Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 22. 11:37

Olcsó hatmagos Phenom az AMD-től

Az iskolakezdést új Phenom II és Athlon II modellekkel ünnepeli az AMD - a vállalat a kevéssé tehetőseket igyekszik megcélozni, akik nem tudják vagy akarják megfizetni az új Intel Core-okat.

Fél tucat asztali processzort mutatott be az AMD, amelyekkel a kevésbé tehetős felhasználókat próbálja meg elcsábítani. A kínálatba három új Phenom II és három Athlon II került, a legolcsóbb 76 dollárba, a legdrágább 245 dollárba kerül listaáron.

Az újdonságok között a csúcsot a Phenom IIX6 1075T jelenti, amely 3 GHz-es órajelen működik, 3 megabájt másodszintű és 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz, és közvetlenül a 1090T csúcsmodell alá kerül a termékpalettán. Mivel az AMD még mindig nem állította tömegtermelésbe 32 nanométeres gyártástechnológiáját, az új Phenom II és 45 nanométeres csíkszélességgel készül, ami egyben azt is jelenti, hogy a 125 wattos teljesítményosztályba érkezik.

A lapka listaára ezer darabos rendelés esetén mindössze 245 dollár - összehasonlításképp, az Intel legolcsóbb hatmagos asztali processzora, a Core i7-970 listaára 885 dollár. Az más kérdés, hogy asztali felhasználásra ma még jórészt feleslegesek a hatmagos chipek, mivel nagyon kevés szoftver használja ki a bennük rejlő lehetőségeket - otthoni felhasználásra ma még mindig a kétmagos, magas órajelű, nagy gyorsítótárat tartalmazó chipek a legalkalmasabbak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új Phenom II chipek között található még a 3,5 GHz-es X4 970 Black Edition és a 3,3 GHz-es kétmagos Phenom II X2 560 Black Edition  - egyikükben sincs szorzózár, így a tuningolók kedvencei lehetnek. A négymagos processzorban 2 megabájt másodszintű és 6 megabájt harmadszintű cache található, a kétmagos változatba csak 1 megabájt L2 gyorsítótár jutott (magonként 512 kilobájt). Az X4 970 listaára 185 dollár, míg az X2 560-at már 105 dollárért odaadja az AMD.

Az alsó kategóriában három új Athlonnal próbál meg vevőket szerezni a cég, a 3,1 GHz-es négymagos Athlon II X4 645-tel, a 3,2 GHz-es hárommagos Athlon II X3 450-nel, és a 3,3 GHz-es kétmagos Athlon II X2 265-tel. Ezek a chipek listaáron rendre 122, 87 és 76 dollárba kerülnek. A most bemutatott processzorok kivétel nélkül socket AM3 foglalatba illeszkednek.

A fejlesztési versenyben az Intellel szemben minden téren lemaradásban levő AMD-nek nem maradt más választása, mint hogy az árakkal versenyezzen. Chipjei kisebb teljesítményűek és a korábbi generációs gyártástechnológia miatt nagyobbak és többet fogyasztalak mint a kurrens Core i3, i5 és i7 modellek. A cég a Fusion termékektől várja az áttörést, amelyek grafikus magos is integrálnak majd.

a címlapról