Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 27. 12:09

Meghízott az Oracle legnagyobb szalagkönyvtára

Az Oracle (korábban Sun, még korábban StorageTek) csúcskategóriás szalagkönyvtárába is megérkezett az LTO-5 technológia, ami a korábbinál még nagyobb kapacitás és átviteli sebesség elérését teszi lehetővé.

A StorageTek SL8500 az Oracle legnagyobb kapacitású szalagkönyvtára, a most bejelentett fejlesztéseknek köszönhetően akár 100 ezer (!) szalagból álló, 150 petabájt kapacitású könyvtár is kezelhető egyetlen rendszerként.

Az LTO-5 specifikációt 2010 elején véglegesítették, az első meghajtók pedig tavasszal tűntek fel. Az LTO-5 kazetták 1500 gigabájtos natív kapacitásúak, átviteli sebességük pedig másodpercenként 140 megabájt, 2:1 arányú tömörítéssel ezek az értékek megduplázhatók. Összehasonlításképp, az előző generációs (LTO-4) szalagok 800 megabájtos natív kapacitásúak voltak és legfeljebb 120 megabájtos átviteli sebességet kínáltak. A StorageTek LTO meghajtók két generációig visszamenőleg biztosítják a kompatibilitást, vagyis az LTO-5 meghajtó LTO-4 kazettákat is kezel, de szükség esetén LTO-3 szalagokat is olvas.

Noha a szalagos tárolás teljesítményben nem tudja felvenni a versenyt a merevlemezekkel, továbbra is a legkedvezőbb ár/kapacitás mutatót kínálja, valamint a legkisebb energiafogyasztást is, mivel a megírt kazetták egyáltalán nem igényelnek áramot. Kazettával bővíteni a tárolókapacitást jóval olcsóbb mint merevlemezeket vásárolni, az LTO szalagok akár 30 évig megőrzik a tartalmukat, tipikusan 5000 betöltést viselnek el és több mint 200-szor újraírhatók.

A szalagok fejlődése láthatóan nem áll meg, az IBM és a FujiFilm mérnökei néhány hónappal ezelőtt négyzethüvelykenkénti 29,5 gigabit adatsűrűséget demonstráltak, ezzel a technológiával egy LTO kazettára elméletben 35 terabájtnyi adatot lehetne rögzíteni. Az ötlet a merevlemezeknél már évek óta alkalmazott merőleges rögzítéshez hasonlatos, itt is a szalag felületére merőleges a mágneses mező orientációja. A sűrűség növelésében szerepet játszott az új típusú bárium-ferrit fémrészecskék alkalmazása is.

A szalagonkénti 35 terabájtos kapacitás elérése azonban a közeljövőben nem várható kereskedelmi termékekben, legalábbis LTO területen. A jelenleg fejlesztés alatt állló 2012-re várható LTO-6 specifikációja "csak" 3,2 terabájtos szalagokat tartalmaz 270 megabájtos másodpercenkénti átviteli sebességgel.

Általános vélekedés a piacon, hogy a tárolórendszerek hagyományosan nagy vásárlóin, azaz a pénzintézeteken és távközlési szolgáltatókon túl a médiaipar lesz a jövőben az ilyen berendezések és megoldások legnagyobb növekedést produkáló felvevőpiaca. Ma már a műsorok készítésre szinte a kezdetektől fogva digitális technológia felhasználásával történik, beleértve a rögzítést, vágást, az utómunkát, a tárolást, illetve a sugárzást is. A nagy felbontású videók, adások megjelenésével és terjedésével a tárolókapacitás iránti igény hatványozottan nő. Magyarországon többek között az RTL Klub használ StorageTek SL8500 szalagkönyvtárat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról