Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Mit hoz a Java jövője?

Bodnár Ádám, 2010. szeptember 22. 16:56
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Oracle OpenWorlddel párhuzamosan zajló JavaOne rendezvényen a Sun új tulajdonosa végre elárulta, mit tervez a Javával. Ez az első eset, hogy az Oracle konkrét terveket ismertetett volna a világ legelterjedtebb programozási nyelvének jövőjével kapcsolatban azóta, hogy felvásárolta a Sunt.

hirdetés

Mi várható a következő három évben?

"Tudjuk hogy az emberek kíváncsiak rá, mit tartogat a Java számára a jövő a következő három évben" - mondta Thomas Kurian, az Oracle fejlesztésekért felelős vezetője "Azt akarjuk hogy minden fejlesztő számára kristálytiszta legyen, merre tart a Java platform." Kuran szerint az Oracle célja, hogy a modern hardverekre jobban optimalizált Java SE JVM-et adjon ki, amely a Java mellett más programnyelveket, illetve szkriptnyelveket is támogat.

A régóta várt Java Development Kit fejlesztései lényegében két részben jelennek meg. 2011-ben bemutatkozik a JDK 7, 2012-ben pedig a JDK 8, mind a két változat az OpenJDK-n alapul. A vállalat úgy találta, a jelenleg folyó fejlesztési projekteket a legkényelmesebben két külön szoftververzióba tudná betenni. A JDK 7 egyik fontos fejlesztése lett volna a modularitás, ezeket az erőfeszítéseket a Jigsaw projekt fogja össze, egy másik fontos fejlesztés pedig a Lambda projekt keretén belül történik, ami új első osztályú függvények, függvénytípusok beépítését célozza. Ezeket azonban csak a 2012-ben érkező JDK 8 kapja meg, a JDK 7-ben csak kisebb változtatásokra kerül sor a Coin projekt keretében, amely a Java nyelv egyszerűsítését tűzte ki célul a jobb használhatóság érdekében.

A Java EE legújabb, 6-os verziója tavaly decemberben rajtolt el, akkor még a Sun égisze alatt. Ugyanakkor mutatkozott be a GlassFish v3 nyílt forrású alkalmazásszerver, amelynek legfontosabb újdonsága a teljes modularitás volt. A platformnak csak azon komponensei töltődnek be és indulnak el, amelyekre az alkalmazásoknak szüksége van, ezzel jelentősen lecsökkent a rendszer indulási ideje és erőforrásigénye is. Kurian a JavaOne-on tartott előadásában elmondta, a cél az alkalmazásszerverek további modularizálása, illetve a fejlesztés hatékonyabbá tétele például a szükséges konfigurálási feladatok mérséklésével.

Java ME, JavaFX

A Java ME-vel is komoly tervei vannak az Oracle-nek, a cél a grafikus képességek és a webes integráció révén elkapni az Android grabancát. A mobilokra optimalizált Javába bekerül egy WebKit motor, JavaScript motor és Java/JavaScript bridge, amely lehetővé teszi a Java ME-t futtató telefonok számára hogy teljesítménygondok nélkül tudjanak webes szolgáltatásokat és webalkalmazásokat elérni a böngészőn kívül is. Emellett a 2D és 3D renderelési képességeket is felturbózza az Oracle, és várható a hardveres támogatás megjelenése is.

A Java ME-t az ARM7 és ARM9 processzorokra optimalizálják, amelyek a ma elterjedt telefonokban és okostelefonokban gyakoriak. A cél az, hogy az okostelefonok látványos képességei (vagy legalábbis azok egy része) elérhetővé váljon az alsóbb szegmensben is. "Fel akarjuk készíteni a Java ME platformot a közös munkára, videokonferenciára, böngészésre [...] amire ma még csak nagyon kevés készülék képes" - mondta Kurian.

Az Oracle nem hanyagolja el a JavaFX-et sem. Az alig két éves múltra visszatekintő JavaFX-szel a Sun célja az volt, hogy fejlett prezentációs képességekkel vértezze fel a Javát annak érdekében, hogy konkurálni tudjon a webes alkalmazások terén az AJAX-szal, a Flash-sel és a Silverlighttal. A JavaFX következő verziója 2011 harmadik negyedévében érkezhet meg, hangzott el a rendezvényen. A platformot nem csak fejleszteni fogja az Oracle, hanem nyílt forrásúvá is teszi, mégpedig már az idén, mondta el Kurian.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.