Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 24. 10:30

Rosszabbul megy az AMD-nek mint gondolták

Az Intel után az AMD is visszavágta harmadik negyedéves kilátásait. Az ok ugyanaz mint a legnagyobb processzorgyártó esetében, a fejlett piacokon csökken a lakossági kereslet a notebookok iránt.

Túl szép volt hogy igaz legyen

Csökkentette harmadik negyedéves kilátásait az AMD, a vállalat tegnapi figyelmeztetése szerint a szokásos 5-10 százalékos szezonális erősödés helyett 1-4 százalékkal csökken a forgalom a második negyedévben elért 1,65 milliárd dollárral összehasonlítva. A processzorgyártó a PC-piacon csökkenő kereslettel magyarázza a visszaesést, főleg az amerikai és nyugat-európai lakossági notebook-eladások torpantak meg.

A recesszió utáni élénkülés közepette mind az Intel, mind az AMD rendkívül erős első és második negyedéves eredményekkel rukkolt elő, amelyek meglepték még az optimista elemzőket is. Az  általános világgazdasági helyzet azonban romlott a nyár során, miután az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok makrogazdasági mutatói a válságból történő kilábalás ütemének lassulását jelezték. A foglalkoztatottsági mutatók nem javulnak számottevően, amelynek következtében a lakosság óvatossá vált a kiadásokkal és takarékosabb életmódra váltott.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A fogyasztói PC-vásárlási kedv hanyatlásának másik fő okát a piaci kínálatban bekövetkező változások jelentik. Egy éve, a Windows 7 körüli felhajtás és a javuló gazdasági környezet közepette sokan vásároltak új notebookot, amit most biztosan nem akarnak lecserélni - az Office 2010 premierje miatt pedig aligha rohannak tömegek a boltba új számítógépért. Eközben egy sor olyan készülék jelenik meg az üzletekben, amelyek jobban magukra tudják irányítani a technikai újdonságokra érzékeny közönség figyelmét, ilyenek például a csúcskategóriás okostelefonok, az internetre kapcsolható "okos" 3D tévék vagy éppen az iPadhez hasonló tabletek.

A vállalati piac az Intelé

Az Intel már augusztus végén közölte, a harmadik negyedéves eredményei a korábbi célkitűzések alatt maradnak. A második negyedév végén még 4-11 százalékos szekvenciális bevételnövekedést jelzett előre a cég, pár hete azonban ezt 1-4 százalékra módosította, szintén a fejlett piacokon jelentkező keresletcsökkenésre hivatkozva. Ennek ellenére az Intel történetének legjobb harmadik negyedéve lehet az idei.

Mivel az AMD inkább a lakossági piacon erős, a szegmensben bekövetkező változások sokkal érzékenyebben érintik a céget mint az Intelt. Paul Otellini, az Intel vezére szerint a lassulás a vállalati eladások terén egyáltalán nem érezhető, sőt, a kereslet itt most kezd igazán felpörögni, ahogy kezdetben a kisebb cégek, később pedig a nagyobb szervezetek is lecserélik elöregedett PC-iket. Ranjit Atwal, a Gartner kutatási vezetője szerint azok a szervezetek, amelyek tovább halasztják az új gépek vásárlását, növekedő üzemeltetési költségeknek teszik ki magukat, illetve a Windows 7-re váltással kapcsolatok kiadások drasztikus emelkedését is kockáztatják.

A vállalati vevők továbbra is az Intel-alapú gépeket részesítik előnyben, vagyis az AMD ebből a keresletből kevéssé tud profitálni. A kisebbik processzorgyártó ráadásul a szerverpiacon is visszaesett, mivel technológiai fejlesztések terén nem tudta tartani a lépést az Intellel. Emiatt a nagy szervergyártók (HP, Dell, IBM) a Xeon-alapú megoldásokra koncentrálnak, és bár továbbra is kínálnak Opteron-alapú gépeket, ezekre jóval kisebb hangsúlyt helyeznek. Az év elején jelentős szerverpiaci megrendelőket is veszett az AMD, a Sunt felvásárló Oracle után nem sokkal a Fujitsu is közölte, a jövőben csak az Intelre számít az x86-os termékvonalában.

A második számú processzorgyártó részvényeire nem volt hatással a tegnapi  bejelentés, mivel a rossz hír a tajvani PC-gyártóktól szállingózó információk miatt már beépült a papírok árába. Az elmúlt három hónapban a vállalat részvényei több mint 25 százalékot vesztettek az értékükből, az év eleje óta pedig 33 százalékot - eközben az Intel-részvények kevesebb mint 7 százalékkal gyengültek mindössze.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról