Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 13. 15:52

Itt az NVIDIA GTS 450, a megfizethető Fermi

Piacra került az NVIDIA eddigi legolcsóbb DirectX 11-es asztali grafikus processzora, a GeForce GTS 450. A GF106 kódnevű chip töredék áron termelhető a nagyobb testvérekhez képest, ugyanakkor erőforrásai is jócskán megfogyatkoztak. Ennek ellenére a megfelelő a legtöbb játék futtatásához.

Az NVIDIA hivatalosan is elindította a GeForce GTS 450 chipeke, az első kártyák már megvásárolhatóak európai, leginkább német és lengyel kereskedőknél. A GF106 jelölésű lapka az eddigi legkisebb Fermi-változat, mérete nagyjából fele akkora, mint a GF104 jelölésű chipeké, amelyekre a GTX 460 kártyák is épülnek. A GF106 a GF104 esetében megismert módosított Fermi architektúrára épül, vagyis az eredeti Fermi chipekhez képest némileg megváltoztak a belső arányok, aminek célja, hogy játékok futtatására optimalizálják felépítését.

Míg a GTX 460 nyolcmagos (8 darab streaming multi-processor blokk) felépítésű, amelyből hetet használ, addig a GTS 450 négymagos. A négy blokkban összesen 192 CUDA mag található, összesen 384 végrehajtóegységgel, mivel egy CUDA magban egy lebegőpontos és egy egész számokkal történő műveleteket végrehajtó egység található. A chip órajele 783 megahertz, ami jelentősen magasabb a GTX 460 650 megahertzénél. Minden összevetve, a GF106 a GF104 feldolgozási kapacitásának kétharmadával rendelkezik.

A költségcsökkentésnek áldozatul esett a memóriavezérlő is, ami lehetővé teszi a sokkal olcsóbb tokozást, valamint a sokkal olcsóbb videokártyák gyártását. A memóriavezérlő immár mindössze 128 bites, így az 57,6 GB/s maximális sávszélesség fele az GTX 460 1 GB modelleknek, és kétharmada a 768 megabájtos változatokénak. Mindez arra utal, hogy a gyári GTS 450 viszonylag közel kerülhet a GTX 460 786 MB kártyákhoz, nagyjából negyedével alacsonyabb sebességet érve el. Jó hír, hogy egyes gyártók, mint az ASUS, gyárilag túlhajtott GTS 450 kártyákkal is jelenkeznek, amelyek 18 százalékkal magasabb, 925 megahertzes órajelen járnak - ezek a kártyák akár 15 százalékon belülre kerülhetnek.

A döntő természetesen továbbra is az árazás. A GeForce GTS 450 kártyák az európai piacon nagyjából 120 eurós kezdőárral jelentek meg az online kereskedőknél, ami a hazai boltokban remélhetőleg 40 ezer forint alatti árra fordul majd le a magasabb adótartalommal együtt is, ha nem változik jelentősen az árfolyam. Ezért a pénzért kapunk egy kártyát, amellyel 1680-as felbontásig a legtöbb játékot maximális vagy magas részletesség mellett tudjuk futtatni még szaggatások nélkül.

A GTS 450 legnagyobb ellenfelei az AMD Radeon 5770 és 5750 kártyák, amelyek szintén a 40 ezer, valamint 35 ezer forint alatti áron hozzáférhetőek már, és nagyon hasonlóan teljesítenek. A cikk korábban úgy fogalmazott, hogy az 5770 és GTS 450 kártyák nagyon közel teljesítenek egymáshoz, a Prohardver! részletesebb mérései alapján azonban inkább az olcsóbb 5750 kártyákhoz áll közelebb, amelyek már inkább olcsóbbak - ahogyan azt olvasóink jelezték is, köszönjük nekik.

Mivel játékról játékra változhat, hogy melyik kártya gyorsabb, ezért a minket érdeklők alatt mutatott teljesítmény alapján kell dönteni. Mivel a különbségek tipikusan nem számottevőek, ezért akár márkapreferencia alapján is lehet dönteni. A GTS 450-nel az NVIDIA felzárkózik az AMD mellé a középkategóriában, ennél többet azonban nem tud elérni, és egy esetleges árversenybe valószínűleg nagyon nem szívesen menne bele. A GeForce GTS 450 összességében üzletileg rendkívül fontos a rengeteg piacot elvesztett NVIDIA számára, a felhasználóknak azonban nem tud újat mutatni, így a többség számára biztosan nem érdemes várni rá, hogy megérkezzen a boltokba, de ennél is nagyobb probléma lehet az NVIDIA számára, hogy sok indokot a jelenlegi NVIDIA felhasználóknak sem ad a frissítésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról