Szerző: Koi Tamás

2010. október 1. 12:05

Kritikus tömeghez ér el itthon az IPTV

Mérföldkőhöz ért az IP-alapú televíziózás, vagyis az IPTV hazai térnyerése, a legnépesebb előfizetői táborral rendelkező T-Home-nál az ügyfelek száma elérte a százezret.

Az IPTV a legfejlettebb tévés platformok közé tartozik, a tévénézők a rendszer segítségével olyan extra, kényelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe, melyek más technológiákkal nem. A DSL, optikai vagy kábeles közegben továbbított, teljes IP-alapú adatfolyam interaktív tartalmak megjelenésére is lehetőséget ad, igaz, az ebben rejlő lehetőségekkel eddig nem éltek a tévécsatornák - ez a helyzet mostantól megváltozhat.

A T-Home IPTV nézői t megállíthatják, visszatekerhetik az élő adást, rögzíthetik a tartalmakat, valamint az online videotéka választékából csemegézhetnek. Az IPTV elektronikus műsorújsággal is szolgál, melyet a Magyar Telekom külön webes, illetve mobilos felületen is elérhetővé tett, ahonnan a felhasználók távolról felprogramozhatják az otthoni beltéri egységüket felvételre. A szolgáltató szerint az IPTV platform sikere alapvetően a fenti kényelmi és extra funkcióknak köszönhető Jelentősen hozzájárult az ügyfélbázis növekedéséhez, valamint a későbbi fejlődésnek is jó táptalajt ad, hogy a Magyar Telekom júniustól az EuroDOCSIS 3.0 technológiának megfelelő kábeles hálózaton is elindította a szolgáltatást, ezzel az IPTV országszerte 1,5 millió háztartásba juthat el. A cég tavaly óta nagykereskedelmi konstrukcióban is értékesíti az IPTV szolgáltatást.

A T-Home IPTV szoftverhátterét a Microsoft MediaRoom platformja nyújtja, ez a már említett kényelmi funkciókon és a felhasználóbarát felületen túl bizonyos interaktív tartalmak megjelenésére is lehetőséget ad. A szolgáltatónál egyelőre csak a két saját gyártású tévécsatornánál, az Ozone és a Life Network adóknál érhetők el ilyen interaktív funkciók, a többi tévécsatorna eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, ehhez el kell érnie az előfizetői bázisnak egy kritikus tömeget - a százezer előfizető már vonzó szám lehet az országok kereskedelmi vagy közszolgálati csatornák számára is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Magyar Telekom IPTV szolgáltatása négy éve indult útnak Magyarországon, a platform azonban a kezdeti gyermekbetegségek miatt sokáig nem tudott megfelelő számú előfizetőhöz elérni. A T-Home IPTV-nek két éve még alig több mint tizenötezer előfizetője volt, az aktív szerződések száma idén a második negyedév végére azonban már elérte a 87 ezret, mostanra pedig a százezret. Itthon saját IPTV-platformmal a Magyar Telekomon kívül az Invitel rendelkezik, a vállalat jelenleg közel húszezer IPTV-s ügyfelet tudhat magáénak.

A cég a százezres előfizetői szám elérésé alkalmából október 1-3-ig minden IPTV szolgáltatással rendelkező ügyfele számára ingyen elérhetővé teszi a George Clooney főszereplésével forgatott, hat Oscar-díjra jelölt Egek Ura (Up in the Air) című amerikai vígjátékot. Ugyanezen alkalomból hamarosan más, izgalmas eseményt is bejelent, amelyről részletek a következő napokban várhatók. Úgy tudjuk, hogy a platformmal kapcsolatban további, jelentős fejlesztéseket is tervez a gyártó, melynek egyik első lépéseként hamarosan kiküldhetik az ügyfeleknek azt az új rendszerszoftvert, amely további fejlett funkciók megjelenését teszi lehetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról