Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 24. 14:01

Lassan tömegplatformmá válik a MinDig TV

Fokozatosan nő a földfelszíni sugárzású digitális tévés műsorszóró platform népszerűsége hazánkban. A növekedési lehetőség immár a fizetős csomag révén is adott, melyek május óta képezi részét az Antenna Hungária portfóliójának.

A MinDig TV-t üzemeltető Antenna Hungária mai sajtóközleménye szerint a földfelszíni sugárzású digitális tévés (DVB-T) platform magyarországi felhasználói bázisa a nyáron túllépte a százezres határt, ami a földfelszíni technológiával tévéző háztartások (becslések szerint körülbelül 830 ezer ilyen háztartás lehet Magyarországon) nagyjából 12 százalékát teszi ki. A szolgáltatás ismertsége is jóval nagyobb mint a kezdeti időszakban, a háztartások kétharmadában már hallottak a MinDig TV-ről. Az üzemeltető emellett a lakossági lefedettség növelésével, és újabb csatornák beillesztésével próbálja még népszerűbbé tenni a platformot.

Az Antenna Hungária szerint a rendszer népszerűségének növekedése egyebek mellett a tavaly év végi hálózatkiépítési ütemnek köszönhető, de a felhasználói bázis növekedésében közrejátszott a kiterjed kommunikációs kampány, a nyári futball-világbajnokság (a meccseket kizárólag DVB-T platformon lehetett ingyenesen fogni, ráadásul HD-ben továbbítva), valamint a májusban bevezetett, fizetős csatornákból álló MinDig TV Extra konstrukció is. A szolgáltató a fentiek mellett hangsúlyozza, a berendezések árának fokozatos csökkenése, valamint a matricás programban résztvevő gyártók számának növekedése is hozzájárult a sikerhez.

Van igény a fizetős változatra is

Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója a hazai DVB-T szolgáltatás erősödését kommentálva hangsúlyozta, a cégnél kifejezetten elégedettek a fizetős rendszer rajtjával is. A cégvezető nyilatkozata szerint a MinDig TV Extra szolgáltatás bevezetését követő néhány héten belül "ezrek" vásároltak előfizetői kódkártyát. Lapunk úgy tudja, hogy a MinDig TV Extra előfizetői bázis jelenleg valamivel ötezer felett jár, a későbbiekben pedig olyan, kényelmi funkciók (például VOD, catch-up tv) is megjelenhetnek majd a fizetős platformon, melyek további ügyfeleket csábíthatnak át más rendszerektől.


Forrás: Antenna Hungária

Az Antenna Hungária emellett a fizetős csatornaválaszték további bővítésében is érdekelt lehet. Fenech már most leszögezte, a műsorválaszték tovább bővülhet a jövőben, igaz, a struktúráról pontos részletek egyelőre nem ismertek, de aligha valószínű, hogy további ingyenes tartalmakat illesztenek a jelenleg hét szabadon fogható csatorna mellé. Bár a DVB-T sugárzásra pályázat útján meghirdetett két multiplex (MUX A és MUX C) kapacitása a MinDig TV Extra csatornáinak beillesztésével teljesen kimerült, a HWSW úgy tudja, hogy a mobiltelefonos televíziózásra fenntartott DVB-H multiplexet - mivel a mobiltévés szolgáltatás nem csak hazánkban, hanem Európában is bukás - az Antenna Hungária DVB-T műsortovábbítási célokra használná fel a jövőben.

Mobiltévé helyett csatornabővítés

A vállalat még tavasszal nyújtott be ezzel kapcsolatosan kérvényt az akkor illetékes Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, az azóta átalakult szervezetnél azonban egyelőre nem született meg a döntés arról, hogy az Antenna Hungária milyen feltételek mellett és milyen célokra használhatja majd a felszabaduló kapacitást. Az NHH korábbi álláspontjában egyértelműen leszögezte, csak akkor járul hozzá a hatósági szerződés módosításához, ha a kötelezett garanciát vállal arra, hogy cserébe a DVB-T szolgáltatás lefedettségét és/vagy csatornaválasztékát növeli. A felszabaduló DVB-H multiplexen 12 SD-csatornát, vagy 3 HD csatornát lehetne továbbítani, illetve ezek tetszőleges kombinációját a maximális kapacitás erejéig.

Az Antenna Hungária ezzel együtt a hatósági szerződésben foglaltaknak eleget téve idén év végén, a hálózat kiépítésének harmadik ütemében 88 százalékról 95 százalékra emeli a DVB-T szolgáltatás lakossági lefedettségét. A digitális földfelszíni műsorszórással továbbított adások ezzel - legalábbis elvileg - több nézőhöz juthatnak el, mint az analóg földfelszíni sugárzású technológiával közvetített csatornák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról