Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Rá sem lehet ismerni az új Internet Explorerre

Bodnár Ádám, 2010. szeptember 15. 20:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Microsoft ígéretéhez híven kiadta az Internet Explorer 9 nyilvános béta változatát, amely letisztult felhasználói felületével és sebességével egyaránt felzárkózott a konkurenciához - a teljes hardveres HTML5 gyorsítás már csak hab a tortán.

hirdetés

A Microsoft kiadta az Internet Explorer 9 nyilvános béta változatát, amelyet bárki letölthet a www.beautyoftheweb.com oldalról. A szoftver futtatásához Windows Vista vagy újabb operációs rendszer szükséges.

Több platformelőzetes után a Microsoft végre kiadta az Internet Explorer 9 bétáját, amely egy teljes értékű, jól használható böngésző. Az első benyomások alapján az IE9 felülete nagyon egyszerű, letisztult, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a program gyorsan indul és könnyed, szinte már légies benyomást kelt. Persze nem a Microsoft az egyetlen böngészőgyártó, amelyik ebbe az irányba ment el, az új Chrome vagy éppen a Firefox 4 is hasonló elvet követ. A redmondi fejlesztők láthatóan többi böngészőből is elcsentek ötleteket, a címsor a Chrome-hoz hasonlóan egyben keresőmezőként is működik, új fül megnyitásakor pedig előnézetet kapunk a korábban legsűrűbben látogatott oldalakról - ezt is ismerhetjük a Google böngészőjéből.

Ahogy arról már a HWSW hasábjain beszámoltunk, az IE9 számos újítást vonultat fel, amelyek részben a sebességet, részben a szabványokkal való kompatibilitást érintik, illetve kényelmesebbé teszik a használatot. A böngésző felhasználói felülete gyökeresen megváltozott az elődökhöz képest. Az új Internet Explorer megjelenésében is felzárkózott a Microsoft kurrens asztali operációs rendszeréhez, a Windows 7-hez és szépen integrálódik annak felületébe. A tálcán a program ikonjára húzva az egeret például előnézeti képet kapunk az összes nyitott tabról, a böngésző támogatja a "jump list"-eket és akár egyes tabokkal is működik a Windows 7 "snap", vagyis a fület az asztal szélére húzva abból egy új, fél képernyőt kitöltő ablak jön létre - ügyes.

Az IE9 béta azon kevés böngészők közé tartozik, amelyek hardveres gyorsítást biztosítanak az oldalak megjelenítéséhez, a szövegek, bittérképek, vektoros ábrák, videók egyaránt grafikus gyorsítással jelennek meg, amennyiben a PC-ben az rendelkezésre áll. További, a teljesítményt fokozó újítás a Chakra kódnevű JavaScript-motor beépítése a böngészőmotorba - a Microsoft szerint ezzel jelentős gyorsulást sikerült elérni, amelyet saját tesztjeink is igazolnak. A SunSpider benchmarkot 446 ms alatt tudta le az IE9 beta, összehasonlításképp a Firefox 4 utolsó bátájának ugyanazon a gépen 572 ms-ra volt szüksége. A Chrome 6 mindössze 329 ms alatt teljesítette a tesztet, vagyis az IE9 nem a leggyorsabb a mezőnyben, de ott van a legjobbak között, ami nem volt elmondható az elődjéről, az Internet Explorer 8-ról.

Érdekes újdonság, amely szintén a sebességet hivatott javítani, hogy az IE9 figyelmeztetni tudja a felhasználót, ha valamilyen kiegészítő (add-on) túlságosan lelassítja, és ilyenkor fel is ajánlja a kiegészítők kikapcsolását - akár egyenként. Az Internet Explorer 9 funkcionális újdonságait részletesen, rövid videókkal körítve a hivatalos IE blog bejegyzése mutatja be.

A Microsoft láthatóan jó úton jár az Internet Explorerrel, amely gyors és könnyed, és szolgáltatások terén is felzárkózik a konkurenciához. A szabványok kezelése terén még biztos lenne még mi csiszolni, az Acid3 teszten ugyanis még nincs meg a 100 pont, de ezt tudjuk be annak, hogy nem végleges szoftverről van szó, az majd csak valamikor 2011 tavaszán érkezik. Azoknak, kik a korábbi változatok nehézkessége, lassúsága miatt váltottak más böngészőre, érdemes egy próbát tenniük az IE9 bétával, valószínűleg kellemes csalódás éri majd őket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!