:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 5. 13:25

Szabadulna az ADSL béklyójából az Invitel

Semmi versenyelőnye nincs ma az ADSL-nek a nagyobb tömegek számára hozzáférhető szélessávú technológiákkal szemben, ezt a DSL-en kívül más vezetékes infrastruktúrával nem rendelkező Invitelnél is belátják. A cég új tulajdonosa ezért végre zöld lámpát adott az optikai fejlesztési projekteknek, melyeknek már jövőre érezhető hatása lesz.

Az Invitel - hazánk egyik, saját infrastruktúrával rendelkező, úgynevezett inkumbens szolgáltatója - erősödő versenyt és tovább csökkenő árakat prognosztizál a magyar távközlési piacon, ez azonban idővel óhatatlanul megkívánja a jelenlegi hálózati infrastruktúra modernizációját. Ez a folyamat a nagy elérésű szolgáltatók közül az Invitelre különösen nagy feladatot ró, hiszen a távközlési cég jelenleg kizárólag a mára elavultnak tekinthető ADSL technológiával nyújt internetelérést lakossági ügyfelei számára.

Kevés a réz érpár

A szolgáltató jelenleg vezetékes hangszolgáltatást, ADSL internetet, az erre épülő IPTV-t, valamint mobilinternetet kínál lakossági ügyfeleinek - utóbbit a Telenorral kötött nagykereskedelmi együttműködés révén. A vállalat a korosodó, az előfizetői szakaszon réz érpárra épülő infrastruktúra miatt legfeljebb 15 Mbps letöltési sávszélességet tud kínálni saját ügyfeleinek, ezzel messze elmarad a nagyobb konkurensek (Magyar Telekom, UPC, Digi) által kínált, prémium csomagoktól.

A vállalat számára komoly problémát okoz az is, hogy a DSL-infrastruktúra más szolgáltatások igénybevételét is korlátozza, így a cég a szolgáltatási területein csupán a települések 75 százalékán tud tévészolgáltatást nyújtani InviTV nevű IPTV-s rendszerével, ráadásul a technológia korlátai miatt a HD-s tartalmak továbbítása nem megoldható a jelenlegi infrastruktúrával. Magyarországon az Invitel mellett a Magyar Telekomnak létezik még IPTV szolgáltatása, a cég a DSL mellett optikai hálózaton, valamint a nyár óta kábeles hálózaton is elérhetővé tette az IP-alapú televíziózást ügyfelei számára. Az Invitelnek jelenleg körülbelül húszezer, a Magyar Telekomnak valamivel több mint százezer IPTV-s ügyfele van.

Az Invitel új tulajdonosa most látta elérkezettnek az időt arra, hogy ezen a helyzeten változtasson, legalábbis erre lehet következtetni Zsembery Györgynek, a telekommunikációs cég vezérigazgató-helyettesének szavaiból. Zsembery egy mai, a hazai internetpiac alakulásáról szóló sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, idén tizenhárom projektet indított a cég kisebb területek, jellemzően lakóparkok optikai hálózattal történő ellátására, jövőre azonban már földrajzi régiókra is kinyúlhat a fejlesztés - ez első ütemben várhatóan Budapest agglomerációját érinti majd.

A szabályozáson is múlik

Zsembery hozzátette, a piac alakulását alapjaiban befolyásolhatja majd a magyar hírközlési hatóság azon szabályozási törekvése, mely vélhetően szakítani fog a jelenlegi, platformalapú versenyt támogató megközelítéstől, és előírja majd, hogy bizonyos szolgáltatók adott körülmények közt nyissák meg optikai hálózatukat más piaci szereplők számára. A vezérigazgató-helyettes utalt rá, hogy ez a törekvés a mobilpiac szabályozásában egyelőre nem jelenik meg, kitérő választ adott ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a cég az idén megjelenő frekvenciaárveréseken, tendereken indulna-e, vagyis önállóan szolgáltatna-e mobilinternetet ügyfeleinek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Invitel a hálózatfejlesztési projektek beéréséig csomagolt szolgáltatásokkal igyekszik minél több ügyfelet megnyerni magának - a cégnél az ügyfelek ezért előfizethetnek vezetékes hangszolgáltatást, DSL internetet, IPTV-t, mobilnetet tartalmazó csomagra is. Az Invi4 konstrukcióhoz hasonló csomagolt szolgáltatást a Magyar Telekom is árul, a T-Home és a T-Mobile márkák szolgáltatásaiból összeálló díjcsomag-család (Paletta) azonban nem mobilnetet, hanem mobilhang-szolgáltatást kínál alapesetben az ügyfeleknek.

A távközlési vállalat szerint a csomagolt szolgáltatásokra a jövőben egyre komolyabb igény mutatkozik majd, mivel a magyar háztartások több mint negyede legalább négy távközlési szolgáltatásra fizet elő, és ha ezeket egy szolgáltató nyújtja, jelentős árkedvezmény érhető el az ügyfelek számára. Az Invitelnél ezzel együtt úgy látják, hogy a távközlési piacon az árak további csökkentése egyedül a csomagolt szolgáltatások révén valósulhat meg.

Az Invitel Invi4 csomagok rugalmasan összeállítható elemekből állnak (a szolgáltató szerint közel 70 variációból lehet választani), a legolcsóbb konstrukció ára 6700 forint havonta, egyéves hűségidővel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.