Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 31. 10:41

Drágul az Xbox online szolgáltatása

Bevezetése óta első alkalommal emeli meg az Xbox játékkonzolok prémium online rendszerének árát a Microsoft.

Az Xbox LIVE online háttérrendszer vezető programozója, Larry Hryb hétfőn egy blogbejegyzésében tette közzé az új árképzést, mely az Egyesült Államok mellett Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Királyságban is különböző szintű árváltozásokat von magával. Az áremelés leginkább Amerikát érinti majd, ott mindhárom elérhető konstrukció ára emelkedik: a havi előfizetés 2 dollárral, a negyedéves csomag 5 dollárral, az éves előfizetési díj pedig 10 dollárral emelkedik.

A Microsoft hivatalosnak tekinthető álláspontjában egyelőre nem tette közzé az áremelés indoklását, tény ugyanakkor, hogy a 2002-ben elindult szolgáltatás a bevezetés óta több tucatnyi új funkcióval gazdagodott, illetve idén év végéig is jelentős változások elé néz (pl. Windows Phone 7 integráció) - a korábbi bővítések esetében pedig eddig egyszer sem nyúltak az árakhoz a redmondiak. A Microsoftot korábban több bírálat is érte, hogy a Sony az Xbox LIVE-hoz hasonló tartalmú PlayStation Network és a hozzá tartozó PlayStation Store használatáért nem kér pénzt, a japán vállalat ugyanakkor éppen idén nyáron indította el a nevéből eredően plusz funkciókat kínáló PlayStation Plus szolgáltatást, melynek éves díja megegyezik az Xbox LIVE éves használati díjával.


Xbox 360 Slim: összehúzott nadrágszíj

Az áremelés rossz hír lehet azoknak a magyarországi konzolvásárlóknak is, akik eddig jobb megoldás nem lévén amerikai címmel regisztráltak az Xbox LIVE-ra. A Microsoft magyarországi képviseleténél lapunk kérdésére nem árulták el, hogy hány ilyen Xbox-felhasználó lehet hazánkban, a HWSW becslése szerint több ezres nagyságrendről beszélhetünk.

A helyzeten jelentősen javíthat ugyanakkor, hogy a Microsoft idén november közepétől hazánkban is elindítja az Xbox LIVE szolgáltatást, teljes, forintalapú fizetéssel, egyelőre az amerikaihoz képest alighanem szűkített tartalomválasztékkal. Tóth Gábor, a Microsoft Magyarország Xbox PR-managere lapunknak elmondta, a cég kedvező konstrukciókkal és akciókkal igyekszik minden magyar xboxost bevonni a LIVE rendszerébe. Úgy tudjuk, hogy a vállalat megoldást tudott találni azoknak, akik eddig külföldi címmel vették igénybe a szolgáltatást, így - egyelőre pontosan nem tisztázott módszerrel - megoldott lehet az accountokhoz tartozó összes adat és az elért eredmények átmigrálása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról