Szerző: Koi Tamás

2010. október 6. 09:50

Újraéled az AIDA rendszerdiagnosztikai alkalmazás

Hosszú évek kihagyása után visszatér a hardverbuherátor berkekben jól ismert AIDA rendszerdiagnosztikai- és sebességmérő alkalmazás.

A programot készítő csapat korábban a Lavalys szoftvercég- és kiadó égisze alatt készítette éveken keresztül a hasonló célra használható Everest diagnosztikai szoftvercsaládot, a magyar fejlesztőkből álló társaság azonban feloldhatatlan ellentétek miatt végül kivált a vállalatból. Az Everest fejlesztése ezzel véget ért, a program azonban tovább él AIDA64 néven, lényegében ugyanazokkal funkciókkal.

Az AIDA64-et kiadó FinalWire ügyvezetője, Miklós Tamás, az eredeti koncepció atyja idestova tizenöt éve kezdett el - eleinte csak hobbiból - rendszerelemző alkalmazásokat fejleszteni. Első ilyen, nagy érdeklődéssel fogadott produktuma az ASMDemo nevű, MS-DOS alatt futó szoftver volt, később ennek alapján létrejött előbb az AIDA, majd a windowsos változat, az AIDA32. Az addigra már komoly sikereket elért szoftverre, valamint az azt fejlesztő csapatra 2003-ban vetett szemet a montreali székhelyű Lavalys.


Az egyik új fejlesztés, a kibővített SSD detektáló-rutin

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A cégből kivált fejlesztőcsapat új szoftvere az Everestben is használt hardverdetektáló motorra épül, és a szintén az Everestben használt sebességmérő (benchmark) modult használja. Az új program elsősorban a 64-bites rendszerek stabilitási- és teljesítménytesztjére alkalmas (a benchmarkok 32 processzormagig skálázódnak), ugyanakkor 32-bites környezetben is fut az alkalmazás. Az AIDA64 ezen felül minden eddiginél több hardvert képes felismerni, illetve bővült többek között az SSD-k detektálási, valamint a szenzorok kiolvasásának algoritmusa is.

Az AIDA64 összesen két változatban érhető el, az Everesthez hasonlóan létezik Extreme Edition, és Business Edition nevű kiadás, előbbi otthoni- és kisvállalati felhasználóknak ajánlott, utóbbi akár nagyobb cégek rendszergazdái számára is hasznos eszköz lehet. Az árak ugyanazok, mint az Everest esetében, vagyis az Extreme Edition 39,95 dollárba, a Business Edition pedig 99,75 dollárba kerül - ebből az árból október 20-ig ötven százalék kedvezményt ad a kiadó.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról