:

Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 12. 13:50

Hordozható, 3D-s Blu-ray lejátszóval rukkolt elő a Samsung

A Samsung kínálatában piacra került a világ első, hordozható Blu-ray lejátszója, mely háromdimenziós megjelenítést is támogat - igaz, nem a saját, beépített kijelzőjén.

A 3D-s korszak egyik úttörőjének tekintett, a technológia térhódításában leginkább a kijelző-üzletág viszonylatában érdekelt Samsung az új termékkel tovább próbálja népszerűsíteni az egyelőre csak szárnyait bontogató térhatású házimozizást. A koreaiak a BD-C8000 típusszámú hordozható lejátszó mellett ezért több új, elérhető árú 3D-s tévét is piacra dobtak, így a tengerentúlon mostantól akár ezer dollárért is hozzá lehet jutni egy térhatású mozizásra felkészített alapmodellhez.

A BD-C8000 elsődleges funkciója, hogy a hordozható DVD-lejátszókhoz hasonlóan mobillá tegye a mozizás élményét, immár HD-ben. A 10,3 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott Blu-ray lejátszó a 3D-s kiadványokat önmagában nem képes 3D-ben megjeleníteni, ehhez olyan tévékészülékhez kell csatlakoztatni a lejátszót, mely támogatja ezt a technológiát. Az összeköttetéshez a lejátszón elhelyezett HDMI-kiemenetet kell használni.

A WLAN-vezérlővel is ellátott Samsung BD-C8000 már kapható, 500 dolláros induló áron, vagyis a készülék száz dollárral kerül többe, mint amennyiért az első asztali Blu-ray lejátszót, a Samsung BD-C6900 került bevezetéskor. A technológia idővel természetesen egyre olcsóbbá válik majd, ezt jól jelzi, hogy az említett asztali készüléket ma már 264 dollárért is be lehet szerezni az Amazon amerikai áruházában.

Az új, hordozható lejátszó, valamint az elérhető árú 3D-s tévékészülékek kapcsán Tim Baxter, a Samsung szórakoztatóelektronikai termékek tengerentúli forgalmazásáért felelős elnöke kijelentette, a 3D térhódítása minden várakozást felülmúl, és vélhetően tovább gyűrűzik majd a technológia népszerűsége, köszönhetően többek közt a mostanihoz hasonló termékbővítéseknek.

A 3D-s megjelenítők tulajdonosai azonban egyelőre továbbra sem dúskálhatnak a tartalmakban, hiszen a 3D-s Blu-ray kiadványok egyelőre nagyon ritkák, és kevés a húzócím, a 3D-s tévécsatornák pedig csak mostanában indulnak, és tekintve, hogy a műsorok előállítási költsége rendkívül magas, jelenleg aligha vonzó üzletileg a 3D-s tévézés. A vásárlók ezért jobb híján a tévéjükbe épített, 2D-s képből 3D-s képet előállító ál-térhatású funkcióban gyönyörködhetnek, ez azonban a gyártók minden igyekezete ellenére sem képes olyan látványt produkálni, mint egy tényleges 3D-s forrás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.