985V néven árusított termékek forgalmazását.

Párhuzamos termékvonalak

Az XP vonallal kapcsolatos rövidtávú aggályokat azonban gyorsan szétoszlatta a HP, mikor szeptember végén a Hitachival közösen jelentette be a csúcskategóriás tömbök egy új generációját, amely már a Virtual Storage Platform (VSP) névre hallgat. A HP vevői számára P9500 modellként kínált új rendszer nemcsak jelentős fejlődést mutatott fel az olyan korszerű tárolótechnikák alkalmazásában, mint a finom felbontású automatizált adatrétegezés vagy a thin provisioning, de egyúttal ezek a HP részéről is jelentős szoftveres fejlesztéseket tartalmaznak, mondta el a HWSW-nek Tom Joyce, a HP StorageWorks részlegéért felelős alelnök.

Joyce állítása alapján a Hitachi VSP és a 3PAR termékei még jó ideig párhuzamosan megférnek egymás mellett a HP-n belül, mivel más szegmenseket szolgálnak ki. A HP úgy látja, az igazán kritikus területekre továbbra is a Hitachi csúcskategóriás tömbjei kerülnek, hogy kiszolgálják a tipikusan mainframe, NonStop és Superdome rendszereken futó alkalmazásokat, mivel ehhez a szükséges teljesítmény mellett megfelelő megbízhatóságot is kínálnak az adatok sértetlenségének garantálására - a tárolóknál is létezik olyan, hogy RAS, szögezte le. Mindez alkalmassá teszi, hogy tárolórendszereik konszolidációját az USP és VSP tömbökre alapozzák a nagyvállalatok, mivel azok kontrollerei az EMC, az IBM és más gyártók modelljeit is támogatják, azokat képesek bevonni a menedzsment alá, beleértve például az automatikus rétegezést is.

A HP a P9500 bevezetésével ráadásul nem is váltja le az XP24000 és XP20000 tömböket sem. Bár az ügyfeleknek a P9500 használatát javasolja, azok, akik egyetlen rendszerben több mint 1,2 petabájt nyers online kapacitásra vágynak, a HP továbbra is nagyobb XP-t ajánlja - igaz, ilyen szintű igény rendkívül ritka. A HP ugyanis úgy döntött, hogy bár fizikailag lehetséges volna, és a Hitachi saját ügyfeleinek lehetővé is teszi, nem támogatja a 3,5 hüvelykes meghajtók használatát. Az XP20000 modellt pedig azok számára kínálja továbbra is a HP, akiknek az akár hat szekrényt elfoglaló P9500 skálázódása túlzás volna. Van Warmerdam elmondása szerint az ügyfelek tipikusan közepes kiépítettséggel rendelik kritikus alkalmazások kiszolgálásához, adatkonszolidációs projekteknél pedig magas fokon kihasználtak a tömbök.

A Hitachi tömbök tehát még középtávon is biztosan elérhetőek maradnak a HP kínálatában, tekintve a beleölt kutatás-fejlesztési erőforrásokat az olyan képességekbe, mint az egyes szerverek számára szolgáltatási szinteket garantálni képes APEX szoftver, vagy a BladeSystem Matrix menedzsmenttel történő integráció. A 3PAR szervezeti és a termék portfólióba történő integrációja még csak most zajlik, mondta el Joyce, és jelenleg az elsődleges fókusz az értékesítés felfuttatása. Ez a folyamat felemészti következő időszakot, így az XP és P9500 vonalak leváltása, úgy tűnik, még néhány évig nem lesz napirenden.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.