Szerző: Koi Tamás

2010. július 28. 14:46

Kezünkben a Nokia N8 - miben bíznak a finnek?

A Nokia szekere nem úgy megy mint a régi szép időkben, ezzel aligha árulunk el nagy titkot a mobilpiacot kicsit is ismerőknek. A kiútkeresés egyik módja a termékkínálat radikális megújítása lehetne, ennek részeként kerül forgalomba hamarosan az N8, melyet hazánkban elsők között láthattunk akció közben.

A multimédiás készülékekből álló N-széria legfiatalabb, egyben legnagyobb tudású tagja még nem került forgalomba, Magyarországon - akárcsak más piacokon - a harmadik negyedévben várható a premier. A Nokia hazai főhadiszállásán ezért egyelőre nem végleges szoftverrel ellátott változatokat mutattak meg nekünk a készülékből. Éppen az N-széria korábbi csúcsmodellje, az N97 volt az ékes bizonyítéka annak, hogy kiforrott szoftver nélkül ma már öngyilkosság piacra küldeni egy mobilt - szerencsére az N8-nál már a tesztkészülékekkel sem tapasztaltunk olyan anomáliákat, amelyek a piaci forgalomba került N97-eket jellemezték eleinte.

A leggyorsabb Nokia

Az N8 több szempontból is korszakalkotó készülék lehet a Nokia választékában. Mind közül a legfontosabb, hogy ez a telefon lesz az első, mely a Symbian mobil operációs rendszer új generációs változatára, a Symbian^3-ra épül. Részben az új, optimalizált operációs rendszerkörnyezetnek, részben az erős hardverháttérnek köszönhetően az N8 kezelőfelülete gyors és azonnal reagál a felhasználó aktivitására, jóllehet maga az interfész layout és dizájn alig változott a korábbi, ötödik generációs UI-val ellátott S60-as modellekhez képest.

A Nokia az N8 esetében is a widgetekre építi a főképernyőt, lényegében ugyanazzal a módszerrel, mint az N97, vagy az N900 esetében tette, az almenük ikonjai és a párbeszédablakok nem változtak, ami egyfelől jó annak, aki hozzászokott ehhez a felülethez, másfelől azonban a mobil ezzel kevésbé illik bele a radikális termékfrissítés koncepciójába. Újdonság, és egyelőre csak az N8-nál lesz elérhető a social feed felület, mellyel egy képernyőn jeleníthető meg minden közösségi aktivitás, valamint az album art nézet, mely a zenelejátszó része lesz majd.

A mobil multimédiás okostelefonként a médiarögzítési- és lejátszási funkciók tekintetében is igyekszik többet nyújtani a korábbi típusoknál, nem utolsósorban a konkurencia ajánlatainál. A 12 megapixeles képérzékelővel ellátott kamerára ezúttal tényleg kevés panaszunk lehet, legalábbis mobilos léptékben, a Nokia munkatársai által készített családi fotók és videók - melyek közt nem egy készült meglehetősen gyér fényviszonyok mellett - jól mutattak nem csak a telefon 3,5 hüvelykes AMOLED-kijelzőjén, hanem a plazmatévén is, amire a megfelelő adapterrel rákötötték az N8-at.

Videolejátszásnál szintén jól teljesít az N8, a bemutatón minden akadozás nélkül működött a HD-s visszajátszás, ráadásul a telefon a térhatású hangrendszereket is képes meghajtani, erről is látványos (legalábbis a fülnek) bemutatót tartott a Nokia. Az N8 megjelenésével vélhetően on demand videotartalmak is elérhetők lesznek majd - szintén widgeteken keresztül -, amit kis csúsztatással mobil tévének nevez a finn cég, valójában azonban előre rögzített, pár perces videókat nézhetünk majd meg a telefonon keresztül. Ennek a videotartalomnak a cég tervei szerint lesz magyar vonatkozása is, az egyik mérnök saját telefonján már láttuk is ennek az előjeleit, ám mielőtt mélyebben elmerülhettünk volna a rendszer működésében, gyorsan kikapták kezünkből az eszközt, és eltávolították róla a nem publikus tesztalkalmazásokat.

Jól összerakták

Az új csúcsmobil a felső kategóriás készülékeknek megfelelő anyagválasztással és kidolgozással kerül forgalomba, ezen a téren eddig sem nagyon érhette szó a Nokiát, és vélhetően az N8-tulajok sem fognak panaszkodni. A részben alumínium borítású, öt színben forgalomba kerülő N8 érdekessége, hogy a gyártó az Apple mobiljaihoz hasonlóan nem enged hozzáférést a burkolat alatt rejtőző akkumulátorhoz, vagyis csak szervizben cserélhető az elöregedett áramforrás. A Nokia szakemberei szerint egyébként átlagos használat mellett azért naponta, maximum kétnaponta tölteni kell a készüléket.

A hazai nokiások a mai sajtóbemutatón elmondták, az N8-at elsősorban az internet, a közösségi alkalmazások és a multimédiás tartalmak megszállottjainak szánják, és bár nem hangzott el konkrét összehasonlítás, a mobil nyilvánvalóan a HTC Desire, a Samsung Galaxy S, a Sony Ericsson Xpreia X10, nem utolsósorban pedig az iPhone 4 kihívója lehet. A fenti telefonokhoz képest az N8 azonban eleve hátránnyal indul, hiszen közülük több is jó ideje beszerezhető.

Későn jött?

A piaci sikereket illetően azonban nem mindegy, mikor és milyen áron érkezik meg a boltokba az N8 - nekünk ezzel kapcsolatban vannak a legkomolyabb aggályaink. A mobilnak ugyanis az év eddigi felhozatalát ismerve meggyőződésünk szerint már hónapok óta a boltokban kellene lennie, és legalább két-három olyan, Symbian^3-ra épülő alternatívával kéne már most előállnia a finneknek, melyek az alsóbb árszegmensekben is sikert arathatnak.

Az N8 ugyanis nem lesz olcsó, nettó 375 eurót kell majd fizetni érte, ami napi árfolyamon számolva legjobb esetben is bruttó 130 ezer forint. Ezzel ugyan még versenyben van a készülék a fentebb említett vetélytársakkal, csakhogy egy típusra nem alapozhat a Nokia, ez eddig egyetlen gyártónak sikerült az iparágban, ez a gyártó azonban olyan lojális vásárlóbázissal rendelkezik, amilyennel a Nokia aligha bír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról