Szerző: Bizó Dániel

2010. október 4. 13:12

Zuhanásnak indultak a memóriaárak

Az elmúlt hetek során tartós csökkenést mutattak a memóriaárak, ami az év hátralevő részében tovább folytatódik az iparág várakozásai szerint. A jelek szerint a piac lassan túltermeléses állapotba kerül, ahogyan a gyártók növelik kibocsátásukat, a kereslet pedig a vártnál gyengébben alakul.

Olcsóbb lesz a DDR3

A mainstreammé vált 1 gigabites DDR3 memóriachipek kereskedési ára a nyár kezdetével lassú csökkenésbe kezett, jelezve a lassuló PC-piaci keresletet, a rendkívül erős második negyedéves eladások alapján azonban a piac csak átmeneti, szezonális lankadással kalkulált. Az iskolakezdési szezon és a céges szabadságolások vége ugyanakkor közel sem hozta meg azt a felpezsdülést, amit az ipar remélt, miután az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a válságtól anyagilag kivéreztetett fogyasztók a várakozásoknál jelentősen kevesebb számítógépet vásároltak.

A harmadik negyedévben a DRAM-chipek és modulok árai mind az azonnali, mind a szerződésekkel lekötött kereskedésben meredek zuhanásnak indultak. Míg tavasszal a kereskedés gerincét adó 1 gigabites DDR3 DRAM-chipekért egyes időszakokban átlagosan 2,8 dollárt is elkértek, addig szeptember végére már 2 dollár alá csúszott az irányadó árfolyam a DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján. Mindezt a modulok árai is követték, a legolcsóbb DDR3-modulokra történő kötések közel negyedével alacsonyabb árakon zajlottak mint július elején. A DDR3-mal együtt mozog nagyjából a DDR2 is, jelentős árkülönbségek nélkül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A jövőbeli árakkal kapcsolatos spekulációk által formált szerződéses árak meredekebb zuhanást mutatnak az azonnali üzletkötéseknél, ami egyértelműen arra utal, hogy a piac tovább jelentős árcsökkenéseket vár. Az árak az elmúlt héten, október kezdete óta tovább estek, a mainstream kitesztelt gigabites DDR3-chipek a hétfői kereskedésben elérték az 1,75 dolláros mélységet is, ami új negatív rekordnak tűnik a DDR3 esetében. Az olcsóság újabb lökést adott az új PC-k átlagos memóriatartalmának, így egy PC-t immár átlagosan több mint 3 ggiabájt memóriával szerelnek az üzletekben.

Elemzők szerint azonban itt nincs megállás, az elmúlt hónapok kedvező piaci körülményei hatására megindított kapacitásbővítések, valamint az új, kisebb csíkszélességű termelési eljárásra történő migráció előrehaladtával fokozódó bitkibocsátás együttesen tovább nyomják majd le az árakat, akár DDR3-gigabitenként 1,5 dollár alá is. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi árfolyamokon 2 GB DDR3 memória ára a boltokban akár 7 ezer forint alá is kerülhetne, figyelembe véve a valutaárfolyamok terén tapasztalt kedvező folyamatokat is. A piacvezető Samsung Electronics félvezetőgyártásának feje, Kwon Oh-Hyun szerint amennyiben a PC-piac nem élénkül, úgy a helyzet jövő év elejéig tovább romolhat. Mindez éles kontraszt év első feléhez képest, amikor átmenetileg még hiány is kialakult egyes DRAM termékekből.

Lefelé robog a NAND flash is

Szintén csökkenő árak jellemzik a NAND flash chipek piacát is, amelyet kevésbé a PC-piac dominál jelenleg, hanem sokkal inkább a memóriakártyáké és mobiltelefonoké. A csökkenés különösen a magas kapacitású chipeknél erős, vagyis azoknál, amelyek leginkább a felsőkategóriás kártyákba, okostelefonokba és SSD-kbe kerülnek. A 64 gigabites, vagyis 8 gigabájtos MLC NAND flash chipek szeptember második felében nagyjából 10 százalékot estek, míg a 32 gigabitesek is átlagosan 6 százalékkal lettek olcsóbbak. A NAND flash gigabájtonkénti alsó ára megközelíti már az 1 dollárt, igaz, a jobb paraméterekkel (sebesség, fáradás, tokozás mérete) rendelkező chipek esetében ennek akár dupláját is ki kell fizetni.

Piaci megfigyelők és elemzők szerint az árerózió tovább folytatódik majd, miután a memóriakártyák, USB-kulcsok terén nem mutatkozott javulás. A gyártók, hogy lekössék gyártási kapacitásaikat, a jelek szerint a magas kapacitású NAND-chipekre helyezik a hangsúlyt, kifejezetten az SSD és az eMMC (beágyazott memóriakártya) szegmenseit célozva meg. Ennek hatására itt erőteljes árcsökkenés indul meg, ezt azonban a gyártók le tudják nyelni a szegmensek hagyományosan magasabb nyereségrátájával, valamin a felfutásban lévő új gyártási eljárások által elérhető alacsonyabb termelési költségek révén.

A világ két legnagyobb NAND flash chipgyártója, a Samsung és a Toshiba is már végez tömegtermelést 32-35 nanométeres csíkszélességű eljárásokon, beleértve a cellánként 3 bitet tároló TLC NAND flash chipeket is. Az Intel és a Micron vegyesvállalata, az IM Flash vezeti a technológiai versenyt, amely 25 nanométeres csíkszélességgel termel kétbites MLC chipeket, elsősorban SSD-k számára - az ilyen chipekkel szerelt Intel SSD-k a következő hónapok során bármikor megjelenhetnek a piacon. A Samsung és Toshiba év végén kezdi meg az áttérést a 30 nanométer alatti eljárásokra, aminek eredményeként csökkennek fajlagos bitköltségeik, valamint megnövekszik kibocsátásuk, így a következő fél év során az SSD-k kapacitásarányos ára még lejjebb zuhanhat, újabb lökést adva terjedésüknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról