Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 30. 14:11

Licitháború a HP és a Dell között

Nyakló nélküli licitháborúba torkollott a HP és a Dell küzdelme, hogy megszerezzék a 3PAR tárológyártót, pontosabban annak skálázódó cloud technológiáját. Egyelőre a HP áll nyerésre, a jelenlegi ajánlat több mint 200 százalékos prémiumot tartalmaz, most a Dell válaszára várnak a cégek.

A 3PAR felvásárlására elsőként a Dell tett ajánlatot, két hete 1,15 milliárd dollár készpénzt ajánlott a cégért. A részvényenkénti 18 dolláros ajánlat közel 87 százalékos stratégiai felárat jelentett az előző napi kereskedés záróárfolyamához képest, amit a Dell könnyedén megfinanszíroz több mint 12,4 milliárd dollárnyi likvid eszközállományából. Ezzel a Dell harmadik jelentős felvásárlását igyekszik végrehajtani az EqualLogic 2007-es, valamint az Ocarina Networks megszerzését. A Dell látványosan a progresszív technológiák megszerzésére koncentrál, az EqualLogic az iSCSI tárolókra szakosodott, az Ocarina hatékony deduplikációs technológiát fejlesztett ki, a 3PAR pedig az extrém skálázható, és felhőszerűen menedzselhető tárolási megoldásokra koncentrál.

Ha nem állna útjába a HP, amely beszállt a 3PAR iránti licitálásba, méghozzá igencsak agresszíven. A Wall Street Journal korábbi értesülései szerint a 3PAR mindkét céggel aktív tárgyalásokat folytatott, majd mikor Mark Hurd egy botrányokkal tarkított történetben távozott a HP éléről, a riválisánál kialakult szó szerinti fejetlenséget igyekezte kihasználni a Dell, mikor gyorsan konkrét ajánlatot is tett. A HP azonban nem sokat késlekedett, és egy hét múlva jelentősen emelte a tétet, részvényenként 24 dollárra.

A Dellt mindez láthatóan fájdalmasan érintette, mivel három nappal később csak 24,3 dollárral válaszolt a HP licitjére, vagyis a tét értéke immár 1,5 milliárd dollár volt. A HP azonban láthatóan dűlőre akarta vinni az ügyet, és 27 dollárra, közel 1,7 milliárd dollárra emelte ajánlatát, amit a Dell már csak tartani kívánt, fokozni nem, de a 3PAR igazgatótanácsa így is elfogadta azt. A HP azonban most szombaton 30 dolláros ajánlatot tett, és megnyerte magának az igazgatótanácsot is, így az már a HP ajánlatának elfogadását javasolja majd a részvényeseknek - hacsak a Dell elő nem áll valamivel.

A Dellnek három munkanapja van rá, hogy válaszoljon, vagyis szerdáig kell emelnie, ha kíván. A piac szerint fog kínálni, mivel a Dellnek nagy szüksége van ütőképes termékekre, ha be akar törni a csúcskategóriába - a részvényeket 32 dollár felett adják-veszik. Elemzői vélemények szerint a Dellnek nagyobb szüksége volna a 3PAR megszerzésére, mint a HP-nak, ez lehetne ugyanis a kulcs ahhoz, hogy a felsőbb kategóriás igényeket kiszolgálni képes rendszerekkel vesse meg a lábát a kritikus IT-rendszerekben is, ahol tipikusan a HP, az IBM és az EMC uralják a terepet.

Mire fel?

A 6-700 főt foglalkoztató 3PAR a tárolóvirtualizációra és automatizációra koncentrál az 1999-es kezdetektől fogva. Sok más fiatal tárolóvállalathoz hasonlóan a 3PAR célja is az, hogy műszakilag és gazdaságossági szempontból is sokkal hatékonyabb alternatívát kínáljon a klasszikus közép- és felsőkategóriás Fibre Channel SAN-okra.

Az általa kifejleszett technológiákra alapozva a cég olyan SAN-okat ígér, amely az összes terhelés teljes, virtualizált elosztásával a lehető legnagyobb teljesítményt éri el, amire csak a hardver képes - masszívan párhuzamos architektúraként írja le ezt a cég. A 3PAR tárolói automatikusan rétegezik az adatokat a tárolórendszer különböző gyorsaságú részei közt, mint például a cache, az SSD-k, a gyorsabb vagy lassabb diszkek, mindezt annak függvényében, hogy milyen gyakran, mikor és milyen alkalmazások igénylik azokat. A harmadik pillér a hardveresen támogatott úgynevezett thin provisioning, amellyel a fizikai kapacitásnak sokszorosát lehet allokálni az alkalmazások számára logikai meghajtót (LUN), mivel csak a valóban tárolt adatok mennyiségét igénylik.

A 3PAR a technológiája miatt értékes a HP és a Dell számára, nem az ügyfelei vagy pénzügyi teljesítménye révén. A kis cég megszerzésével nagy mértékben erősíthetnék tárolóportfóliójukat, különösen a felsőbb szegmensekben, ahol ezek a tárolóvirtualizációs és -automatizációs technikák hatalmas hatékonyságbeli eredményeket tudnak felmutatni. A Dell ezzel megjelenne az extrém skálázható, hagyományos blokkalapú tárolórendszerek terén, valamint kombinálni tudná a 3PAR megoldásait a deduplikációval foglalkozó Ocarina technológiájával. A HP számára a 3PAR módot adna tárolókínálata modernizálására egy kész virtualizációs és automatizációs eszközkészlet megszerzésével.

A licitet az is az egekbe hajtotta, hogy a 3PAR eladó, és ilyen, viszonylag megfizethető áron ilyen kiterjedt technológiai portfólióhoz nem lehetne hozzájutni - a NetApp például már kinőtte magát, kapitalizációja 14 milliárd dollár, így egy hasonló felvásárlás valószínűleg több mint 20 milliárd dollárba kerülne. A 3PAR körüli perpatvar hatására a szintén kisméretű Compellent 23 százalékot erősödött az elmúlt héten, de még így is alig ér többet fél milliárd dollárnál, vagyis a piac arra számít, hogy a 3PAR-küzdelem vesztese alternatív után néz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról