Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kritikus tömeghez ér el itthon az IPTV

Koi Tamás, 2010. október 01. 12:05
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mérföldkőhöz ért az IP-alapú televíziózás, vagyis az IPTV hazai térnyerése, a legnépesebb előfizetői táborral rendelkező T-Home-nál az ügyfelek száma elérte a százezret.

Az IPTV a legfejlettebb tévés platformok közé tartozik, a tévénézők a rendszer segítségével olyan extra, kényelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe, melyek más technológiákkal nem. A DSL, optikai vagy kábeles közegben továbbított, teljes IP-alapú adatfolyam interaktív tartalmak megjelenésére is lehetőséget ad, igaz, az ebben rejlő lehetőségekkel eddig nem éltek a tévécsatornák - ez a helyzet mostantól megváltozhat.

A T-Home IPTV nézői t megállíthatják, visszatekerhetik az élő adást, rögzíthetik a tartalmakat, valamint az online videotéka választékából csemegézhetnek. Az IPTV elektronikus műsorújsággal is szolgál, melyet a Magyar Telekom külön webes, illetve mobilos felületen is elérhetővé tett, ahonnan a felhasználók távolról felprogramozhatják az otthoni beltéri egységüket felvételre. A szolgáltató szerint az IPTV platform sikere alapvetően a fenti kényelmi és extra funkcióknak köszönhető Jelentősen hozzájárult az ügyfélbázis növekedéséhez, valamint a későbbi fejlődésnek is jó táptalajt ad, hogy a Magyar Telekom júniustól az EuroDOCSIS 3.0 technológiának megfelelő kábeles hálózaton is elindította a szolgáltatást, ezzel az IPTV országszerte 1,5 millió háztartásba juthat el. A cég tavaly óta nagykereskedelmi konstrukcióban is értékesíti az IPTV szolgáltatást.

A T-Home IPTV szoftverhátterét a Microsoft MediaRoom platformja nyújtja, ez a már említett kényelmi funkciókon és a felhasználóbarát felületen túl bizonyos interaktív tartalmak megjelenésére is lehetőséget ad. A szolgáltatónál egyelőre csak a két saját gyártású tévécsatornánál, az Ozone és a Life Network adóknál érhetők el ilyen interaktív funkciók, a többi tévécsatorna eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, ehhez el kell érnie az előfizetői bázisnak egy kritikus tömeget - a százezer előfizető már vonzó szám lehet az országok kereskedelmi vagy közszolgálati csatornák számára is.

A Magyar Telekom IPTV szolgáltatása négy éve indult útnak Magyarországon, a platform azonban a kezdeti gyermekbetegségek miatt sokáig nem tudott megfelelő számú előfizetőhöz elérni. A T-Home IPTV-nek két éve még alig több mint tizenötezer előfizetője volt, az aktív szerződések száma idén a második negyedév végére azonban már elérte a 87 ezret, mostanra pedig a százezret. Itthon saját IPTV-platformmal a Magyar Telekomon kívül az Invitel rendelkezik, a vállalat jelenleg közel húszezer IPTV-s ügyfelet tudhat magáénak.

A cég a százezres előfizetői szám elérésé alkalmából október 1-3-ig minden IPTV szolgáltatással rendelkező ügyfele számára ingyen elérhetővé teszi a George Clooney főszereplésével forgatott, hat Oscar-díjra jelölt Egek Ura (Up in the Air) című amerikai vígjátékot. Ugyanezen alkalomból hamarosan más, izgalmas eseményt is bejelent, amelyről részletek a következő napokban várhatók. Úgy tudjuk, hogy a platformmal kapcsolatban további, jelentős fejlesztéseket is tervez a gyártó, melynek egyik első lépéseként hamarosan kiküldhetik az ügyfeleknek azt az új rendszerszoftvert, amely további fejlett funkciók megjelenését teszi lehetővé.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.