Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 5. 12:53

Ingyen zenével erősítene a Windows Phone 7

A svéd gyökerű Spotify tegnap bejelentette, hogy a jövő héten rajtoló Windows Phone 7 platformon már induláskor is elérhető lesz online zenei szolgáltatásuk. A program asztali és mobil környezetben kínál jó minőségű on demand streaming zenehallgatást, megfűszerezve azt különböző kényelmi funkciókkal.

A Spotify egyelőre Európa zenei szolgáltatója, s azon belül is csak bizonyos országokban elérhető. A Svédországból indult megoldás hamar ismertté vált, miután belépett a brit piacra, de igazán jelentős terjeszkedésbe nem kezdett ezután. Magyarországon sajnos nem elérhető, sovány vigasz, hogy az Egyesült Államokban sem. Ennek ellenére, még az amerikai szaksajtó is csak áradozik a szolgáltatásról, és annak ellenére, hogy van Last.fm, Pandora és több egyéb online zenei megoldás, sokan szívesen használnák a Spotify-t.

A Spotify ahol elérhető, ott kínál ingyenes zenehallgatást, mégpedig olyan formában, hogy félóránként maximum hat másodpercnyi reklámot szúrnak be a zenék közé. Aki viszont kifizeti a havi 10 eurós díjat, annak nem kell a továbbiakban hirdetéseket hallgatni, illetve elérhető lesz számára az okostelefonos kliens, a 160 helyett a 320 kbps-os OGG Vorbis stream, illetve az offline szinkronizáció a PC-re és a mobilra is. Ami viszont mindenkinek elérhető, az a több millió zeneszám, a lejátszási listák készítésének lehetősége, a megosztás, illetve a közös lista használata más felhasználókkal.

A Spotify legnagyobb dobása, hogy egy teljes értékű lejátszót ad a mobil platformokra is, ami a szervereken keresztül szinkronban van az asztali klienssel is. Induláskor Android és Symbian mobilokon próbálhatták ki a felhasználók ezt, majd később csatlakozott az iPhone is, meglepetésre pedig a most debütáló Windows Phone 7 is beáll a sorba. A Spotify belépése azért számít fontosnak, mert a mobilhasználók jelentős része az okostelefonját zenehallgatásra is használja, ezért egy erős megoldás jelentősen növelheti magának a platformnak is a népszerűségét, ahogy az az iPhone-iTunes esetében is így van. A Spotify számára pedig tökéletes lehetőség a növekedésre, hogy egy új platformon szinte házigazdaként jelenik majd meg. Az egyetlen negatívum, hogy a Spotify egyelőre csak kevés országban elérhető.

Magyarország még nem, az USA már majdnem

A Spotify kommunikációs felelőse a HWSW kérdésére azt nyilatkozta, hogy a lassúnak tűnő terjeszkedés ellenére a céljuk, hogy fokozatosan eljussanak minél több országba. A konkrét tervekről azonban nem tudott nyilatkozni, leszámítva azt a tényt, hogy az amerikai bevezetés tényleg hamarosan megtörténik. Arról sem szól a fáma, hogy üzleti, szerzői jogi vagy technológiai okai vannak annak, hogy Európában mindössze Svédország, Norvégia, Finnország, Hollandia, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság lakosai örülhetnek a jó minőségű online zenének.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows Phone 7 felhasználók bevonása bizonyára párhuzamos lépés az amerikai piacnyitással, s a jövő héten rajtoló rendszeren ugyan nem lesz előretelepítve a szolgáltatás, tehát nem beszélhetünk olyan integrációról, mint például az iPhone esetében az iTunes-nál, de az m.spotify.com oldalt felkeresve azonnal letölthető a megfelelő kliens. Egyébként a Spotify elérhető Android, iPhone és Symbian S60 operációs rendszerekre is.

Steve Ballmer is imádja

A Spotify-t maga Steve Ballmer is éltette, azt mondta, hogy "ez egy nagyszerű példája a szoftver innovációnak, amit Svédország és Európa áraszt magából. Büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozhatunk a Spotify-jal, jó minőségű kiemelkedő fogyasztói élményt szolgáltatva fogyasztóknak Windows és Windows Phone 7 platformon is egyaránt. A Windows Phone 7 hivatalos megjelenési dátuma október 11, s addigra a Marketplace is fel lesz töltve szoftverekkel, így a Spotify mellett több más meglepetés is érkezhet az új okostelefon felületre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról