Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 4. 10:16

Redmond jogi hadjáratot indít az Android ellen

A Microsoft pert indított a Motorola ellen, állítása szerint az Android operációs rendszerben használt technológiák a szabadalmait sértik. A Windows Phone 7 operációs rendszert október 7-én bemutató redmondi cég összesen 9 szabadalmának bitorlásával vádolja a mobilgyártót.

Horacio Gutierrez, a Microsoft jogi igazgatója szerint a szóban forgó szabadalmak e-mailek, naptárak és névjegyek szinkronizációjával, valamint találkozók időzítésével kapcsolatosak, emellett a Motorola jogtalanul használ olyan Microsoft-technológiákat, amelyek azt írják le, a mobiltelefon hogyan értesíti az alkalmazásokat a térerő vagy az akkumulátoros üzemidő megváltozásáról. "A Motorolának fel kell hagynia a szabadalmaztatott innovációink használatával az androidos okostelefonjaiban" - mondta Gutierrez. A Microsoft a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál is bepanaszolta a Motorolát, nem vagyoni kártérítést és a jogsértő magatartás beszüntetését követeli.

A Microsoft tavasszal egyik legfontosabb partnerével, a reputációját windowsos okostelefonokkal kiépítő HTC ellen is jogi lépéseket helyezett kilátásba, a tajvani vállalat azonban végül megállapodott a redmondiakkal és licencdíjat fizet az androidos készülékekben használt technológiák után. "Jelentős szabadalmi portfóliót építettünk ki ezen a területen és az ügyfeleink, partnereink és részvényeseink elvárják hogy biztosítsuk, senki sem nyúlja le az innovációinkat" - mondta korábban az eWeeknek Horacio Gutierrez. "Folyamatosan proaktív lépéseket teszünk annak érdekében, hogy licencmegállapodásokat kössünk [...] és számos készülékgyártóval tárgyalunk az Android mobil platformmal kapcsolatos jogi kétségeinkről." Minden valószínűség szerint a Motorola is meg fog állapodni a redmondiakkal.

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója egy interjúban nemrég úgy fogalmazott, hiába nyílt az Android forrása és a Google nem kér érte pénzt, ez nem jelenti azt hogy ingyenes lenne. "Szó sincs arról, hogy az Android ingyenes lenne. A szabadalmakat licencelni kell" - mondta Ballmer. "Nagy csalódás, hogy a Microsoft új termékek helyett régi szabadalmaival versenyez a piacon" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak a Google szóvivője. "Bár nem vagyunk érintettek ebben a perben, kiállunk az Android platform mellett és a partnerek mellett, akik segítettek nekünk a fejlődésében."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A mobilpiaci részesedésének nagyját elvesztő Motorola a Google mobil platformjára alapozza jövőjét, a kínálatában már több mint tucatnyi androidos okostelefon szerepel - az új modellek rendre elfogynak az amerikai boltokban. A vállalat rendkívül sikeres Droid modelljeinek köszönhetően a legnagyobb öt okostelefon-gyártó közé verekedte magát, 2,7 millió készüléket értékesített a második negyedévben.

Az Android nem csak a Microsoft, hanem az Oracle szemét is szúrja. A Sun felvásárlásával a Java szellemi tulajdonainak birtokába került vállalat augusztusban benyújtott keresetében azt állítja, a Google hét, Javával kapcsolatos szabadalmát sérti. Az Oracle abba kötött bele, hogy az Android nem Java futtatási környezetet használ, hanem egy Dalvik névre hallgató virtuális gépet, futásidejű kódfordítással. Az Oracle szerint a Java kód nyitottsága nem jogosítja fel a Google-t az ott felhalmozott tudás használatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról