:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 20. 09:57

Oracle-újdonságok az OpenWorldön

A héten San Franciscóban zajló OpenWorldön elrajtolt a nagyvállalati Java-alkalmazások futtatására kifejlesztett Exalogic integrált privát cloud. A cég emellett egy saját rendszereire optimalizált Linux kernelt is bemutatott, valamint bejelentette a MySQL 5.5 kiadásra jelölt verziójának elérhetőségét.

A San Franciscóban a héten zajló OpenWorld rendezvényen Larry Ellison, az Oracle vezére bejelentette az Exalogic Elastic Cloud rendszert, amely - amint azt a neve is mutatja - egy hardverből és szoftverekből álló, előre integrált rendszer. Az Exalogic Elastic Cloudot a vállalat küldetéskritikus, nagy teljesítményt igénylő Java alkalmazások futtatására ajánlja.

A Sun felvásárlása óta az Oracle mantrája, hogy a nagyvállalati ügyfelek részére egy teljes vállalati IT-infrastruktúra minden elemét képes szállítani a processzortól egészen az üzleti alkalmazásokig, a szoftvereket és a hardvereket előre integrálva.  A vállalat állítja, a felhasználók nem akarnak az informatikai megoldások bonyolult integrációjával vesződni és minél kevesebb szállítót szeretnének az infrastruktúrájukban látni. Az Oracle felvásárlásokon alapuló stratégiájának célja, hogy ezt az igényt kielégítse: ha egy kézben összpontosul a teljes rendszer, felgyorsul az innováció, rövidebb ideig tart egy megoldás kifejlesztése, bevezetése, tesztelése, egyszerűbb lesz az üzemeltetés és a támogatás. Ebbe a stratégiába illeszkedik a tavaly bemutatott, OLTP-re optimalizált Exadata, és a most piacra dobott Exalogic is.

Előre csomagolt cloud

Az Exalogic fürt csompópontjai 1U kivitelű, kétfoglalatos Sun szerverek 2,93 GHz-es hatmagos Intel Xeon processzorral és a merevlemezek mellett két FlashFire SSD-vel, amelyek az operációs rendszert és a swap partíciót tartalmazzák. Egy teljes rack konfiguráció 360 processzormagot, 2,8 terabájt memóriát, 960 gigabájtnyi SSD kapacitást, és 40 terabájtnyi merevlemezes háttértárat jelent. A rendszer akár 8 rackig skálázható, ami 2880 processzormagot, 22 terabájt memóriát, 7,7 terabájt SSD-t és 230 terabájt diszket foglal magában. A horizontálisan skálázható Exalogic particionálást is támogat, vagyis konszolidációra is bevethető.

Az Exalogicot kimondottan nagyvállalati Java alkalmazások futtatására tervezték, az ehhez szükséges szoftverhátteret az ügyfél igényeitől függően Solaris vagy Linux operációs rendszer biztosítja, WebLogic alkalmazásszerver, illetve JRockit és HotSpot virtuális gép társaságában. A rendszer lelke emelett az Oracle Coherence, amely egy peer-to-peer protokollon keresztül az  adatmenedzsmentet és a cache-elést valósítja meg az eloszott, fürtözött környezetben. Bár az Oracle leginkább Java szoftverek alá ajánlja az Exalogicot, bármilyen Solaris vagy Linux alkalmazás futtatható rajta.

A cég állítása szerint a komponensek előzetes összehangolása, integrációja és teszelése miatt a Java alkalmazások teljesítménye akár egy nagyságrenddel is jobb lehet az Exalogicon mint a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű RISC/UNIX gépeken - előadásábal Ellison természetesen célba vette az IBM-et, közölve, hogy az Exalogic negyedannyiba kerül mint a Power 795, miközben jóval gyorsabb nála. Az Oracle-vezér által citált adatok szerint egy racknyi Exalogic másodpercenként 1,2 millió HTTP-kérést képes kiszolgálni.

Az "előre csomagolt cloud" előnye még az Oracle szerint, hogy a telepítése és üzembe helyezése jóval egyszerűbb mintha külön alkotóelemenként vásárolna meg egy azonos funkcionalitású rendszert az ügyfél. Az Exalogicot az Oracle előre telepíti és konfgurálja, a beüzemelés kis túlzással csak a kábelek csatlakoztatásából és a bekapcsolásból áll. A rendszereket patchelni is egyszerűbb, állítja az Oracle, a felhasználónak elég egyetlen fájlt letöltenie, amely minden komponenshez tartalmazza a szükséges frissítéseket. Mivel egyetlen, előre integrált és tesztelt rendszerről van szó, az sem fordulhat elő, hogy a frissítések inkompatibilisek.

Új Linux kernel

Az Exalogic mellett az Oracle bejelentette egy új Linux kernel érkezését. Amint az ismert, a vállalat már évek óta kínál saját Linux disztribúciót Oracle Enterprise Linux néven, amely a Red Hat Enterprise Linuxra épül. Ellison szerint azonban az Oracle nem volt elégedett a RHEL fejlődésének ütemével és ezért egy saját Linux kernelt ad ki, amelyet kifejezetten az Oracle által forgalmazott hardverekhez, a cég szoftvereihez és az általa preferált technológiákhoz (pl. Infiniband, SSD, Data Integrity Extensions, T10 Protection Information Model) optimalizáltak.

Az Oracle Linux mostantól elérhető ezzel a 2.6.32-es Linux kernelre épülő Unbreakable Enterprise Kernellel is. Az Oracle disztribúciója továbbra is tartalmazni fogja az eredeti, Red Hat kompatibilis kernelt, de az Oracle alkalmazások alatt Linuxot futtató ügyfeleknek a vállalat kimondottan és kizárólag az új kernelt ajánlja. Az Exalogic és az Oracle Exadata legújabb verziói már ezzel a kernellel érkeznek a vevőkhöz. Az Oracle Linux 5 és a RHEL 5 felhasználói az operációs rendszer újratelepítése nélkül térhetnek át az új kernelre, amelyen vátoztatás nélkül futhatnak tovább az eddig használt szoftverek, csak éppen nagyobb teljesítménnyel. Larry Ellison szerint az Unbreakble Linux Kernel akár 75 százalékkal nagyobb teljesítményt biztosít mint a RHEL 5-re épülő "hagyományos" Linux kernel.

MySQL 5.5 RC

Az OpenWorldön mutatkozott be a Sun akvizíciójával az Oracle kezébe került nyílt forrású adatbázis, a MySQL legújabb verziója. A MySQL 5.5 kiadásra jelölt változata GPL alatt ingyen letölthető bárki számára a szoftver weboldaláról. A MySQL 5.5 legfontosabb újdonsága a teljesítményt és a megbízhatóságot érintik. Az Oracle korábbi ígéretének megfelelően alapértelmezetté tette az InnoDB motort, amelyet jobban össze is csiszolt a MySQL-lel, ennek eredményeképp az adatbázis felgyorsult és a skálázhatósága is javult, ez főleg többmagos rendszereken lesz érezhető a cég szerint.

Emellett említésre méltó a "majdnem-szinkron" (semi-synchronous) replikáció bevezetése, amely  hibatűrő konfiguráció esetén javítja a teljesítményt azáltal, hogy az elsődleges adatbázisnak nem kell az összes másodlagos adatbázistól beérkező "acknowledge" üzenetre várnia - ha egy másodlagos adatbázistól beérkezett az üzenet, az elsődleges folytathatja a feldolgozást. Újdonság még a a szinkronizációs problémák felderítését segíteni hivatott Replication Heart Beat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.