Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Jön az Adobe AIR Androidra

Dojcsák Dániel, 2010. augusztus 17. 16:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Adobe ma San Franciscóban elsőként demózott Adobe AIR környezetben futó beépített alkalmazásokat androidos okostelefonokon. Eddig csak mondaként terjedt, hogy az "offline Flash" megjelenik Androidon, most hivatalossá vált, hogy év végén megérkezik.

hirdetés

Az AIR, azaz Adobe Integrated Runtime internetkapcsolat nélkül képes webalkalmazások futtatására. Windows, Linux és Mac OS X környezetben elérhető már jó ideje, s bárki találkozhat a megoldással például a magyar fejlesztésű Prezi offline szerkesztőjében.Az AIR világszerte PC-k százmillióin található meg, leginkább azért, mert egy ideje a cég PDF-olvasójával, az Adobe Readerrel együtt települ, kérdés nélkül.

Remélhetőleg a mobilos AIR 2.5 mentes lesz a deskop kiadás teljesítménygondjairól, és az Adobe be tudja tartani azt az ígéretét, amely szerint az androidos AIR-alkalmazásokhoz elegendő lesz az a  hardver, amely az Adobe Flash 10.1 mobilos változatához. Ez technikailag azt jelenti, hogy minden olyan mobil, ami 2.2-es verziójú Androidot (Froyo) használ, ARMv7 kategóriájú processzor van benne és képes az OpenGL ES 2.0 kezelésére, az AIR-alkalmazásokat is tud majd futtatni.

Az AIR környezetben futó alkalmazások szabványos androidos programként jelennek majd meg, letölthetőek lesznek a Marketből, pontosan ugyanúgy viselkednek majd, mint egy klasszikus androidos program, csak éppen Flashben, Flexben készülnek, ezen kívül HTML, XLM és PDF elemeket is tartalmazhatnak.

Az Adobe és a Google házassága szorosabbra fonódik, ami az Android platformot tovább erősítheti, mint média-barát játékmobilt. A Google az Android 2.2 teljes Flash 10.1 támogatását idén áprilisban jelentette be, nem sokkal azután, hogy Steve Jobs kiátkozta az iPhone-ról a Flash-t, s kiderült az iPhone 4 és az iPad is kék legokockákat mutat a weboldalakon a multimédiás tartalmak helyett. Az Adobe ezek után kezdett a korábbinál is több erőforrást fektetni az Android támogatásába, amelyhez a Google örömmel csatlakozott.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!