Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 22. 11:37

Olcsó hatmagos Phenom az AMD-től

Az iskolakezdést új Phenom II és Athlon II modellekkel ünnepeli az AMD - a vállalat a kevéssé tehetőseket igyekszik megcélozni, akik nem tudják vagy akarják megfizetni az új Intel Core-okat.

Fél tucat asztali processzort mutatott be az AMD, amelyekkel a kevésbé tehetős felhasználókat próbálja meg elcsábítani. A kínálatba három új Phenom II és három Athlon II került, a legolcsóbb 76 dollárba, a legdrágább 245 dollárba kerül listaáron.

Az újdonságok között a csúcsot a Phenom IIX6 1075T jelenti, amely 3 GHz-es órajelen működik, 3 megabájt másodszintű és 6 megabájt harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz, és közvetlenül a 1090T csúcsmodell alá kerül a termékpalettán. Mivel az AMD még mindig nem állította tömegtermelésbe 32 nanométeres gyártástechnológiáját, az új Phenom II és 45 nanométeres csíkszélességgel készül, ami egyben azt is jelenti, hogy a 125 wattos teljesítményosztályba érkezik.

A lapka listaára ezer darabos rendelés esetén mindössze 245 dollár - összehasonlításképp, az Intel legolcsóbb hatmagos asztali processzora, a Core i7-970 listaára 885 dollár. Az más kérdés, hogy asztali felhasználásra ma még jórészt feleslegesek a hatmagos chipek, mivel nagyon kevés szoftver használja ki a bennük rejlő lehetőségeket - otthoni felhasználásra ma még mindig a kétmagos, magas órajelű, nagy gyorsítótárat tartalmazó chipek a legalkalmasabbak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új Phenom II chipek között található még a 3,5 GHz-es X4 970 Black Edition és a 3,3 GHz-es kétmagos Phenom II X2 560 Black Edition  - egyikükben sincs szorzózár, így a tuningolók kedvencei lehetnek. A négymagos processzorban 2 megabájt másodszintű és 6 megabájt harmadszintű cache található, a kétmagos változatba csak 1 megabájt L2 gyorsítótár jutott (magonként 512 kilobájt). Az X4 970 listaára 185 dollár, míg az X2 560-at már 105 dollárért odaadja az AMD.

Az alsó kategóriában három új Athlonnal próbál meg vevőket szerezni a cég, a 3,1 GHz-es négymagos Athlon II X4 645-tel, a 3,2 GHz-es hárommagos Athlon II X3 450-nel, és a 3,3 GHz-es kétmagos Athlon II X2 265-tel. Ezek a chipek listaáron rendre 122, 87 és 76 dollárba kerülnek. A most bemutatott processzorok kivétel nélkül socket AM3 foglalatba illeszkednek.

A fejlesztési versenyben az Intellel szemben minden téren lemaradásban levő AMD-nek nem maradt más választása, mint hogy az árakkal versenyezzen. Chipjei kisebb teljesítményűek és a korábbi generációs gyártástechnológia miatt nagyobbak és többet fogyasztalak mint a kurrens Core i3, i5 és i7 modellek. A cég a Fusion termékektől várja az áttörést, amelyek grafikus magos is integrálnak majd.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról