Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 8. 14:50

A RIM kezébe kerül a Documents to Go

A RIM felvásárolta a DataViz céget, amely az Office-állományokat okostelefonokon kezelő Documents to Go szoftveréről ismert leginkább.

A BlackBerryk gyártója a Research In Motion megvásárolja a DataViz céget, amely leginkább az Office-fájlokat kezelő Documents to Go szoftveréről ismert. Az 50 millió dolláros vételárat a RIM készpénzben egyenlíti ki, állítja egymástól független forrásokra hivatkozva a CrackBerry blog.

A DataViz lényegében az összes mobil platformra kínálja a Documents to Go szoftverét, amellyel Word, Excel, PowerPoint és PDF állományokat lehet megjeleníteni és szerkeszteni a telefonokon, illetve azokat szinkronizálni a PC és az okostelefon között. A program próbaverziója számos készüléken gyárilag előre telepítve használható, bár ez csak dokumentumok megjelenítésére képes, a szerkesztésre is alkalmas változatért fizetni kell.

Az okostelefonok piacán kulcsfontosságúak a szoftverek, mivel a gyártók nagyjából sztenderdizált készülékkínálattal rendelkeznek, a különféle cégek hasonló kategóriás telefonjai között nincsenek érdemi különbségek, így a szoftverplatform, az alkalmazások és a szolgáltatások azok, amelyekkel meg tudják magukat különböztetni a versenytársaktól. A DataViz és különösen a Documents to Go azért lehet fontos a RIM számára, hogy a BlackBerryk szoftverplatformjába minél mélyebben integrálhassa az Office-fájlok kezelését, amely nem csak a vállalati, hanem az otthoni vásárlók számára is fontos funkció. A RIM valószínűleg úgy gondolja, a fejlesztés házon belülre hozásával tudja a legjobban megvalósítani az integrációt.

Az okostelefon-platformok közül egyedül a Windows Mobile (Phone) rendelkezik házon belül fejlesztett irodai szoftverrel, illetve az iPhone is képes az Office-állományokat megnyitni, a többi gyártó egyelőre külső fejlesztőkre, részben a DataVizre támaszkodott ebben a tekintetben. A Microsoft és a Nokia tavaly bejelentették, hogy Symbian platformra is elkészül az Office, de ez eddig még nem történt meg.

A Documents to Go szoftver iPhone, Android, BlackBerry OS, Palm OS, Windows Mobile és Maemo platformokon érhető el, de hogy a felvásárlás után a fejlesztések milyen irányba folytatódnak, arról nem tudni semmit. A cégek hivatalosan nem is jelentették be az összeolvadást, és a DataViz oldalán sincs nyoma annak, hogy tulajdonosváltás történt volna. Elképzelhető, hogy a RIM leállítja a fejlesztéseket más platformokra, de az sem lenne meglepő, ha továbbra is folytatódnának, csak éppen valamennyivel lemaradva a BlackBerry OS-en futó változat mögött.

A DataViz kínálatának másik fontos terméke a RoadSync, amely Exchange ActiveSync -szinkronizációt végez Androidon és Symbianon, ezzel ActiveSync-kompatibilissé téve számos gyártó, például a Samsung az LG vagy a Sony Ericsson telefonjait. A RIM-be olvadással ennek a terméknek a jövője is minimum kétséges, mivel a BlackBerryk gyártója valószínűleg saját push e-mail szolgáltatásához szeretne elsősorban ügyfeleket gyűjteni.

A Research In Motionnek az elmúlt hónapokban nem a DataViz az első szoftveres akvizíciója, a társaság áprilisban vásárolta meg a valós idejű beágyazott operációs rendszert fejlesztő QNX-e, amely akár a jövőbeli BlackBerry OS-ek alapjául is szolgálhat. Egyes pletykák szerint már az ősszel megjelenő RIM tablet, a BlackPad szoftvere is QNX alapokra épül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról