:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 23. 12:03

Működik a Red Hat stratégiája

Továbbra is megállíthatatlanul növekedik a Red Hat, amely a kereskedelmi Linux-piac vezetője és a mára vitathatatlanul a legnagyobb, kizárólag nyílt forrású szoftvereket értékesítő vállalat.

A Red hat forgalma éves összehasonlításban 20 százalékkal növekedett az augusztus 31-én véget ért második negyedévben és így 219 millió dollárt tett ki. A szoftverelőfizetésekből befolyó bevétel 19 százalékkal 186 millió dollárra emelkedett, az oktatási és egyéb szolgáltatások forgalma pedig 22 százalékkal 33 millió dollárra bővült. A Red Hat már több negyedéve stabilan nagyobb árbevételt ért el a Novellnél, mégpedig tisztán nyílt forrású szoftverekre alapozva - a legnagyobb piaci részesedésű vállalati disztribúció mellett a Red Hat kezében vannak a JBoss köztesszoftverek, emellett egy ideje saját virtualizációs portfóliót is kínál.

Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a Red Hat meglevő ügyfelei továbbra is rendszeresen megújítják előfizetéseiket a meglevő termékekre, emellett a cég sikeresen tudja új termékeit értékesíteni a kialakított ügyfélbázison. Az ügyfélállomány is növekedik eközben, a negyedév során 5 ezerrel bővült a Red Hat vásárlók száma. A jó eredményekhez hozzájárult, hogy  a válság utáni hangulatban új projektek indultak. Whitehurst elmondta még, hogy élénk az érdeklődés a Red Hat saját virtualizációs platformja iránt, máris több mint 300 ügyfél használja.

Az elnök-vezérigazgató szerint sikeres a Red Hat stratégiája, amelynek keretében a termékei szabadon használható változatait is elérhetővé teszi. Az egyik legnagyobb üzletet egy olyan vásárlóval kötötte a negyedév során a cég, amely három éve még a Fedora közösségi disztribúciót használta, arról váltott a támogatott Red Hat Enterprise Linuxra, majd később további Linux-szervereit és windowsos kiszolgálóit is átállította a Red Hat disztribúciójára.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Charles Peters pénzügyi vezér hozzátette, a 30 legnagyobb ügylet harmada már a köztesszoftver-rétegre is kiterjedt és továbbra is folytatódni fog az a tendencia, hogy a JBoss értékesítéséből származó bevételek kétszer akkora ütemben nőnek mint a cég forgalma. A negyedév során egy tucat olyan üzletet kötött meg a cég, amely 1 millió dollár feletti értékű volt, tette hozzá Peters.

A forgalom élénk bővülése ellenére a nettó nyereség látványosan csökkent, amelynek oka, hogy egy évvel ezelőtt egy 7 millió dolláros adójóváírást könyvelhetett el a cég. Üzemi szinten azonban a Red Hat profitja 27,5-ről 34 millió dollárra nőtt, az üzemi eredményhányad pedig fél százalékponttal emelkedett. A Red Hat megemelte éves kilátásait is, a korábbi 835-850 millió dollár helyett már 877-885 millió dollár bevételt vár a 2011 februárjában véget érő pénzügyi évre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.