Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 24. 12:04

Visual Basicben is lehet Windows Phone 7-re fejleszteni

A Windows Phone 7 mobil operációs rendszerre Visual Basicben is lehet alkalmazásokat fejleszteni, jelentette be tegnap a redmondi szoftvercég. Megérkezett a Visual Basic for Windows Phone Developer Tools technológiai előzetese, amelyet bárki ingyen letölthet, kipróbálhat.

A Windows Phone 7 végleges fejlesztőkészlet rajtolása után nem sokkal a Microsoft közölte, a népszerű Visual Basicben is lehet az új okostelefonos platformjára alkalmazásokat fejleszteni. A Visual Basic egy viszonylag könnyen elsajátítható programnyelv, ezért a kezdő programozók közkedvelt választása. Azáltal, hogy a Windows Phone 7-re is lehet Visual Basicben fejleszteni, a Microsoft számos új programozót nyerhet meg a hamarosan érkező okostelefonos platformjának, illetve egyszerűen lehetővé teszi a korábbi Windows Mobile verziókra fejlesztett Visual Basic alkalmazások portolását.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

"Amióta csak bejelentettük a WP7 alkalmazásplaformját, a Visual Basic fejlesztők azóta kórusban kérdezték, mikor készíthetnek programokat a Windows Phone-ra. A várakozásnak most vége" - írta a hivatalos Windows-blogban Brandon Watson, a Windows Phone 7 programvezetője. Azt egyelőre nem árulta el a Microsoft, mikor kap teljes Visual Basic támogatást a Windows Phone 7, de az érdeklődők már elkezdhetik a kísérletezést. Tegnap óta ugyanis letölthető a Visual Basic CTP for Windows Phone Developer Tools, amely tartalmazza az összes template-et, emulátortámogatást és az IntelliSense for Visual Basicet.

Ez egy technológia előzetes, vagyis még csak nem is béta változat, amelynek célja leginkább a felhasználói visszajelzések begyűjtése a további fejlesztésekhez és a végső simításokhoz. Éppen ezért nem is használható "élesben", ezt egyébként a licenc sem engedi meg, vagyis a CTP-vel készült alkalmazásokat nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. A Visual Basic CTP for Windows Phone Developer Tools használatához legalább Visual Studio 2010 Professional szükséges, a Windows Phone Developer Tools Express változatával nem kompatibilis a szoftver. Az érdeklődők azonban letölthetik a Visual Studio 2010 ingyenes próbaváltozatát a Microsofttól.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról