Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 5. 16:48

A franciák állami kémprogrammal akadályoznák meg a warezt

Kémszoftverrel akadályozná meg a szerzői jogsértéseket egy francia tervezet. A kiszivárgott előterjesztés szerint, amelynek hitelességét azóta megerősítették, az állampolgárok tevékenységét a PC-kre telepített kémprogrammal kellene ellenőrizni és kontrollálni.

A netre kiszivárgott francia dokumentum tartalma alapján a Hadopi, a nyugati államokban példátlanul szigorú francia online szerzői jogi szabályozás betartatásáért felelős felügyeleti szervezet egy olyan elképzeléssel állt elő, amely szoftver telepítését javasolja az állampolgárok gépére. Ez a szoftver naplózná az online tevékenységet és titkosítva továbbítani a Hadopi szervereire, ahol 1 éven át tárolná azt a szervezet.

Ez a monitorozás valós időben történne, és a programnak joga volna a számítógépre és routerekre telepített összes programot és azok változásait elemeznie és naplóznia. Ezt annak érdekében tenné, hogy azonosítsa a futtatott alkalmazások típusát, és amennyiben például peer-to-peer kapcsolódást érzékelne, úgy figyelmeztetné a felhasználót arra, hogy a kockázatok tudatában valóban akarja-e folytatni a használatot. Mindezen túlmenően a feketelistán lévő domainekre vagy IP-címekre felhasználó nem csatlakozhatna.

A koncepció a Hadopi a francia törvényi szabályozás erejét használná fel arra, hogy a programot a felhasználók feltelepítsék a gépükre, elkerülve ezzel a szankciók kockázatát. A sokat vitatott, végül enyhén változtatott formában ratifikált törvény értelmében a jogsértő tartalmakat letöltőket háromszori figyelmeztetést követően elvághatják az internettől. Amennyiben a Hadopi rendszere úgy ítélné meg, hogy a felhasználó szerzői jogokat sértő tevékenységet folytat, akkor figyelmeztetésben részesíti. Amennyiben két emailt és egy postai kiértesítést követően sem szünteti be ezt az inkriminált tevékenységet, úgy akár egy évre is bevonhatják az internetezési jogát.

Ezt a megfélemlítést felhasználva a Hadpoi elérné, hogy azoknak, akik el akarják kerülni a büntetést, fel kell telepíteniük a kémszoftvert a gépükre, így tudnák csak bizonyítani ártatlanságukat akkor, ha a Hadopi megvádolná őket. A szoftver többek közt a VPN-kapcsolódással érkező tartalmat is azonosítani tudná. A hatóság azt is el szeretné érni, hogy az otthoni vagy irodai routerekre is közvetlenül fel lehessen telepíteni a kémszoftvert. Implementációs részleteket egyelőre nem specifikálta az előterjesztés, így nem tudni, milyen fejlesztésű szoftverről volna szó. A francia dokumentum elolvasható itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról